Originally Posted by
Wuhanlı Ejder
Neyse ki kenarda nakit vardi da 3 ay once 75 - 80 arasi aldıklarım işe yaradi..
Bugun de 107.30 dan spek e verdim bi kısmını,kendimi feda ettim bizler için..
Para piyasasi fonunda dursun ..yuzde 4 e yakin veriyor aylik..bir ay sonra 111.30 olacaginin garantisi bile yok alarko nun.
3 sene evvel thy nin 270 den ,şişe yi de 51 den bozup hepsini Alarko yapmıştım..yine de sövsemde, Alarko nin performans i daha iyi bunlardan
Hayırlısı.
Borsada "en iyi 10 günü kaçırmak", finans literatüründe "Zamanlama Tuzağı" (Market Timing) olarak bilinir ve uzun vadeli getiriyi paramparça eden en büyük hatalardan biridir.
Aslında olay sadece 10 günü kaçırmak değil, bu 10 günün ne zaman geldiğidir. İşte çarpıcı gerçekler:
1. Getiri Yarı Yarıya Düşebilir
Yapılan araştırmalara göre (S&P 500 veya BIST 100 fark etmeksizin), 20-30 yıllık bir yatırım sürecinde en iyi performans gösteren sadece 10 günü bile kaçırırsan, toplam kazancın yüzde 50'den fazla azalabilir. Eğer en iyi 30 günü kaçırırsan, getirinin neredeyse tamamı (yaklaşık %80-90'ı) yok olur.
2. "En İyi Günler" Genelde "En Kötü Günlerin" Yanındadır
Burası çok kritik: Borsanın en sert yükseldiği (en iyi) günler, genellikle piyasanın çöktüğü (en kötü) günlerin hemen ardından gelir.
Ayı piyasalarında veya kriz anlarında "Panik yapıp sattım, ortalık durulunca girerim" dersen, o devasa sıçrama günlerini nakitteyken izlersin.
İstatistikler, en iyi 10 günün 7'sinin, en kötü 10 günden sonraki iki hafta içinde gerçekleştiğini gösteriyor.
3. "Zamanlama" Yerine "Zaman"
Borsada zengin eden şey, doğru zamanda girip çıkmak (Market Timing) değil, piyasada kalma süresidir (Time in the Market).
Özetle: Sürekli ekran izleyip "düşerken satayım, dipten alayım" diyen bir yatırımcı, o 10 günü kaçırma riskini her zaman taşır. Hiçbir şey yapmadan bekleyen (Buy and Hold) yatırımcı ise o 10 günü cebine koyar ve bileşik getirinin gücünden faydalanır.
-Başarılı bir yatırım sabır, disiplin ve zaman gerektirir. Ne kadar yetenekli olduğunuz ya da ne kadar efor harcadığınızın bir önemi yok. Bazı şeyler sadece zaman gerektirir. 9 farklı kadını hamile bırakarak 1 ayda bebek sahibi olamazsınız. WARREN BUFFET
Yer İmleri