Artan

156,20 10 15:45
145,20 10 15:39
1,32 10 15:47
38,72 10 15:47
13.620,00 9.99 15:46
Artan Hisseler

Azalan

30,96 -10 15:47
84,60 -10 15:47
14,64 -9.96 15:47
28,96 -6.58 15:47
76,05 -5.65 15:47
Azalan Hisseler

İşlem

8.307.099.717,00 15:47
6.200.351.615,62 15:47
5.010.514.709,71 15:47
4.811.818.617,00 15:47
4.524.718.831,60 15:47
Tüm Hisseler
Sayfa 414/422 İlkİlk ... 314364404412413414415416 ... SonSon
Arama sonucu : 3373 madde; 3,305 - 3,312 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. 2005 yılında elinde olmayan 2500 adete yakın kurucu hissenin her birine 300 bin dolar ödedi AKBNK ve böylece tüm kurucu hisselere sahip oldu. Bunun için 750 milyon dolar ödediler. Şimdi yapmaları gereken hisse başına 1.5 - 2 dolar ödeyerek halka açık olan hisselerden toplayabildiğin kadar toplamak olmalı. (Şahsi görüşümdür). Ben CEO olsaydım aynen böyle yapardım, hatta bankayı borsa kotasyonundan çıkarırdım. Madem piyasa son derece karamsar, bu durumdan istifade ederdim.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

2. Ayni şey YKBNK İSCTR HALKB GARAN için de geçerli. Halka açık olan hisselerden toplayabildiğin kadar topla, geri kalanlar için çağrı yap, borsa kotasyonundan çık, bir kaç sene sonra geri gel ve şu anki fiyatın dolar bazında bir kaç katından tekrar halka arz yap veya kurumsal yatırımcılara / potansiyel ortaklara blok hisse sat. Bana göre yapılması gereken budur.

3. Yelpaze hocanın topiğinde yaptığım şu yorumlar önemli olduğu için bilgi akışı açısından buraya da asıyorum:

Yapay zeka sektöründeki müthiş ralliye gelirsek, yeni bir teknolojinin vadettiği umut ve kazançlar anlaşılabilir bir şekilde çok yüksek değerlemelere yol açtı ve bu yüksek değerlemeler muazzam büyüklükte sermayeyi kendine çekti. JP Morgan Yatırım Stratejisi Grubu başkanının şu sözleri içerdiği ayrıntılar açısından incelemeye değer: "Oracle'ın hisseleri, OpenAI'nın yılda 60 milyar dolar yatırım vaat etmesinin ardından %25 arttı. Bu miktar, OpenAI'nın henüz kazanmadığı yani kasasında olmayan bir miktar olup Oracle'ın henüz inşa etmediği ve 4,5 GW (2,25 Hoover Barajı veya dört nükleer santrale eşdeğer) güç gerektiren bulut bilişim tesislerini sağlamak için kullanılacak. Ayrıca, borç-öz sermaye oranı halihazırda %500 olan Oracle'ın borçlanması daha da artacak. Bu oran Amazon'da %50, Microsoft'ta %30 ve Meta ile Google'da ise daha da düşük. Başka bir deyişle, teknoloji sermayesinin yatırım döngüsü değişmek üzere. " ~ Michael Cembalest, JP Morgan

4. Her şeyin yolunda gitme ihtimali madem düşük, o zaman neden bu kadar çok insan devasa miktarlarda spekülatif yatırımlar yapıp kumar oynuyor? George Soros bu soruyu zaten cevapladı. "Fiyat hareketi, temele dayanmayan algıların bir yan ürünüdür.". Refleksivite teorisi yürürlüktedir. Gerçekliği temele göre değil, temeli okumamızı çarpıtan algılara göre değiştiriyoruz. Şu anda yıllık toplam 50 milyar dolar gelir elde eden ve mevcut sermaye harcamalarını haklı çıkarmak için 5 yıl içinde 2 trilyon dolar (en düşük tahminlerle) gelire ihtiyaç duyan bir iş sektöründen bahsediyoruz. Yapay zeka müşteri gelir tabanı, dünyanın en büyük 6 şirketinin gelirlerinin toplamını aşabilecek mi? Muhtemelen aşırı yatırım aşırı değerlemeye yol açmış olacak ve standart Misesçi döngüsü ile karşı karşıya kalacağız yani çöküşle sonuçlanan bir patlama, kötü yatırımın tasfiye edilmesi ayarlanması ve yeniden tahsis edilmesi. Yatırım bir popülerlik yarışı değildir. Başkasını "yenme" yarışı da değildir. Hedef ve amaçlara ulaşmada riskleri ve ödülleri içeren bir dizi karardır.

5. George Soros'un yıllar önce parlak bir yatırım teorisi ortaya attığından bahsetmiştim. Refleksivite teorisi olarak bilinen bu teori, piyasaların genellikle nesnel gerçeklikten ziyade gerçeklik algısı ile yönlendirildiğini ve yatırımcı algısının temel analiz için son derece önemli olduğunu; algıların fiyatları, fiyatların da temel rasyoları etkilediğini ve ardından da etkilenen temel rasyoların algıları yeniden şekillendirdiği ve böylece kendi kendini besleyen bir döngü yarattığını ortaya koyuyor. Bu süreç denge noktasından ne kadar uzaklaşırsa, bozulma o kadar büyük olur ve piyasalar iniş çıkışlara o kadar duyarlı hale gelir. George Soros "insanların algıları yanlış olabilir ve bu kötü sonuçlara yol açabilir" demiyor. Söylediği şey, yanlış algıların fiyatlar üzerinde çarpık bir etkiye yol açtığı, böylece değişime uğrayan temellerin yeni algılara ve bozulmaya neden olduğudur.

6. ABD den tanıdığım ve 20 milyar dolarlık "temettü veren şirket ağırlıklı" bir portföyü yöneten bir fon yöneticisinin bana gönderdiği altın ile alakalı aşağıdaki yorum bana çok anlamlı geldi. Google translate de Türkçeye çevirip okumanızı tavsiye ederim.

There has recently been a good run in gold, which was preceded by a terrible run in gold, which was preceded by a good run in gold, which was preceded by a terrible run in gold. CPI and Gold are basically up the same amount since 1980, and that has been true for about ten minutes; for 44.9 years of the last 45 years, inflation was up more than gold. But wait, there’s more. When we talk about “hedging inflation,” the stock market is up 62x since 1980 (from 106 to 6,600). There is an inflation hedge that has beaten inflation by 15x over since 1980, and it is called public equities. And how much is it up more than gold? Well, since gold and inflation have been dead even since 1980, it has beaten gold by… 15x. That is a lot.

Gold has proven to be an excellent vehicle for traders (including the last two years, where, of course, everything is up a lot). It has proven to be quite disappointing for long-term holders (a 0% real return for 45 years), and most interestingly to me, it has proven to be quite surprising in the face of certain macroeconomic realities (gold flat from ‪2011-2021‬ – a full decade – when central banks and developed economies went on the biggest monetary experiment binge in world history). But it can go higher. Or not.

7. Th bilgiler için teşekkürler. Sana bir tavsiyem var bir tane İş bankası munzam sandık üyesi bulup konuş
    "Hayalleriniz için sessiz bir şekilde savaşın. Çünkü onları gerçekleştirirken yaratmış olduğu etki insanların tahammül edemediği bir şeydir."

8. Yapay zeka sektöründeki balonun en önemli yanı, balonun patlaması durumunda bunun muhtemelen bulaşıcı olmayacağı ve diğer sektörlerde yıkıcı etki yaratmayacak olmasıdır. Yapay zeka şirketleri borç ile değil profesyonel kurumlardan elde ettikleri yatırım ve fon girişleri ile ayakta duruyor. Balon patlarsa işte bu yatırım şirketleri batar, ortada yüksek miktarda kredi alınan banka olmadığı için bankalar vs bundan etkilenmez.

Sayfa 414/422 İlkİlk ... 314364404412413414415416 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •