Sayfa 15/29 İlkİlk ... 5131415161725 ... SonSon
Arama sonucu : 229 madde; 113 - 120 arası.

Konu: Sistematik yaklaşım//eğitim çalışmaları

1.  Alıntı Originally Posted by trendtakipcisi Yazıyı Oku
    Kullandığım farklı bir sistemden geçen senenin flaş senetlerden olan karel grafiklerini, twıtter'dan paylaştım.

Sistemler için ideal olan, mümkün olduğu kadar çok enstrümanda başarılı şekilde çalışmasıdır. Ancak, bu oldukça zor olup, özellikle pay piyasasında algoritma ile işlem yapıyorsanız mutlaka derinlikli senetleri tercih etmelisiniz.

Vıop gibi çift taraflı işlem yapılan piyasalarda ise xu30, usd/try ve kısmen gldyvade benim tercih ettiğim ve algoritmaları (bunlar kısa vadeli farklı sistemler) çalıştırdığım enstrümanlardır. Derinlik ve kayma maliyeti açısından bu enstrümanlar idealdir.

Buradaki husus vıop ta karşı taraf büyük kurumların hft denilen tamamen hıza dayanan algoritmaları, bunlardan hızlı olabilmeniz mümkün değil...ancak sağlam bir stratejiyle bunlarla başa çıkabilirsiniz...o yüzden elle işlem yapmak bu piyasada mümkün değildir veya şöyle diyelim uzun vade sürdürmek imkansızdır...çünkü hiçbir bakımdan dayanamazsınız....
    Merhaba üstad.Viop ta yükseleceğini beklediğin senetin kontratını alıp beklesen para kazanılmazmı? Bu konuyu biraz açarmısınız.Slm.

Alıntı Originally Posted by baymetin Yazıyı Oku
    Merhaba üstad.Viop ta yükseleceğini beklediğin senetin kontratını alıp beklesen para kazanılmazmı? Bu konuyu biraz açarmısınız.Slm.
    Mrb, üstadım ben VIOP'ta altın, dolar ve xu30 endeks kontratlarında algoritma (robot) kullanarak işlemleri yapıyorum. Dayanağı spot piyasadaki senetler olan VIOP hisse tarafını ben tercih etmiyorum. Ancak tabiki bu tarafta da doğru bir strateji ile işlem yapabilirsiniz.

Yanlış gözlemlemiş olabilirim....anladığım kadarıyla VIOP tarafında bir tecrübeniz yok...bu piyasa kaldıraçlı işlem yaptığı için özellikle küçük yatırımcı az bir sermaye ile normal piyasada taşıyabileceğinden çok daha fazla miktarı VIOP'ta oynamanın cazibesine kapılıyor...ancak bu piyasada özellikle yabancı/büyük yatırımcılar algoritmalarla işlem yaptıkları için konu hakkında fazla tecrübesi olmayanları kolaylıkla bertaraf edebiliyor...

Benim naçizane görüşüm; öncelikle bu piyasayla ilgili tüm bilgileri, nasıl işler, vade nedir, teminat tamamlama vb. birçok hususu öğrendikten sonra bir strateji geliştirmeniz (al/tut dan ziyade), bütün gününüzü ekran başında geçiremeyeceğiniz için strateji (sizin yerinize işlem yapacak algoritma) ve emin olduktan sonra çok küçük kontrat adediyle işlem yapmaya başlamanızdır...yoksa kaldıraçlı piyasada sermaye büyük oranda erir..(vade konusunu biraz araştırın.. vıop/hisse işlemleri için, her ay kapanan vadeler, alıp tutmaya uygun mu size göre mesela) ...

Benim VIOP piyasasında gözlemim ve tecrübem; deneyimli, sistemi olmayan veya sistemi olup ta duygularıyla hareket eden hiç kimsenin para kazanamadığı yönündedir. Slm.

3. Benim kendi uyguladigim sistemimde (manuel)stop lose olayı kesin olduğu için zararım çok abartılı olmuyor. Ama bu sistem katlarda bir noktadan sonra kestiği için kendini 3 -5 e katlayan kağıtların hareketlerinden de mahrum kalıyorum. Yükselen hisse için güvenirliği test edilmis güçlü indikatorlerle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Alıntı Originally Posted by ibrahim Yazıyı Oku
    Benim kendi uyguladigim sistemimde (manuel)stop lose olayı kesin olduğu için zararım çok abartılı olmuyor. Ama bu sistem katlarda bir noktadan sonra kestiği için kendini 3 -5 e katlayan kağıtların hareketlerinden de mahrum kalıyorum. Yükselen hisse için güvenirliği test edilmis güçlü indikatorlerle ilgili görüşleriniz nelerdir?
    Evet İbrahim bey, çok önemli bir konu...karda nasıl uzun oturacağız...zararı stop lose ile kesmek kolay...ancak bu özellikle belirli bir yükselen trende girmiş senetlerde sizi bir aşamadan sonra oyun dışında bırakır....bunun için benim stratejilerim karda mümkün olduğunca uzun otur felsefesini temel almıştır...daha öncede belirtmiştim alım yerinden ziyade satım yeri üzerinde çok çaba harcamak gerekir....

DMI göstergesi size belki yardımcı olabilir....Ali PERŞEMBE kitaplarında bu göstergeyi çok güzel anlatmış....belki yanına tecrübelerinize göre bir/iki gösterge daha ilave edebilirsiniz...ancak sistem basit olmalı....çok karışık göstergelerle ben başarı sağlayanı görmedim... zaten muhtemelen de yok...Slm.

5. Teşekkürler Dmİ gistergesi

Değerli katılımcılar,

piyasalarda çok büyük çoğunluğun maalesef bilerek/bilmeyerek uyguladığı ve sonucunda kaçınılmaz olarak başarısız olduğu davranış şekillerinden başlayarak doğru bir sisteme adım adım nasıl gidilir...konularında elimden geldiğince bazı tecrübelerimi ve genel kabul gören uygulamaları sizinle peyder pey paylaşmak istiyorum.

Madde-1: Sadece ülkemizde değil tüm dünya piyasalarında yatırımcı olarak nitelendirilen (bu kavram üzerinde sonra duracağız) insanların yaptığı en büyük hatalardan en önemlisi, başkalarının verdiği sözde bilgilerle hareket ederek yatırım yapmasıdır.

Bu bilgi sahipleri; yakın çevreniz, çevrenizin çevresi, aracı kurum uzmanları, tv'lerde her gün yorum yapan analistler, araştırma uzmanları, temel analizciler vb. Ayrıca okuduğunuz dergiler, ekonomi haberleri veya sosyal medya üzerinden senet öneren/analiz yapan, uçacak/kaçacak diye tavsiyelerde bulunanlardır.

Insanlar özellikle yatırım piyasasında ilk defa veya çok az tecrübeliler hariç deneyimli olanlar dahil bu sözde bilgi veya tüyo denilen beladan kendilerini uzak tutmayı başaramzlar. Ve tabi sorun burada başlar.

öncelikle şunu unutmayın (borsa, ekip sporu şeklinde yapılmaz), yani yatırımcılar kararlarını kendileri vermeli ve dışsal faktörlerden mümkün olduğunca az etkilenmelidir. Bunun için moda tabirle finansal okur yazar olmak... Tabi bu sadece birkaç ekonomi kitabı okumakla, tv de ekonomi haberleri takip etmekle veya birkaç eğitime katılmakla olmaz.

Gözardı edilen hususlardan biride piyasaların yapısı gereği çoğu insanın doğasına uygun olmamasıdır..nasıl herkes pilot olamazsa herkes de bu piyasalarda olmamalıdır...illa olmak isterse bu da bazı prensipleri benimsemesi ve asla oyun planı dışına çıkmamasıdır..

Tüyo ve ya sözde duyumları verenlere her zaman temkinle yaklaşın...bu bilgiler çoğunlukla 3.4. El bilgilerdir..size gelene kadar zaten piyasanın çok büyük kısmı duymuştur ve zaten artık işe yaramaz hale gelmeye başlamıştır...bu tür bilgileri yayanlar insan davranışlarını iyi okudukları için sizin nerede alacağınız/çıkacağınızı genellikle bilirler...

Tersi durumda iyi bir bilgiyi ilk elden duydunuz diyelim satış konusu yine size kalmıştır...çünkü hiç kimse bunu size söylemez, bu seferde nerede çıkacağım vb. Tarzında uğraşıp en sonunda uygunsuz bir yerden çıkarsınız ve mal uçar gider...

Lafın özü; illa bu piyasada olacağım diyenler için bence halledilmesi gereken ve kendinize yapacağınız en önemli yatırım başkalarından medet ummayı bırakın, onların sözde bilgilerine ihtiyacınız yok. Bunu yapabildiğiniz takdirde çok büyük bir adım atarsınız.

Devam edeceğiz.

Madde-2: Bizlere öğretilen veya doğru olduğu yönünde sürekli telkin edilen bir husus da al/tut stratejisinin mutlaka uzun vadede??? Kazandıracağı, sürekli alıp satmanın doğru bir yöntem olmadığı düşüncesidir.

Sadece benim değil bu işe uzun yıllardır kafa yoran ve gerçek anlamda bu piyasalarda işlem yapan aklı başında insanlar ise doğru bir yaklaşımla yapılan al/sat stratejisinin daha olumlu sonuçlar verdiğini iddia eder, bu sadece bir iddia değil bilimsel olarak da kanıtlanmış bir stratejidir.

Bu hususlar üzerine biraz konuşalım. Iki tür yatırım stratejisi var malumunuz...temel analizi baz alan yöntem yani temel değerleri tespit ederek piyasa fiyatına yansımadan önce değişimi öngörmenin mümkün olduğunu varsayan yaklaşım.

Bu sistemin dezavantajları; piyasayla/senetle vb. Ilgili tüm verilere sahip olmak veya en azından büyük bir kısmını derleme zorluğu, diyelim tüm veriler (elbette ınsıder değil) elinizde olsun bu durumda bu veriler tüm kesimler tarafından görüleceği için zaten fiyatlar üzerinde etkisi olmuş hatta neredeyse trend bile bitmiş olabilir.(siz temel analize devam ederken)

tüm verileri toplayıp, analiz edip bir sonuca ulaşabilmek gerçekten zordur. Diyelim yaptınız piyasa o yönde hareket etmek zorunda da değildir. Demek istenilen şu; temel analiz yaklaşımının sonuçları, çoğunlukla piyasa hareketlerini açıklayamaz. Sonrasında iş işten geçtikten sonra yorum yapmak, olayları birbirine bağlamak ta size para kazandırmaz.

Temel analiz elbette bir yere kadar önemlidir..tamamen dışlanamaz ancak size hangi noktadan alım/satım yapacağınızı söylemez....ne kadar para bağlayacağınızı, nerede stop lose olacağınızı göstermez....

Bu konuya devam edeceğiz...

Sayfa 15/29 İlkİlk ... 5131415161725 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •