Bu tabloda bana göre 2 eksik var.1-temettü veren şirketin değerinide,diğeri gibi her sene %25 arttırmanız lazım.2-%15 stopaj kesmeniz lazım.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Temettü sonrası 8 liraya düşen fiyattan aldığımız hisseler fiyat 10 lira olunca %25 artmış oluyor zaten. Yıl bazında portföy değerlerine bakınca her 2 şirket de zaten %25 artmış yıllık bazda. Eşitsizlik yok.
Yüzde 15 stopajı açıkladım. Farz edelim bu hisse temettüsünden stopaj kesilmeyen YO (yatırım ortaklığı) hissesi olsun. Örneğin İSYAT.
Teşekkürler.Haklısınız.Temettü veren hisselerin özelliği şu bence:Temettü verdiği için ,yatırımcılar tarafından daha güvenilir bulunup daha çok talep görüyor ve bu yüzden daha fazla prim yapıyor.Bu sebeple de temettü endeksi,bıst -100 den daha fazla artıyor.Tabii firmadaki hisse payımızın artmasıda bonus oluyor.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sayın Osman,
İkna edemediğiniz her tartışmanın ardından dönüp dolaşıp bu gerçekle bağdaşmayan, piyasa hareketleri ile özdeşleşmeyen ve piyasanın hareket ederken etkilendiği faktörleri içermeyen,
"Şöyle olsaydı, böyle olurdu" veya "Diyelim ki biri temettü veren diğeri vermeyen iki şirket var" diye başlayan bin bir gece masalları tadında önermelerle gelip duruyorsunuz.
Birde olayların doğruluğunu sorguladığınız tarzda mesajlar var.
Bakınız "Doğru" ile "Gerçek" farklı şeyler. Aslında siz çok iyi biliyorsunuz zira kendinizde bir önceki sayfada durumu kabullenmişsiniz zaten.
Herkesin bir konuda kendi doğruları olabilir. Çünkü kafasının içinde olayları farklı değerlendiriyor herkes. Haliyle doğrular farklılaşıyor. Zaten herkes aynı şekilde düşünüp aynı şekilde hissetse, farklılıklar olmazdı.
"Gerçek" ise fizikten var olan uygulanan şeydir. Olmuş olan yada hali hazırda olandır.
Bunu siyasi parti oluşumlarına benzetebilirsiniz. Hepsini savunduğu "Doğru" farklı. Aynı görüşmeye girip farklı doğruları olduğu için, o toplantıdan çıkınca farklı beyanlar veriyorlar.
Yada kısa süre önce yaşadığımız referandum. Herkes farklı doğrular yüzünden farklı rey'ler kullandı. Aynı rey'leri kullananların bile kafasındaki doğrular farklıydı.
"Doğrular" farklıydı ama "Gerçek" bir tane, artık ülkede yönetim şekli değişti.
Bitti. Senin benim onun doğrularının bir önemi yok.
Dolayısı ile senin veya benim "Doğrularımızı" tartışıp durmak yerine "Gerçekleri" görmeyi öğrenmek lazım.
Çünkü var olanın yani "Gerçeğin" etkisi var. Rey'ini farklı kullanan ama kendine göre doğruları olan kişinin o doğrularının bir etkisi var mı? YOK.
ETKİ NEREDE, "GERÇEK" OLANDA. ARTIK SİSTEM DEĞİŞTİ VE OLSA OLSA BUNUN BİR ETKİSİ OLUR.
Sizin savunduğunuz doğruların, matematik doğruluğu tartışmaya açık olmayan Excel tablolarınızın hiç bir etkisi yok.
Ortada bir gerçek var. Temettüyü seven insanlar, yatırım fonları ve temettü dağıtan şirketler var. Yani "Gerçek" bir alışveriş var. Gerçekten sadece bu şekilde yatırım yapan milyarlarca dolarlık hacmi olan bir sermaye var. Yani bu "Gerçek". Bakın doğru veya yanlış demiyorum, "Gerçek" diyorum. Ve var olan herşey "Gerçek" olduğuna ve "Gerçek" olan herşeyin bir etkisi olduğuna göre ve "Temettü" de bir gerçek olduğuna göre etkisi yoktur diyemeyiz.
Matematik tablolarınıza gelince veya arsa dükkan benzetmesine, madem aynı getiriyi sunuyor, insanlar gider kafalarındaki "Doğru" neyse ona göre seçimini yapar. İnsanların kafasında tek "Doğru" olsaydı herkes gidip arsa alırdı veya herkes gider dükkan alırdı.
Buradaki "Gerçek" ne peki? Eh işte oda herkesin farklı uygulama yaptığı.
Sizler illa istiyorsunuz ki sizlerin doğruları etrafında toplanılsın. Yok öyle bir şey ve olmayacakta. Alın size işte başka bir "Gerçek"
Ha bir ayrı gerçekte hepinizin temettü dağıtan hisselerden portfoyünüzde bulundurması. Çünkü kafanızdaki "Doğrulara" rağmen "Piyasanın Gerçeklerini" görecek kadar deneyimli ve akıllı yatırımcılarsınız.
Demek ki neymiş "Doğru" farklı "Gerçek" farklı şeylermiş.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bende size bir önerme yazayım o halde.
Size gelip desem ki Sayın Osman, ben doğruluğu kanıtlanmış bir şey icat ettim, maliyeti 1000$. İcadıma büyük talep var ve sürekli kazanıyorum. Bana 100$ verin size 8 senede bunu ödeyeyim. Her sene 4 taksitte ödeyeceğim. Benim borcum bitince yine ödemeye devam edeceğim. 8-15. Yıllar arasında 75$ Hatta 15.yıldan itibaren heryıl 100$ vereceğim, 22.yıldan sonra 200$ 30.yılda 300 $ vereceğim. Bu arada icadımın değeri 1.000.000$ olacak ve sen istersen kendi payına düşen 100.000$'ın ister tamamını istersen bir kısmını istediğin zaman bana veya başkasına satabilirsin.
Ne yaparsın?
Ben olsam önce hesap yaparım.
Hımm 8senede paramı geri alıyorum.8-15'te 525$, 15-22. senelerde 800$. Sonrasındaki 8senede 1600$.Sonrada hersene 300$ alacağım.
Sonra enflasyona ve alternatif getiri araçlarına bakardım.
Sadece 30 senede 100$`ım 3000 oluyor hatta 30.seneden sonra koyduğum her 1$`a 3$ alıyorum.
Üstelik ayrıca 100$ım 100.000$ olacak.
Hadi cevap verin buyrun.
Nasılsa önerme yapıyoruz.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn ctugrul,
Dediklerinize zaten katılıyorum, biliyorsunuz. Hala tereddütte olanlar için yazılanlar soyut boyutta kalmasın diye bir de matematiksel olarak ispata çalışayım dedim, olay bu.
Yukarıda sn HISIM görüş beyan etmiş. Örneğin bahsettiği Lidfa hissesi. Müthiş bir firma, gümbür gümbür geliyor. Ama öz kaynaklarını büyütüp şirketi çok daha sağlam duruma getirmek istediği için 2016 karından temettü vermeyeceğini açıkladı. Bunu duyan ky ların ezici çoğunluğu isyan etti, hisseyi satanlar oldu.
Patron bize yamuk yaptı, kandırıldık, dolandırıldık diyenler oldu. Eğer ki bunlar temettü olayının aslını bilseler bunu yapmazlardı. Soyut olarak yazılanlar ortada. Somut örnek de ortada. O zaman geriye yukarıda buyurduğunuz üzere "evet, temettü olayı böyle ama gerçek hayattaki yansıması şöyle. Bunu değiştirmemiz de şu an için mümkün değil." minvalindeki yazınızda olduğu gibi durumu kabullenmek. Ama kimse temettü veren hisse şöyle iyi böyle iyi, temettü candır diğerleri patlıcandır vs tarzı düşünceye sahip olmasın.
Benim yazacaklarım bu kadar. Yazılacak herşey yazıldı sanırım. Saygılarımla. Düzeyli üslubunuz için de ayrıca tebrik eder saygılarımı sunarım.
Örneğinizi temettü ile ilişkilendirmek için sorduysanız arada bir fark var. Bana 100 dolar ver 3 ayda bir geri ödeyeyim, 10 yılın sonunda sana ödediğim toplam para misal 3 milyon dolar olsun. 100 dolarına 3 mn kazan demekle,
Bana 100 dolar ver sana 10 yıl sonra tek seferde 3 mn dolar vereyim demek teoride aynı şeydir. Çünkü geri alacağınız para aynıdır. (Enflasyonu sıfır kabul edersek)
Ama bu örneğiniz hisse bazlı portföy örneğine uymuyor çünkü hisse temettü verince fiyatı o oranda düştüğü için portföyümüz de azalıyor.
Açıkçası ne demek istediğinizi tam anlayamadım, anladığım bu kadarı. Daha net sorarsanız ya da nereye varmak istediğinizi daha açık söylerseniz münazara edebiliriz. Syg.
Yer İmleri