2018 de dolar 3,5 lardan 7 küsurlara gidince BÜYÜK ZARARI ben de ancak faizle kapatabilirim dedim.
İlk olarak enflasyon garantili olan mevduattan max. gün ile 24,75 faiz aldım. Paranın az bir kısmı ile Aktiften uzun vadeli yüzde 28 bono da almıştım. Son güne kadar tuttum.
Sonraki geçiş döneminde aylık yüzde 18-20 ortalama ile mevduat yapmıştım.
Son olarak da tekrar enflasyon endexli max. gün vadesi ile yüzde 20 mevduat yaptım.
2017 Yazı itibarı ile Doların 3,5 olduğu dönemden getirileri karşılaştırırsak,
Temmuz 2017-Eylül 2018 arası yüzde 13-15 faiz almış olsak; 3,5 Tl/dolar 4,27 olur.
Eylül 2018-Haziran 2019 arası ortalama yüzde 20 faiz almış olsak; 4,27 TL/dolar vade sonu 4,91 olur.
Haziran 2019-Eylül 2020 arası ortalama yüzde 24,75 faiz almış olsak; 4,91 TL/dolar vade sonu 6,42 olur.
Eylül 2020-Nisan 2021 arası ortalama yüzde 20-21 faiz almış olsak; 6,42 TL/dolar vade sonu 7,16 olur.
ve Nisan 2021 ben bu güne net yüzde 20 faiz almış olsak; 7,16 TL/dolar 1 EYLÜL İTİBARI İLE 7,75 olur.
Sonuç olarak 2017 de 3,5 TL olan dolar kuru ile 4 AY SONRA (şimdiki 8,26 lık) AYNI DÜZEYE GELECEĞİMİ tahmin ediyorum. 2022 ye kadar kalan kısmının kara geçmesini bekliyorum.
Özetle, bir ülkede yaşanan çok büyük çaplı devalüasyondan birikiminizi (youtube da tıkla para kazanan ekonomist etiketli kişilerin tavsiyelerinin aksine) dolar tutarak değil, devalüasyonun yaralarını sarmak için hükümetlerin vermek zorunda kaldıkları yüksek faizle eski haline getirebilirsiniz.
Kendi yaşantımda bunu bir kez daha ispat etmiş oldum.
KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.
Bu arada 5 ay önce portföyümün daha küçük bir kısmını oluşturan ve dolar 6,9 lara gelince trade amaçlı 7,6 lı fiyatlardaki maliyetli dolarımı 8,27 den satıp mevduata yatırmıştım.
Bugün sattığım fiyatlara geriledi...
Tabii, konuyu satın alma gücü ile değerlendirirsek 2017 de 1 milyon olan evler şu an min. 2,5-3 milyon.
Üstelik bu kadar yüksek konut kredi faizleri ile...
Bir de 2018'in başında 20bin dolardan bitcoin almış olsa öyle hesaplayın.
Bence kişi kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle yatırım yapmalı. Her seçeneğin kendine göre riskleri var, getirisi de ona göre.
Beton alan da, faiz alan da, coin alan da, eurobond alan da, hisse alan da yapıyor bir şeyler.
Para küçükse coin türü araçlarda yüksek risk almak sanki daha cazip geliyor. Para büyükse o zaman risk alma iştahı düşüyor genelde.
En başta yatırım yapmaya elverişli bir işi olması lazım kişinin. Aldığı maaş, gelir ancak karnını doyuruyorsa bir anlamı yok.
Aylık 5bin-10bin tl yatırıma ayırabilen birisi için seçenek çok. Kenarda 1 milyon tl si olan için daha çok. Seç beğen al. Bu kadar para basılıyorken kimse bir şey satın alarak para kaybetmez kolay kolay. Bir tek benim gibi döviz faizinde olanları üzüyorlar şu an. TL faizi bile daha iyi getiriyor.
Coin gibi hayali ürünleri alanlar bile vurdu voliyi
ytd
Index olarak neyi ölçüt aldığınıza göre yatırımlarınız çok başarılı ya da çok rezil gibi görünecektir. Çok para kazanan varsa ondan çok daha fazla kazanan da var.
Yer İmleri