Sayfa 19/38 İlkİlk ... 9171819202129 ... SonSon
Arama sonucu : 298 madde; 145 - 152 arası.

Konu: Bireysel Emeklilik, Zorunlu Bes ve Emeklilik Yatırım Fonları

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Bursa/İzmir
    Gönderi
    5,723
     Alıntı Originally Posted by anti panik Yazıyı Oku
    Bugün biraz inceleme yaptım ve şunu tesbit ettim.
    ALI fonu Koç iştirakleri hisseleri AMG ile son iki yılda aynı getiriye sahipler. (%39.x civarı).
    Bu da ALI fonunun dövize yakın artış gösterdiğini ve ilave henüz getirisi olmadığını gösteriyor.
    Oysa ALR aynı dönemde %81 getirmiş ve daha değerli durumda.
    Şahsi görüşüm ALI hala yeterince değerlenmiş değil ve ucuz duruyor.
    Borsadaki yükseliş bu bes hisse fonuna yeterince yansımamış görünüyor.

Edit: bu görüşümün gerekçesi her iki fonun uzun yıllar karşılaştırmasının birbirine yakın olması.

Ytd.
    Merhaba Bes yatırımcıları
    Aşağıdaki mesajı 12.07.2017 de yazmışım ve bist 102.000 civarında imiş.
    Şu an 110.000 oldu ve ALI fonu da gayet yüksek verim getirdi. Bu fon tekrar normal performansına dönüyor anlaşılan.

2. Bu sisteme 2009 Yılı Ağustos ayın da girmiştim. Tam 8 sene olmuş. Şu an %96 getirisi var. Yani yatırdığım 100 TL 196 TL olmuş!
    Tabi vadeye 8 sene diye bakmamak lazım. O şekilde bakarsak kabaca yıllık %12 getiri olmuş diyebiliriz. Ama bu hesaplama şekli yanlış olur.

Çünkü, bu 100TL sekiz sene önce bir anda sisteme konan bir para değil. Bu yüz TL 96 ayda biriken para. Eğer aylık eşit oranda para yatırdıysam getiri hesabını 48. aydan itibaren yapmalıyım.

Yok eğer paranın her sene enflasyon karşısında %10 kaybettiğini düşünürsek ve öyle hesap yaparsak 41,5 ay hadi diyelim 42. aydan hesap yapmamız lazım. (Sistemde 8 senede 100TL oluşturabilmem için ilk sene 0,7TL aylık para yatırmam lazım 12 ay boyunca. Sonraki sene 0,77, sonra 0,86 ve 0,96 - 1,06 -1,18-1,32-1,465TL olarak her sene 12 ay boyunca yatırıyorum ve nihayetinde sekiz sonra sisteme 100 TL yatırmış oluyorum. Sistemde param değerleniyor ve üzerinde devlet katkısı geliyor. Toplam param 196TL oluyor.

Şimdi, bu yüz TL'yi yatırma ortalama vadem 42. ay olduğuna göre ve ben sistemde 96 aydır bulunduğuma göre demek ki benim 100TL param 54 ayda 196TL olmuş. Tam 4.5 sene ortalamada 100TL parama 96TL kazanmışım ve paramın ortalama yıllık kazancı%21,3 gibi bir rakama geliyor.

Bence gayet makul bir oran.

3. bu hesabınıza devlet katkısı dahil galiba?

4. mayıs ayından bu yana ziraat besteyim, zorunlu bes.
    bugün itibariyle % 1,56'lık bir artış olmuş, devlet katkısı yok bu hesabın içerisinde. o henüz hesaplara yansımadı, o da bir diğer ilginç. 4 ay oldu henüz bir lira devlet katkısı yok hesapta.
    şayet bu parayı aynı şekilde mevduatta değerlendirseydim (her ay aynı şekilde ilave ederek) toplamda % 1,79'luk bir getirim olacaktı.
    BES hesabında devlet katkısı eklenmesi halinde ise % 27'lik bir artışa tekabül ediyor.

5. 2011 yılında bese girdim 2017 yılında çıktım. %25 ilk devlet katkı payı verilmedi. Katkı payi 334 lira yatırmışlar 7 yılda. Diğer taraftan biriken devlet katkı payı 3000 küsür yazıyordu.telefon açtim sordum neymiş efendim yaşı beklersem alacakmışım. Allah belanızı versin dedim 3000 lira için 41 yaşındayım 15 sene daha bekleyecekmisim. 20 K tl yi çektim.Şimdi düşünüyorum da arkadaşlar bes mes hikaye ilk girdiğim tarihlerden itibaren otomotik gram altın alış talimatı verseydim şu an bana verilen katkı payıda dahil en az 2.5-3 kat param olurdu.onun için bes mesaj hikaye hele birde fon değişimi yapmayı bilmeyenlerin ki hepten heba oluyor.

6.  Alıntı Originally Posted by şirinbaba Yazıyı Oku
    bu hesabınıza devlet katkısı dahil galiba?
    Doğrudur, dahil.
    BES'dede her işte olduğu gibi sabır ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Devlet katkısını alabilmek için devlet yıl bariyeri koymuş, 3 seneye belli bir yüzdesini, 6 seneye belli bir yüzdesini on srneye %65'ini ve 56 yaşında ayrılırsan %100'ünü veriyor. Amaç insanları sistemde uzun süre tutmak. Borsa gibi kısa sürede köşeyi döneyim mantığıyla girenlerin mutlu olabileceği bir yer değil.

10 yıl kalan %25 devlet katkısının %65'ini alıyor yani bir diğer deyişle ana paranızın %16,25'i kadarını devlet size veriyor. En risksiz fonda enflasyon kadar getiride değerlense bu rakam 10 yılda %100 getirir oda %32,5 yapar. Yani devlet baba size on yıl sonra yatırdığınız her 100TL için 32,5TL vermiş olacak. Bunun nesi kötü anlamıyorum.

Hangi banka veya kuruluş, size paranı getirip bana faize koy, ben sana %15 faiz vereceğim üzerinede seni çok sevdim o yüzden on sene sonra %32,5'da ayrıca vereceğim diyor.

Diğer bir konuda iyi bir kazanç için fon değişikliği yapmayı bilmek zorundasınız. Bunu yapabikmek içinde piyasayı takip etmek.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Son düzenleme : ctugrul; 18-08-2017 saat: 06:51.

7.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Doğrudur, dahil.
    BES'dede her işte olduğu gibi sabır ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Devlet katkısını alabilmek için devlet yıl bariyeri koymuş, 3 seneye belli bir yüzdesini, 6 seneye belli bir yüzdesini on srneye %65'ini ve 56 yaşında ayrılırsan %100'ünü veriyor. Amaç insanları sistemde uzun süre tutmak. Borsa gibi kısa sürede köşeyi döneyim mantığıyla girenlerin mutlu olabileceği bir yer değil.

10 yıl kalan %25 devlet katkısının %65'ini alıyor yani bir diğer deyişle ana paranızın %16,25'i kadarını devlet size veriyor. En risksiz fonda enflasyon kadar getiride değerlense bu rakam 10 yılda %100 getirir oda %32,5 yapar. Yani devlet baba size on yıl sonra yatırdığınız her 100TL için 32,5TL vermiş olacak. Bunun nesi kötü anlamıyorum.

Hangi banka veya kuruluş, size paranı getirip bana faize koy, ben sana %15 faiz vereceğim üzerinede seni çok sevdim o yüzden on sene sonra %32,5'da ayrıca vereceğim diyor.

Diğer bir konuda iyi bir kazanç için fon değişikliği yapmayı bilmek zorundasınız. Bunu yapabikmek içinde piyasayı takip etmek.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Devlet bir defaya mahsus yatirdiginin yuzde 25 ini veriyor. (O da belli sinirlarda belli sartlarda)mevduat ise her sene o orani verdigi icin (yuzde 13/14)hesaplamanizda hata var gibi gorunuyor.

8. Devlet bir defaya mahsus %25 vermiyor. Her yatırdığınız 100TL için size 25 TL'yi bir sonraki ay yatırıyor. Dolayısı ile siz örneğin Ocak ayında 100TL yatırdığınızda Şubat ayı sonunda toplam paranız 125 TL oluyor ve o 125 TL aynen sizin bankaya yatırdığınızda paranızın faiz kazanması gibi yılın geriye kalan aylarında, seçtiğiniz fona bağlı olarak, değerlenmeye devam ediyor. Diyelim ki siz az riskli , repo getirisine bağlı bir fon seçtiniz.

Ocak'ta yatırdığınız ve şubat sonunda devlet katkısı ile 125TL olan birikiminiz Şubat sonundan itibaren her ay değerlenmeye devam ediyor. Bu paraya Şubat'ta yatırdığınız 100TL devlet katkısı ile birlikte yine bir 125TL Mart sonunda ekleniyor. Yani Mart sonunda birikiminiz, Şubat sonu değerlenmeye başlayan 125TL+O 125TL'nin bir aylık getirisi+ Mart sonunda gelen diğer 125TL oluyor.

Bu para sürekli böyle eklenip gidiyor.
    Hesabımda hiç bir yanlışlık yok. 146 nolu iletide, kendimden sekiz sene içinde gerçekleşmiş rakamlar verdim.

Bana faizlerin ortalama net yıllık %11 olduğu geçmiş 54 ayda 100TL'yi hangi banka faizi ile 196TL nasıl yapabilirsiniz bir anlatın. Ki bunları okuyan insanlara bir faydası olsun, kıyaslayabilsinler.

Ben size hesabını yapayım. %11 net faizle, her sene aldığınız faizide ana paraya ekleyerek giderseniz, paranız 54 ayda ancak 160,16TL olur. Sadece bu hesapla bile kazançlarda arada %50'den fazla fark var!
    Son düzenleme : ctugrul; 18-08-2017 saat: 08:43.

Sayfa 19/38 İlkİlk ... 9171819202129 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •