Originally Posted by
winwin
Sn erhanacikgoz ben ilk soylediginiz gibi durumun konusuldugu ve paylasim yapıldığına inaniyorum tartıştığımız kanisinda degilim,lakin felsefe boyutunu ve diger durum degerlendirmelerini ele alirsak herkes ayni değil kimi suyu ayakta içer, kimisi oturarak içer, kimisi oturarak 3 yudumda icer,kimisi soguk kimisi ılık kimisi buzlu içer her durumda birisini yapanin digerini yapana neden böyle yapiyosun minvalinde yargılama yapmamasi...herkes tasarruf noktasinda,veya sahip oldugu kaynagi etkili birsekilde yonetecegi konusunda tabiki psikolojik,felsefik,yaklasimlari ve goreceli bakis açıları var...ve maasli çalışan kesim icerisinde borçtan, harctan,odemelerden,vs vs ben sukadar tasarruf edeyimde soyle degerlendireyim diyebilen veya diyebilmek cok zordur ... ilk firsatta (zaruri veyahut buna benzer ihtiyac halinde ) insanin aklina dogal olarak kenardaki yada köşedeki o küçücük mebla geliyor akla ve hemen el uzatip alıyor cok ornegi var bunun
LG-D802TR cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ozmn dogmatik bir yaklasım sergilemiş olursunuz.
Örnegın suyu ayakta içene niye ayakta içiyorsun bana acıkla demezseniz. Bu doğmatık olur bilimsel olmaz. Ayakta içmek iyidir der geçer dolayısıyla bu yaklasımı bir başkası için sende ayakta içmelisin diyemezsın bu senin için bir inançtır kanıtlanamaz sorgulanamaz.
Senin "ayakta içmekle" ilişkili kurdugun bağ dogmatıktır. Genel geçer değildir. Yöntemli ve sistemli değildir. BU senin için bir inançtır. Dolayısıyla kimseye suyu ayakta iç diyemediğin gibi sana neden suyu ayakta içiyorsun diyene cevap verme zorunlulugun yoktur. Cunku bu senin için inanca dönüşmüştür.
Fakat bu başlık gelip eğer suyu ayakta için ben öyle yapıyorum sunu elde ediyorum diyorsan. O halde bunu sorgulayana cevap verme gibi bir zorunlulugu doğurtuyorsun demektir karşı taraf seni anlayabilmeli bu benim inancım dersen ben böyle olduguna inanıyorum dersen karsı tarafın sana inanmasını beklemekte mantıklı bır yaklasım olmuyor.
ikinci mesele " insanin aklina dogal olarak kenardaki yada köşedeki o küçücük mebla geliyor akla ve hemen el uzatip alıyor cok ornegi var bunun "
Bunu böyle kabul edip böyle oldugu için bunu yapmalıyız mı demeliyiz.
Yoksa neden böyle yapıyoruz bunu düzeltmek için ne yapabiliriz. neden insanların %90 ı bunu yaparken sadece %10 luk bır kısım ayırdıgı paraya dokunmadan durabılıyor. İki tarafıda inceleyip %10 luk dilimin nasıl bir yaşamı hayatı tarzı var anlarsak %90 için daha yararlı bir iş yapmış olmazmıyız.
parayı biriktiremezsın tamam ozman zorunlu olanı yap demek olayın biraz basitine kaçmak değil mi ?
Herşeye bu şekilde bakmak dogrumu İnsanı başarıya götürür mü bu işe gitmeyi hiç sevmiyorum tamam ozman işe gitme demek yerine.
İşe niçin gitmiyorsun sorun ne ne ypmak istiyorsun gidince ne oluyor gibi sorulara yanıt bulmak daha anlamlı bence.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri