Originally Posted by
TRENDHOUND
ABD borsası 2008 Martından bu yana 18 yıldır boğa trendinde. Arada kallavi sarkmalar oldu gerçi ama uzun vade çıkış trendi her seferinde ağırlığını tekrar koydu ve boğa trendi ham hum yoluna devam etti. Şimdi bu trendin aniden durup ters yönde yoluna devam etmesini beklemek bana göre doğru olmaz. Ortada 18 yıldır süregelen bir pozitif momentum var her ne kadar geçici olarak kısa sürelerle bu momentum darbe alsa da. Bu momentum birden bire sönümlenip negatife dönmez.
Bahsettiğiniz süreçte pandemide S&P 500 % 35'den fazla, 2022'de % 27,5 civarı, geçen yıl gümrük savaşları gerekçesiyle % 21,5 civarı geri çekildi. İlki ve sonuncusu biraz olağan dışı gelişmelere bağlı oldu, 2022'deki ise faiz artışlarından kaynaklı idi. Diğer ABD endekslerinde de eş zamanlı sert geri çekilmeler oldu. Borsa geneli hisselerde ise geri çekilme endekslerden daha sert oldu ve % 50 ve daha fazla düşen hisse senetlerinin sayısı oldukça fazla. Evet bahsettiğiniz süreçte overall'da boğa trendi var ama bu sert geri çekilmelerin bireysel hisse senetlerine yansıması endekslere göre çok daha fazla oluyor. Bunlar ufak çekilmeler değil. Endekslere bakarak borsa geneli yorum yapmak bazen oldukça anlamsızlaşıyor. Zira ABD endekslerinin market cap ağırlığına göre hesaplanmasının overall performansı yansıtmadığı, megacap'lerin endekslere çok fazla etkide bulunduğu gibi bir gerçek var.
Bu seneki durum da olağan dışı bir gelişme. Trump muhtemelen bir kaç hafta içerisinde "benim burada işim bitti." deyip bölgeden çekilebilir. İlk başlarda borsaların bunu olumlu karşılayacağına şüphe yok. Ancak "bölgeye ve Hürmüz boğazındaki trafiğe ihtiyacı olanlar gidip kendi işlerini kendileri halletsinler." şeklindeki tavrının üreteceği sonuçları tahmin etmek pek kolay değil. (Bu süreci nasıl başlattığı, nasıl yönettiği ve uluslararası sistemi nasıl işlemez hale getirdiği başka bir tartışma konusu.) Eğer bölgede belirsizlik devam ederse ve ham petrol fiyatları bu seviyelerde olmasa bile $90 üstü seyrederse bunun ABD dahil dünya ekonomilerine yansıması pek de hoş olmayacak. Beklenti üstü enflasyon rakamları ortaya çıkar ve merkez bankaları köşeye sıkışırsa ve faiz artırımı durumu sözkonusu olursa o zaman borsalardaki seyir de 2022 yılına dönebilir. Bu risk her daim var. Yazılarınızda vadelilere göre 2026 faiz beklentileri tahmini yapıyorsunuz, ancak unutmayalım ki bunlar biraz da günübirlik gelişmelerin de etkisiyle şekilleniyor. Dediğim şekliyle küresel ve yerel enflasyonun gidişatında majör değişiklikler olursa faiz beklentilerini farklılaştırabilecek.
Pesimist değilim, olmamaya da çalışıyorum. Sonuçta hisse senedi yatırımcısı olarak ayı piyasası, çok kısa sürede ve hızlı şekilde dip yapıp bounce etmedikçe, hiç bir şekilde işime gelmez. Uzun süre nakitte doğru fırsatları beklemek işime gelmediği gibi, oldukça büyük sabır da gerektiriyor. Ancak son bir aydaki gelişmeler öyle gidip ufak bir operasyon ile Venezuela Başkanını kaldırmaya benzemiyor, ne nitelik olarak ne de sonuçları olarak.
Şu anki fiyatlamaların düşüş trendinin düzeltmeleri mi yoksa bir dipten dönüş mü olduğunu önceden bilmek mümkün değil elbette. Ön yargı bir yatırımcı/trader için sahip olunabilecek en kötü şeylerden birisi. O nedenle, ne kadar elimden geliyorsa, o kadar pozisyonuma göre konuşmamaya ve düşünmemeye çalışıyorum.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri