Sayfa 446/472 İlkİlk ... 346396436444445446447448456 ... SonSon
Arama sonucu : 3775 madde; 3,561 - 3,568 arası.

Konu: SGK Emeklilik İşlemleri

1.  Alıntı Originally Posted by trsenatese Yazıyı Oku
    Çok teşekkür ederim hocam.
    İnan herşey çok netleşti kafamda, eksik olmayın..
    Bir sorum daha olacak müsaadenizle, sigortaya girişim 1993, ilk prim ödemesi 1995 yılında olmuş, 1999-2001 yılında da askere gitmişim, 1995-1998 yılları boş, çalışmamış görünüyorum, ben bu askerliği yada çalışmadığım dönemi borçlanabiliyormuyum, ödesem kök maaşım değişebilir mi, nasıl öğrenebilirim.?
    Bir de başvurumu nasıl yapacağım, dilekçeyi nasıl vermem gerekiyor, e devletten emeklilik başvurusu yapılabiliyor mu, nasıl yapabilirim.?

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

EYT kanunu ilk çıktığında bu da çok tartışılan bir konu idi.
    Ve bazı insanlar yanlış yönlendirme nedeniyle, on binlerce lira prim ödedi ve üzerine maaşı düşenler bile oldu.

2024 yılı için askerlik borçlanma bedelleri şöyle:

360 gün (12 ay) askerlik borçlanması bedeli 2024 yılı için en az: 360*143,08 = 76.809,6 TL.
    450 gün (15 ay) askerlik borçlanması bedeli 2024 yılı için en az: 450*143,08 = 96.012 TL.
    540 gün (18 ay) askerlik borçlanması bedeli 2024 yılı için en az: 540*143,08 = 115.214 TL.

Yani atıyorum 18 ay askerlik yapmış olun, bu süreci prim gün sayınıza dahil edebilmeniz için ödemeniz gereken minimum para : 115.214 TL

Bu koşullarda 115.214 TL minimum ödemeniz gerektiğini cebe koyalım.
    Aylık Bağlama Oranlarının yıllara göre değimine bakarsak:

Siz askerliğinizi 1999-2001 yıllarında yaptığınıza göre ABO maksimum %76 ve %65 değerlerinden hesaplanacak.

1- Prim başlangıcınız 1995 olduğundan başlangıç tarihine bir etkisi yok.
    2- Tabandan(Minimum) öderseniz geliri arttırmak açısından bir yararı yok.
    3- Allah uzun ömür versin...Bugünün 115.214 TL sini enflasyonun da etkisi ile kaç yılda geri alabileceğiniz de meçhul.

Bu koşullarda bu parayı ödemenin sizin için olası tek yararı, eğer prim gününüz uygunsa ilgili yılları bir üst ABO dilimine taşımak olabilir.

Diyelim 18 Ay askerlik yaptınız = 540 prim günü.
    Mevcut prim gününüz 6661. Askerliği de ödediğinizde 7201 olacak ve bir üst ABO grubuna taşıyacak.

Ancak 1995 ilk prim ödeme tarihiniz olduğuna göre... Askerliğiniz de 1999-2001 arası olduğuna göre maalesef prim gününüzün bu kadar çok olması mümkün değil...

Daha kötüsü de... 1995 de başlayan prim ödemleriniz tabandan(asgari) değilse, askerliği taban ödeme ile prim gününe ekletirseniz ortalama geliriniz de düşmüş olacak!

Yine de emin olmak için bir uzmandan hesaplama yardımı almanızı öneririm.
    Son düzenleme : ASAP_; 06-09-2024 saat: 11:44.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,112
     Alıntı Originally Posted by ASAP_ Yazıyı Oku
    Ve bazı insanlar yanlış yönlendirme nedeniyle, on binlerce lira prim ödedi ve üzerine maaşı düşenler bile oldu.

360 gün (12 ay) askerlik borçlanması bedeli 2024 yılı için en az: 360*143,08 = 76.809,6 TL.
    450 gün (15 ay) askerlik borçlanması bedeli 2024 yılı için en az: 450*143,08 = 96.012 TL.
    540 gün (18 ay) askerlik borçlanması bedeli 2024 yılı için en az: 540*143,08 = 115.214 TL.

Yani atıyorum 18 ay askerlik yapmış olun, bu süreci prim gün sayınıza dahil edebilmeniz için ödemeniz gereken minimum para : 115.214 TL

Siz askerliğinizi 1999-2001 yıllarında yaptığınıza göre ABO maksimum %76 ve %65 değerlerinden hesaplanacak.

3- Allah uzun ömür versin...Bugünün 115.214 TL sini enflasyonun da etkisi ile kaç yılda geri alabileceğiniz de meçhul.

Bu koşullarda bu parayı ödemenin sizin için olası tek yararı, eğer prim gününüz uygunsa ilgili yılları bir üst ABO dilimine taşımak olabilir.

Mevcut prim gününüz 6661. Askerliği de ödediğinizde 7201 olacak ve bir üst ABO grubuna taşıyacak.

Ancak 1995 ilk prim ödeme tarihiniz olduğuna göre... Askerliğiniz de 1999-2001 arası olduğuna göre maalesef prim gününüzün bu kadar çok olması mümkün değil...

Daha kötüsü de... 1995 de başlayan prim ödemleriniz tabandan(asgari) değilse, askerliği taban ödeme ile prim gününe ekletirseniz ortalama geliriniz de düşmüş olacak!

Hesabınız tamamen doğru..
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by ASAP_ Yazıyı Oku

Selâmlar hocam.
    Öncelikle çok teşekkür ederim.
    Çok net açıklamış siniz, tamamen oturdu kafamda konu.
    Sistemden baktığımda ( e-devlet) toplam ödediğim prim günüm 8692 gün,
    Prim günlerim ise ;
    2000 öncesi: 336 gün
    2000-2008/10 arası : 2667 gün
    2008/10 sonrası :5689 gün
    ABO 1: 75
    ABO 2: 63
    ABO 3: 49,96
    Bu durumda sizin paylastiginiz çizelgede ki oranlara göre çok az bir artış payım kalmış görünüyor, bu oranlar için bende artık riske girmeye gerek yok diye düşünüyorum ve askerlik v.s borçlanması konusunu rafa kaldırdım.
    Fakat bir yerde 2024 yılı katsayılarına göre maaşımın belirlenebilmesi için en geç 30 Kasım'da basvurmam gerektiğini Aralık ayına sarkarsa maaşın Ocak ayına kalacağı için 2025 çarpanlarına göre belirleneceğini okudum, bu doğrumu acaba.?
    Bir de bu konu ile ilgili maduriyeti engellemek ve bu gruba giren kişilerin toplu halde emekliliklerini isteyerek SGK uzerinde yük oluşturmaması için meclis açıldığında önerge verilmesi gibi birşeyler okudum, pek umudum yok ama yine de bir ihtimal diyorum ve Kasım ayını bekleyeceğim emeklilik için.
    Peki başvuru nasıl yapılıyor, süreç nasıl ilerliyor, nasıl başvuru yapmam lazım.?

yazdıklarım yatıırm tavsiyesi değildir.

4.  Alıntı Originally Posted by trsenatese Yazıyı Oku
    Selâmlar hocam.
    Prim günlerim ise ;
    Bu durumda sizin paylastiginiz çizelgede ki oranlara göre çok az bir artış payım kalmış görünüyor, bu oranlar için bende artık riske girmeye gerek yok diye düşünüyorum ve askerlik v.s borçlanması konusunu rafa kaldırdım.
    Fakat bir yerde 2024 yılı katsayılarına göre maaşımın belirlenebilmesi için en geç 30 Kasım'da basvurmam gerektiğini Aralık ayına sarkarsa maaşın Ocak ayına kalacağı için 2025 çarpanlarına göre belirleneceğini okudum, bu doğrumu acaba.?
    Bir de bu konu ile ilgili maduriyeti engellemek ve bu gruba giren kişilerin toplu halde emekliliklerini isteyerek SGK uzerinde yük oluşturmaması için meclis açıldığında önerge verilmesi gibi birşeyler okudum, pek umudum yok ama yine de bir ihtimal diyorum ve Kasım ayını bekleyeceğim emeklilik için.
    Peki başvuru nasıl yapılıyor, süreç nasıl ilerliyor, nasıl başvuru yapmam lazım.?

Rica ederim.
    ABO oranlarını nasıl hesapladınız veya nereden alıntıladınız? Bence doğru değil o oranlar.
    Ancak bir şey değişmez. E-devlette gördüğünüz maaşı alacaksınız zaten.
    "30750 TL ve ek ödeme 1250 TL"

"2024 yılı katsayılarına göre maaşımın belirlenebilmesi için en geç 30 Kasım'da basvurmam gerektiğini Aralık ayına sarkarsa maaşın Ocak ayına kalacağı için 2025 çarpanlarına göre belirleneceğini..."

Bu bilgiyi nereden aldıysanız oradan teyit etmekte yarar var.
    Son günlere bırakmamanızı önermekle birlikte, bu güne kadar süregelen temayüle göre 31 Aralık'ta dahi dilekçenizi verseniz, hesabın 2024 yılına göre yapılacağı yönünde. Ancak önceki mesajda da söyledim. Uzman değilim, gerekiyorsa uzmana danışın.

https://www.trthaber.com/haber/ekono...li-867518.html

"Bir de bu konu ile ilgili maduriyeti engellemek ve bu gruba giren kişilerin toplu halde emekliliklerini isteyerek SGK uzerinde yük oluşturmaması için meclis açıldığında önerge verilmesi gibi birşeyler okudum..."

Bu konuda da kanaatim aynı önceki mesajlarda da söylediğim gibi...
    Burası Türkiye... Hak sahibi lehine bir değişiklik/gelişme olması mucizeden öte...
    Özetle fikir beyan edebileceğim bir konu değil. Haberi okuduğunuz kaynağı takip edin.

"Peki başvuru nasıl yapılıyor, süreç nasıl ilerliyor, nasıl başvuru yapmam lazım.?"
    Geçmişte aynı işyerinde çalışmaya devam edecek emekliler açısından SGDP indiriminden yararlanabilmek için, süreç önemli idi.
    Siz çalışmaya devam etmeyeceğinizi beyan ettiğinize göre... Çalıştığınız kurum, şirket prosedürlerini izlemeniz yeterli:

-Bazı kurumlar/kuruluşlar SGK'dan "emekli olabilir" belgesi istiyor. Bağlı olduğunuz SGK müdürlüğüne başvurarak alabilirsiniz.

-Bu belgeyi çalıştığınız kurum/kuruluşun ilgili birimine teslim ederek "SGK Çıkış Kodu 8" ile işten ayrılmanız yeterli.

-Sonra e-devletten başvuruda bulunabilir:
    https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsi...-taahhut-beyan
    veya bağlı olduğunuz SGK şubesine dilekçe verebilirsiniz:
    https://www.sgk.gov.tr/Diger/FormveD...-2d51dbb6db2c/

Sonrası SGK içi süreçler. Beklemeniz yeterli.
    Bu süreçleri şu adresten takip edebilirsiniz:
    https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sso-evrak-takip

5. Hocam ben de tamamen sizle aynı durumdayım. Çalıştığım işyeri emekli çalışan istemiyor. Gündemdeki malum emekli maaşındaki olası düşme durumu nedeniyle ben de Kasım sonu emeklilik dilekçesini vermeyi planladım.

Fakat aklıma takılan bir husus var. Meclis 1 Ekim'de açılacak ve konuyla ilgili düzenleme yapılacağı söyleniyor. Nasıl bir düzenleme yapabilirler bilmiyorum ama bizim lehimize bir düzenleme yapılacağına ihtimal vermiyorum.

Bilakis, bizim aleyhimize bazı düzenlemeler yapılarak (yani 2024'te emekli olmanın avantajını kalıcı şekilde yok ederek) bizleri bu yıl emekli olmaktan caydırmaya çalışacaklarını tahmin ediyorum. Bunu, enflasyon katsayısı hesaplama yöntemini değiştirerek pek ala yapabilirler. Ya da örneğin, yıl başında C.B. tarafından yaplan ilave zam oranı hesaplamaya dahil edilmeyecektir diyebilirler. Bu gibi değişiklikler ne kadar yasal olur bilemiyorum ama kesin yapılmaz da diyemiyorum ülkenin mevcut durumunu göz önüne aldığımda.

Bu yüzden Kasım sonunu beklemeden Eylül sonu ya da Ekim ayı içerisinde dilekçemi versem mi diye ikilemdeyim. Gerçi bu şekilde başvuruyu öne çekmek bizi yapılacak olan düzenlemeden muaf tutar mı ondan da emin değilim

Benim durumumda olan emekli adayı forumdaşların bu konudaki görüşlerini paylaşmasını arzu ederim. Meclis açılınca bu konuyla ilgili ne gibi bir düzenleme yapabileceği hususunda)

Alıntı Originally Posted by trsenatese Yazıyı Oku
    Selâmlar hocam.
    Prim günlerim ise ;

Son düzenleme : D R A G O N; 07-09-2024 saat: 16:49.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,112
     Alıntı Originally Posted by D R A G O N Yazıyı Oku
    Hocam ben de tamamen sizle aynı durumdayım. Çalıştığım işyeri emekli çalışan istemiyor. Gündemdeki malum emekli maaşındaki olası düşme durumu nedeniyle ben de Kasım sonu emeklilik dilekçesini vermeyi planladım.

Fakat aklıma takılan bir husus var. Meclis 1 Ekim'de açılacak ve konuyla ilgili düzenleme yapılacağı söyleniyor. Nasıl bir düzenleme yapabilirler bilmiyorum ama bizim lehimize bir düzenleme yapılacağına ihtimal vermiyorum.

Bilakis, bizim aleyhimize bazı düzenlemeler yapılarak (yani 2024'te emekli olmanın avantajını kalıcı şekilde yok ederek) bizleri bu yıl emekli olmaktan caydırmaya çalışacaklarını tahmin ediyorum. Bunu, enflasyon katsayısı hesaplama yöntemini değiştirerek pek ala yapabilirler. Ya da örneğin, yıl başında C.B. tarafından yaplan ilave zam oranı hesaplamaya dahil edilmeyecektir diyebilirler. Bu gibi değişiklikler ne kadar yasal olur bilemiyorum ama kesin yapılmaz da diyemiyorum ülkenin mevcut durumunu göz önüne aldığımda.

Bu yüzden Kasım sonunu beklemeden Eylül sonu ya da Ekim ayı içerisinde dilekçemi versem mi diye ikilemdeyim. Gerçi bu şekilde başvuruyu öne çekmek bizi yapılacak olan düzenlemeden muaf tutar mı ondan da emin değilim

Benim durumumda olan emekli adayı forumdaşların bu konudaki görüşlerini paylaşmasını arzu ederim. Meclis açılınca bu konuyla ilgili ne gibi bir düzenleme yapabileceği hususunda)
    Bende aynı durumdayım.. Kurum bana iznini kullanmak zorundasın dedi ve ben izni 17 ekime kadar anca bitirebiliyorum... ekimin 18 inde emeklilik başvurusu yapacağım.. Düzenleme ekimde yapılsa dahi meclisten geçmeli ve sonrada resmi gazetede yayınlanmalı.. İnşallah bu zamanada kadar düzenleme çıkmaz.. Benimde ciddi şüphelerim var. Bunların bizim lehimize düzenleme yapması ihtimali sıfır bence..

Eğer meclisten geçmeden emekli başvurusu yapılabilirse ben sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Önemli olan düzenleme çıkmadan bir gün önce bile başvuru yapabilmek.

Diğer bir seçenekte, izni durdurup , kendimizin işten çıktığımızı bildirmek.. Ama ozamanda kıdem tazminatı tehlikeye giriyor. Birde en az 15 gün önce çıkacağımızı bildirmemiz şartmış.

Ülkede hukun işlediğine inanmıyorum.. mahkemelere kalmadan bu olayı bitirmek lazım..

Diğer bir durumda izinde iken emekli olacağımı engeç 17 eylülde ayrılışımı kuruma bildirme zorunluluğumun olması. Şimdi ben bunu yaparda bunlar alayhimize bir düzenleme yaparlarsa mecburen emekli olup, düşük maaş almak zorunda kalacağım.

Yani gerçekten sıkıntılı bir durum yaşıyoruım.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,112
    Siz siz olun şu andaki hakkettiğiniz maaşın bir görüntüsünü alın ve saklayın.

8.  Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    Bende aynı durumdayım.. Kurum bana iznini kullanmak zorundasın dedi ve ben izni 17 ekime kadar anca bitirebiliyorum... ekimin 18 inde emeklilik başvurusu yapacağım.. Düzenleme ekimde yapılsa dahi meclisten geçmeli ve sonrada resmi gazetede yayınlanmalı.. İnşallah bu zamanada kadar düzenleme çıkmaz.. Benimde ciddi şüphelerim var. Bunların bizim lehimize düzenleme yapması ihtimali sıfır bence..

Eğer meclisten geçmeden emekli başvurusu yapılabilirse ben sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Önemli olan düzenleme çıkmadan bir gün önce bile başvuru yapabilmek.

Diğer bir seçenekte, izni durdurup , kendimizin işten çıktığımızı bildirmek.. Ama ozamanda kıdem tazminatı tehlikeye giriyor. Birde en az 15 gün önce çıkacağımızı bildirmemiz şartmış.

Ülkede hukun işlediğine inanmıyorum.. mahkemelere kalmadan bu olayı bitirmek lazım..

Diğer bir durumda izinde iken emekli olacağımı engeç 17 eylülde ayrılışımı kuruma bildirme zorunluluğumun olması. Şimdi ben bunu yaparda bunlar alayhimize bir düzenleme yaparlarsa mecburen emekli olup, düşük maaş almak zorunda kalacağım.

Yani gerçekten sıkıntılı bir durum yaşıyoruım.
    Emeklilik sebebiyle işten ayrılma durumunda "kanuni olarak" ihbar süresi yoktur. Bugün karar verip, akşamına emekli dilekçesi verebilirsiniz. izinde olmanız, şirketin 15 gün diretmesi kanunun üstünde olamaz.

Sayfa 446/472 İlkİlk ... 346396436444445446447448456 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •