Farkında olmadan çok felsefik bir konuda, çok önemli tespit yapmışsınız. Aynen dediğiniz gibi tüm çarklar bizim gelirlerimizi ve birikimlerimizi törpülemek ve yok etmek üzerine dönüyor. Ister beyaz yaka ister mavi yaka işçi dünyanın her yerinde işçidir.
Hisse senedi piyasaları tabana yaygınlaşma gayretleri, özelleştirme vs. yaklaşık 50 yıl önce başladı, sebebi nedir biliyor musunuz? Halkı zengin olma hayaline, ihtimaline ortak etmekti, o zamanın şeytanı komunizmdi malum.
Bu bazıları için gerçekten bu fırsatı sundu ve sunuyor ama çok büyük yüzde için hayal kırıklığı oldu ve olmaya da devam edecek. Hele ki bizim gibi sürekli dış açık veren, yüksek enflasyonlu ülkelerde piyango ötesi bir durumda.
Girişimcilik nedense bu başlıkta hiç konuşulmuyor, bana göre esas erken emeklilik fırsatı, kafası çalışan beyaz yakalının değer yaratabilen belli girişimlere cesaret etmesi ile olabilir.
Bir işyerinde maaşlı çalışarak 10 milyon dolar biriktirmiş bir beyaz yakalı hiç görmedim duymadım. Bir girişime girerek 10 senede 5 kuruş kazanamyıp sonraki 10 yılında 100 milyon dolar yapan mühendisi tanıyorum.
Eğer ki enflasyonun düşeceğine, dış ticaretin gelecekte dengeleneceğine inanıyorsanız veya ben iyi değer yatırımcısıyım veya çok iyi trader'ım diyerek kendinize güveniyorsanız borsaya maksimum yatırın. Değilse büyük çoğunluğa katılmaya hazırlıklı olun.
Yer İmleri