Sayfa 58/302 İlkİlk ... 848565758596068108158 ... SonSon
Arama sonucu : 2416 madde; 457 - 464 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Hane halkı borcunu ve yükümlülükleri de düştük mü?
    Tabii, net rakamdan bahsediyoruz, "varlıklar eksi yükümlülükler". FED in kendi sitesinde bunların hepsi veriliyor grafik olarak. Bu bahsettiğim rakamlar FED'in kendi rakamlarıdır.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

Dereyi görmeden paçayı sıvayacağım ama benim pltr satıştan sonra ne yapacağımı düşünmem gerekiyor ve işin içinden çıkamıyorum

1. Bütün kazancı dövizden dönüşümlü kur korumalı faiz hesabına yatır senelik %35 faiz al. Bu durumda kazancımı korumuş oluyorum ve %40 verginin de neredeyse tamamını sadece faiz ile ödemiş oluyorum. Ama para 12 ay kilitleniyor mevduatta.

2. %40 vergiyi kenara ayır, faize koy. Kalan %60'la BIST-30 dan bir portföy yap

3. %100 ile belirlediğim hisselere ocak başında girmek. 2026 mart ve temmuzda prim yapanları satıp vergiyi ödemek.

Ek olarak diyeceğim bu sermaye ile klasik tüpraş, froto vb. portföy yapsam bana yetiyor. daha fazla kazançta gözüm yok yani. ama ilk seçeneği seçersem borsanın 2025 de ralli yapması halinde belki de şimdi alabileceğim hisse adedinin yarısını alabileceğim. kafam karışık yani.

TH hocam, Yelpaze hocam mantıklı mantıksız olan nedir sizce? Benim tecrübe kısıtlı belki başka seçenekler de vardır.
    Son düzenleme : 5yearplan; 07-12-2024 saat: 00:07.

3.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    Dereyi görmeden paçayı sıvayacağım ama benim pltr satıştan sonra ne yapacağımı düşünmem gerekiyor ve işin içinden çıkamıyorum

1. Bütün kazancı dövizden dönüşümlü kur korumalı faiz hesabına yatır senelik %35 faiz al. Bu durumda kazancımı korumuş oluyorum ve %40 verginin de neredeyse tamamını sadece faiz ile ödemiş oluyorum. Ama para 12 ay kilitleniyor mevduatta.

2. %40 vergiyi kenara ayır, faize koy. Kalan %60'la BIST-30 dan bir portföy yap

3. %100 ile belirlediğim hisselere ocak başında girmek. 2026 mart ve temmuzda prim yapanları satıp vergiyi ödemek.

Ek olarak diyeceğim bu sermaye ile klasik tüpraş, froto vb. portföy yapsam bana yetiyor. daha fazla kazançta gözüm yok yani. ama ilk seçeneği seçersem borsanın 2025 de ralli yapması halinde belki de şimdi alabileceğim hisse adedinin yarısını alabileceğim. kafam karışık yani.

TH hocam, Yelpaze hocam mantıklı mantıksız olan nedir sizce? Benim tecrübe kısıtlı belki başka seçenekler de vardır.
    Palantir süper performans göstermeye devam ediyor. Bugün kapanışı $76.34, günlük hacmi de 7 milyar dolar oldu, ortalamanın %25 üzeri. After hours fiyatı daha da primli. Valla helal olsun sana, böyle bir kağıdı nasıl buldun?

Söz konusu kapital be kadar? 1 milyon doları aşıyor mu?

Benim çalışma sistemim seninkine göre oldukça farklıdır çünkü TR piyasası böyle gerektiriyor. Esas itibariyle ben:

1) Borsaya bir yatırım aracı olarak bakmıyorum.
    2) Kısa vade momentum treyderiyim.
    3) Fırsatçılık olmazsa olmazımdır.
    4) Uzun vadeci değilim, genelde 3 ay benim limitimdir, bazen bu bir kaç gün bile olabilir.
    5) Gerilla ve vur-kaç taktikleri her daim benim için ön plandadır.
    6) Benim stratejim 3 ayı geçmeyen bir vadede mümkün olan en yüksek karı elde etmek olduğundan yüksek risk taşır.

Senin hedeflerinle benimkiler ayrışıyor, sen yatırımcı hüviyetini ön plana çıkarıyorsun ve uzun vade takılıyorsun. Sana bazı tavsiyelerde bulunacağım ama yeni yıla önce bir girelim derim. Böylece önümüzü biraz daha net görebiliriz.😊
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    ... TH hocam, Yelpaze hocam mantıklı mantıksız olan nedir sizce? Benim tecrübe kısıtlı belki başka seçenekler de vardır.
    Yelpaze hoca ve diğer üstatların da görüşlerini alırız bu arada.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Palantir süper performans göstermeye devam ediyor. Bugün kapanışı $76.34, günlük hacmi de 7 milyar dolar oldu, ortalamanın %25 üzeri. After hours fiyatı daha da primli. Valla helal olsun sana, böyle bir kağıdı nasıl buldun?

Söz konusu kapital be kadar? 1 milyon doları aşıyor mu?

Benim çalışma sistemim seninkine göre oldukça farklıdır çünkü TR piyasası böyle gerektiriyor. Esas itibariyle ben:

1) Borsaya bir yatırım aracı olarak bakmıyorum.
    2) Kısa vade momentum treyderiyim.
    3) Fırsatçılık olmazsa olmazımdır.
    4) Uzun vadeci değilim, genelde 3 ay benim limitimdir, bazen bu bir kaç gün bile olabilir.
    5) Gerilla ve vur-kaç taktikleri her daim benim için ön plandadır.
    6) Benim stratejim 3 ayı geçmeyen bir vadede mümkün olan en yüksek karı elde etmek olduğundan yüksek risk taşır.

Senin hedeflerinle benimkiler ayrışıyor, sen yatırımcı hüviyetini ön plana çıkarıyorsun ve uzun vade takılıyorsun. Sana bazı tavsiyelerde bulunacağım ama yeni yıla önce bir girelim derim. Böylece önümüzü biraz daha net görebiliriz.��
    Teşekkürler hocam Sizi takip ediyorum ve çalışma sisteminizin çok farklı olduğunu biliyorum. Daha önce burada bahsetmiştiniz bir kere şansa kazanabilirsiniz diye olayı anlamayan insanlar için. Ben o zaman tamam bu benim diye düşünmüştüm. Palantir'i keskin zekam sayesinde buldum diyebilsem keşke :D

Bana kalsa bu amerikan temettü etf lerinden birini alırdım ama bu vergi hesaplama işinin ne kadar karmaşık olduğunu gördüğümde yok dedim ben her ay gelen temettünün muhasebesiyle mi uğraşacağım. Devletimiz sağ olsun o konuda bana başka tercih bırakmadı. Alacağım hisse 1- asla temettü vermeyecek bir şirket olmalıydı 2- gelecek potansiyeli olmalıydı çünkü hemen satıp da yine vergi işleriyle uğraşmak istemiyordum. 3- teknoloji ile ilgili biri olarak kendime soruyordum hep neden ben bu trenleri kaçırıyorum amazon, netflix, tesla, nvidia gibi. 4- borsada az tecrübem olsa da paranın alım yaparken kazanıldığını öğrendim. 5- ky'nin tüm dezavantajlarına rağmen ne avantajı var diye sorguladığımda biri gözüme çarptı o da hızlı davranmak. bizi yöneten birileri yok, hesap vermemiz gereken yatırımcılar yok gibi.

Aldığım sıra AI zaten hype olmuştu ama Palantir meme konusuydu. Ben böyle bir hisse ararken Cathie Wood'un distruptive innovation fonu diye bir şey olduğunu öğrendim. Yani benim için zaten yapmışlar araştırmalarını. Ama bu kadının aldığı hisselerden hiçbirine aklım yatmadı. Tesla dışında da büyük bir başarısı olmamış. Ama Palantir'i de almış fonuna. Benim de hissiyatım bu yapay zeka işi burada bitmez yönündeydi. O yüzden biraz daha inceledim Palantir'i. Yatırımcısının Peter Thiel olduğunu öğrendim. 20 sene önce bir de başlamış bu işe. Bu adam iş olsun diye 20 sene bununla uğraşmazdı akıl yürütmem yani. O şekilde güvenip 8 dolardan, 7 dolardan ve 14 dolardan aldım. 10 ortalama. Neyse hikaye yazdım baya Ha bir de NHS ihalesini alacak mı almayacak mı konuşuluyordu. Ben alırsak yürürüz diyordum. NHS dünyanın sayılı sağlık sistemlerinden biri olabilir ama bir o kadar da verimsiz olduğunu düşünüyorum. Malesef bir yakınımı da kaybettim bu sistemin verimsizliğini de hantallığını da oradan biliyorum. Bir doktor görmeniz aylarca falan sürebiliyor aynen bizde olduğu gibi. Ya da gerçekten yardıma ihtiyaç duysanız bile acilen sistem bunu farketmeyebiliyor. Gelişmiş ülkerlerde böyle şeylerin olabileceğine önceden inanmazdım.

Malesef kapitalin üçte biri ile aldım yalnız. O da 1 milyon dolar etmiyor şimdi. 500k-1m arası. Başlangıç miktarları Ereğli ile aynı ve şu anda trajikomik bir tezatlık var.

Yeni yılda fikir alacağım hocam, çok sağolun. yelpaze hocam da satarken vergi konusunda bana yazabilirsin demişti zaten. Bir yanlışlık yapmaktan da korkuyorum vergi miktarı bu kadar büyük olunca benim için.
    Son düzenleme : 5yearplan; 07-12-2024 saat: 05:00.

Bir de benim gibi pek çok insanın artık bir sonraki nvidia, amazon, tesla ne olacak diye sorduğunu düşünüyorum. Palantir'de bunun sonucu başlarda retail çoğunluk olmasından görülüyor. Bunun da yarattığı rasyolarla açıklanamayacak bir momentum oluştu zaten. Hani kendini gerçekleştiren kehanet gibi biraz. İnsanlar bu şirketin magnificent 7'ın sekizincisi olacağını düşünürse gerçekten olabilir mi? Aklıma rus devrimi geliyor. Çarlık rusya'sının momentumla imtihanı. Rusya da devlet devrim tehditini önceden sezerek devrimciler örgütleyeceğine işçileri biz örgütleyelim diyerek zamanında bir işe kalkıştılar ama yarattıkları hareket o kadar momentum kazandı ki yönettikleri hayali oluşum bir gerçeğe dönüştü

7.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    Dereyi görmeden paçayı sıvayacağım ama benim pltr satıştan sonra ne yapacağımı düşünmem gerekiyor ve işin içinden çıkamıyorum TH hocam, Yelpaze hocam mantıklı mantıksız olan nedir sizce? Benim tecrübe kısıtlı belki başka seçenekler de vardır.
    TH'nin tavsiyeleri daha değerli olacaktır ama bende birebir sizin durumunuzu tecrübe ettim kardeşim Tam olarak aynı düşüncelerle bir plan yapmam gerekti ve sizin gibi vergi ödemem gerekiyordu. İzlediğim yol paramı USD olarak bekletmek oldu, böylece ABD yada İngiliz hisselerinde fırsat görürsem alım yapabilecektim ve TL değer kaybettiğinde kazançlı çıkacaktım ancak BIST'in fırsatlarını kaçıracaktım. Gerçekten de TL değer kaybetti ve ben doları 28'den bozup Biste girebildim, bazı XU30 kağıtları uygundu. Ödediğim vergi de %28'e denk geldi. Şimdi aynı durumda olsam paramı TL'ye çevirmezdim.

8. Konu TL'nin değerine geldiğine göre biraz tartışalım;
    Asgari ücrete yapılacak zam ile iş gücünün %45'inin işverene aylık maliyeti 1.000$ olacak. Geri kalan gurup 1500-2000$ arası.
    Herkesin bildiği gibi 2021 sonundaki devalüasyonla bu rakam 350$'a inmişti ve bildiğim kadarıyla hiç bir zaman 500-750$ bandını aşmadı. Üstelik asgari ücret 500$ ortalamada seyrettiği dönemlerde şimdiki gibi ekonomik daralma yoktu, ana pazarımız avrupa kötü durumda değildi, etrafımızda bu denli savaşlar yaşanmıyordu, ülkenin dış sermaye akımları negatife dönememişti. En son açıklanan ham petrol ithalatı ve akaryakıt satış verilerine bir bakın!!!

Finans piyasalarını yönlendiren güç sürüyü terste bırakmak adına akla gelmeyen neyse onu yapıyor. Yüksek faizlerin kurları baskılayacağına herkes inanıyor ve ek delil olarak da cari işlemler dengesiyle merkez bankası rezervlerinin durumuna bakarak kesin emin oluyor. Halbuki tüm bunlar aslında aynı şey. Faizi aşırı yükseltme sonucu finansal sermaye TL'de kalmayı tercih ederken sanayici yatırımı erteleyerek ve merkez bankası da piyasada kalan fazla dövizi çekerek sürecin parçası oluyorlar. Hepsi aynı şey olduğundan etkisi zayıf kalıyor ve enflasyon bu sürece aldırmıyor. Bu defa zaman faktörü devreye giriyor. Yatırımlar yapılmak, piyasa canlandırılmak zorunda ve koşullar uygun olmadığı halde faiz indirimi baskısı hissediyorlar. Dış kaynak olmadığından sanayici mecbur olduğu yatırımları yapmak için banka faizlerini bekliyor, TL enflasyonu yatırımcıyı tasalandırarak TL dışı alternatiflere yönlendiriyor. Sanayici ucuz döviz kredilerine yöneldikçe döviz cinsinden risk pirimi artıyor ki; bu risk TL'nin değerli olmasından kaynaklanan rekabet erozyonuyla geri besleme halinde. Siz döviz krediyle yatırım yapabilirsiniz ama hala malınızın satılmasına yada otelinize rezervasyon almanıza engel olan değerli TL var. Tüm bunlar sürdürülemez hale gelince enflasyon öncelik olmaktan çıkacak ve eski dizilerden birini tekrar yayına alacaklar. Ücretlerin USD karşılığı bu nedenle önemli.

İktisatçılar sadece MB politikalarına kafa yorar, hiç biri işveren gibi düşünemiyor. Bazıları şirket yönetim kurullarına katılıp kurabiye dişliyor ama sahayı hissedemiyorlar. Onlara göre finans politikalarına sıkı sıkıya bağlı kalmalı ama işler öyle yürümüyor. Adam İsveç'ten ikinci el aldığı 1975 model makineyle artık rekabet edemediğinden ikinci el, 1990 modelini almak zorunda aksi halde tüm hattı kapatacak. Şantiyedeki eskavatör 50bin saati doldurmuş yenisini alacak vs.

Sayfa 58/302 İlkİlk ... 848565758596068108158 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •