Valla şu an bence piyasa karmakarışık.
10 yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz, hiç akla gelmeyecek sıra dışı olaylar hızla gerçekleştiği için, herkesin kafası ve beklentileri allak bullak.
Satıcılar tok, elbet piyasa düzelecek diyorlar, tabi hala "piyasa uçacak" diyenler de var.
Alıcılar alıcı değil ölücü. Hepten bedavaya istiyorlar. Şahin otomobil fiyatına ev istiyorlar. (Normal fiyat istediğimiz eski bir ev için arayıp saçmalayan kişiler var, oradan biliyorum)
Bir yanda da şu son emlak furyasında "gaza gelen", yüzlerce daire yapmış olup tanesine 800-900 isteyen, ama şimdi ne hikmetse 249'a rezidans satmaya çalışan inşaat firmaları var. (muhtemelen kredileri batık, elden para alıp tüyme derdindeler.)
Bir yanda "millet virüsten kaçıp egeye yerleşecek" beklentisi ile egedeki evler uçmuş.
Bana göre ise işi gücü olan kişi egeye falan kaçamaz, istanbulun merkezinde birçok yere yürüme mesafesindeki evler değerlenecek.
Burada bir ara bahsi geçmişti, sitede oturan arkadaşlara göre de siteler değerlenecek.
Velhasıl herkes ayrı bir kafada. Emlak furyası bitti mi bitmedi mi onda bile bir ortak fikre sahip değiliz.
Hani çocuklar kavga ederken anne baba gelir hepsine birer tokat çakar, kavga öyle biter ya,
Hah işte bence şu son karmaşayı ve emlak furyasını bitiren o tokat önümüzdeki yıldan itibaren gelecek.
Corona virüsünün ev tercihlerinde ve fiyatlarında yarattığı sonuçları "tahmin" ve "speküle" etmeyi bırakıp, gözlerimizle bizzat göreceğiz.
Son nokta bu şekilde koyulacak. O yüzden 2021 dedim.
Kiralardaki ve fiyatlardaki artış ise klasik enflasyon hesaplaması bence. Anlam yüklememek lazım.
Yer İmleri