Originally Posted by
refaba
Hiç cevap vermezmiyim bebe,hiç 4 kutsal kitapları okuyup manasını öğrendinmi,ben binlercesini okudum bütün bilgileri okuyarak öğrendim,çoğu hoca dediklerini şaşırttım,bunların haricinde pagan kitaplarını,vatikanın yasakladığı yasak tevratlarıda okudum,acaba sen hiç kitap okudunmu ?
Kur'an-ı Kerim'de cennet tasvirlerinde geçen Huri (güzel eşler) ve Gılman (hizmet eden gençler) kavramları, müminlerin cennetteki huzur ve mutluluklarını artıran unsurlar olarak geçer. Huri tasvirleri Rahmân ve Vâkıa sûrelerinde yoğunlaşırken, gılman (sedefteki inciler gibi gençler) Tûr Sûresi 24. ayette geçmektedir.
Kur'an'da Huri ve Gılman ile İlgili Önemli Bölümler:
Huri (Eşler): Rahmân 72 ("çadırlara kapanmış hûriler"), Vâkıa 22-23 ("iri gözlü hûriler") ve Duhân 54 ("güzel gözlü hûrilerle evlendiririz") ayetlerinde geçer. Ceylan gözlü, bembeyaz, tertemiz eşler olarak betimlenirler.
Gılman (Hizmetçiler): Sadece Tûr Sûresi'nin 24. ayetinde geçer: "Etraflarında, sedeflerinde saklı inciler gibi tertemiz gılmanlar dolaşır.". Bu gençler cennet ehli için hizmet eden gençlerdir.
Konumları: Huri, cennet kadınlarını ve eşleri; gılman ise cennet gençlerini ve hizmetçileri ifade eder.
Bu kavramlar genellikle cennet ehli için lütfedilmiş nimetler ve ikramlar bağlamında, Tûr, Rahmân, Vâkıa ve Duhân sûrelerinin ilgili kısımlarında zikredilmektedir.
Yer İmleri