Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
bu alamancıların taktiği
almanyanın şartlarını kötülüyor ki kimse onlara abi bizi almanyaya götür demesin.
bunlara inanan saflarda oğlum burası cennetmiş deyip gitmekten vazgeçiyor.
bu çakallar da bu tür isteklerden kurtuluyor
bide bunun borç isteyenlere karşı uygulanan metodu var.
kredi borcum var, ev aldım vs. vs. diye yayar ki ortalığa kimse gelip ondan borç istemesin.
Ayrıca oradaki evler sigortalı ve bizim sigortalar gibi çakma değil
İnsan en azından oturduğu evi alması gerekiyor diye düşünüyorum ama bu çarpanlarlada direnmek zorunda kalıyor insan yapacak bir şey yok dediğiniz gibi. Şuan oturduğum muhitte 400çarpan altında ev bulamıyorsunuz. Zekariyaköy/Demirciköy/Uskumruköy bu bölgede 300 çarpanlara güzel evler var. Kış sezonu başlayınca 200-225 arası çarpan için pazarlık yapacam umarım dayak yemeyiz yoksa dediğiniz gibi altın alıp kapalıçarşıda çok güvendiğim bir büyük sarraf aile dostumuzun kasasına kitlemek var aklımda(bankalara hiç güvenmiyorum). 4 yıldır 60 dönüme yakın arsa topladım Kaş bölgesinden köylülerden çok uygun fiyatlara. Zamanında bedava fiyatlara aldığım için şimdi alım yapmaya elim gitmiyor. Borsa deseniz her an muzik duracak 100kişi ayakta oturacak 3sandalye var görüntüsü veriyor. Dövizde ekseriyetle KY yığılması olduğu için yedirmiyorlar du süreçte şansıma euro da olduğum için üzülmedim ancak $ da olsaydı param herhalde hayata küserdim. Bir yanımda tahvil faizde 20bandı üstüne zıplama gerçekleşirse hazine bonosu almayı planlıyorum ama 2yıldan uzun vadeli satışı olurmu o durumda bono tahvil piyasası hakkında fikrim ve bilgim olmadığı için bilmiyorum.
Bu arada Miamide 10-12 yıl çarpanlar dediniz bu oranlar New York ve Londra gibi metropellerde ne civarlarda acaba ?
Kaş'ın Jeopolitik yapısından ötürü zaten sahil tarafında yerleşim için fazla yer yok keza yazın yaşanacak gibide olmuyor sahil tarafı. Sahile paralel uzanan büyük dağların arkasında tüm köyler bende yatırımlarımı Kaş'a yakın, yola cephe, köy içinde veya köy içine çok yakın elektrik su problemi olmayan, güzel manzaraya sahip ve dağ tepesi olmayan yani düz ayak yolu olan düşük rakımdaki bölgelerden yaptım. Daha doğrusu aldığım tüm yerlerde ben burda yaşarmıyım buraya ev yaparmıyım şeklinde düşünerek karar verip aldım. Saygılar.
yazıdaki zarardan kasıt fırtınada sel bastı hasar gördü anlamında söyleniyor... yoksa al sat zararı değil...
al sat yaparken de zarar görebilirsiniz ama şöyleki mesela zenci mahallesinden bir ev satarlar size kirası da 1200 dolardır . İçinde kiracı da vardır. Atlarsınız hemen 7 çarpanlı yer kelepir buldum diye ama ev zenci mahallesinde ise bir kiracı gelir kira felan toplayamazsınız evi satamazsınız da ev elinizde ölü yatırım olarak kalır. O yüzden ev alırken kesinlikle güveneceğiniz emlakçılarla çalışmalısınız. Mesela aldığınız evin önünde torbacılar iş tutmaya başladıysa muhit bozulmaya başladıysa evinizin değeri de düşebilir. Bunlar her yerde geçerli evrensel kurallar.
Evlerin vergilerinin miktarları zaten zillowda yazıyor. Türkiyeden fazla vergi. Her county kendi belirliyor. Ortalama bir kira bedeli kadar veya ev bedelinin yüzde biri kadar vergi veriliyor diyebiliriz. Yerine göre değişir.
Gelir vergisi TR den yüksek değil. Zaten bir eviniz varsa IRS peşinize düşmez kayıt altına girmenize gerek olmaz. Sonrası da ilk 15.000 dolar gelirin vergisi yok. Sonrasında %15 ile başlayıp kademeli artıyor.
Metrolopollerde fiyatlar dehşet uçmuş durumda. Londra da merkezde ingiliz kalmadı neredeyse hepsi araplara hintlililer çinlilere ruslara sattı şehir dışına çıktı. Paris Londra NewYork fiyatlar uçuk orada da kira çarpanı çalışmıyor. Dünyanın kolay kazanılan kara parası akıyor oraya. Amerikada batı yakası San Fransisco bu silikon vadisi etkisiyle çok yükseldi. Geçen bir haber okumuştum. Karı koca beraber yılda bir milyon dolar kazanan çiftler San fransisco da güzel bir yerde mortgage ile zar zor ev alabilir hale gemişler diye.
İstanbul da bu metropollerdeki ev fiyatları şişmesi sebebiyle şişmiş durumda diye düşünüyorum. Tahranda bana bir daireler gösterdiler bir şeye benzemyor ama hepsi milyon dolarmış... Mumbai Tahran İstanbul hep aynı damardan besleniyor... merkez bankalarının karşılıksız bastığı paralar.. Bütün merkez bankalarının toplam bastığı paralar 20 trilyon doları geçti diye duydum.
Almanyada emeklilik fonları faizler eksiye düştü diye deli devamlı gayrımenkul almaya başladılar. Emeklilik fonu tahvl alır ne işi olur ev ile. Zaten kendileri de diyor biz gayrımenkulu nasıl yöneteceğiz bu apayrı bir uzmanlık diye ama almak zorundalar çünkü faize yatırsa parası azalacak ama ev alıp kirasını toplasa gene %3-4 bir getiri kazanıyor.. zaten emlak fiyatlarını her yerde uçuran bu getirisizlik... para su gibi yolunu bulup getiriye akıyor.
Bir de bu kira çarapnı üzerinden geri dönüş olayı her düşen piyasada düşmüyor. Mesela ispanyayı iyi bilirim. Ailevi bağlantılarım var ispanyada sahip olduğumuz evi ispanyada satmak zorunda kaldım. Evler çok yükselmişti çok düştü. Ama işssizlik %25 olduğu için evler kiralanamadı da dolayısyla kiralar da çakıldı. Evi kiralayacak iş sahibi çalışan insan yoktu. Millet işsiz evsiz kalınca ana babasının yanına taşındı. 10 sene önce 250.000 Euro teklif edilen evimizin değeri iki sene önce 70-80.000 Euro ya düştü. İspanya çok daha fena vuruldu ve kira çarpanları 15 ve üstü gibi idi. O hesabı yapıp daha fazla düşmesine rağmen, doğal olarak ispanyada her türlü vatandaş hakkına sahip olarak yaşayabilme imkanıma rağmen ispanyada değil amerikada iş tuttum.
Benim gördüğüm Amerika hala daha fırsatlar ülkesi yeter ki Türkiyedekinin tam tersini yapın yani çalmayın çırpmayın zekanızı kullanarak eşşek gibi çalışın. Eğer çalışmazsanız Türkiyedeki kimse bakmaz size tabiri caizse acınızdan ölürsünüz.
Son düzenleme : WellsFargo; 13-09-2017 saat: 11:49.
Yer İmleri