Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

Oylayan
344. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir

102 29.65%
  • dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı

23 6.69%
  • faizler insin, şimdi almak mantıklı değil

21 6.10%
  • ömür boyu alacak param olmayacak

16 4.65%
  • Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.

130 37.79%
  • İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.

52 15.12%
Sayfa 471/1014 İlkİlk ... 371421461469470471472473481521571971 ... SonSon
Arama sonucu : 8108 madde; 3,761 - 3,768 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1.  Alıntı Originally Posted by Ahmetg Yazıyı Oku
    Sevgili HISIM bey

Dedikleriniz dogrudur, benimkisi kisisel sadece kisisel gorustu. Kisiden kisiye zevkler degisiyor ama rakamlar degismez. Rakamlar yatirim mantigi konusunda kesinlikle haklisin.

Bir turlu kendimi ikna edemedim TR de ev almaya yada yazlik yada dukkan falan. Bir yerde hesaplar tutmuyor, isin icine ucuz dolar ileride buyuk devaluasyon reis in vefati ic savas falan filan derken bir turlu pamuk eller cebe giremedi

Elimde baya bi para var su anda. Arastirmaktan yoruldum ama sizin Isyat meselesini arastiriyorum. ABD deki butun vergi avantajli yatirimlari sonuna kadar kullandim. Diversify etmem gerekiyor.

Ote yandan oglumu kesinlikle ABD de buyutmek istemiyorum. Hayatta en son istedigim sey oglumun benimle ecnebi dilinde konusmasi. Turkcemi cok seviyorum. Tuhaflik bende yani

2 gun once TR den geldim. Izmir Ozdere de apart ta kalirken sagda solda villa sahipleri ve emlakcilari ile baya konustum. Tamam son yillarda yazlik fiyatlari baya artmis. Hatta dolar cinsinden bile artis var. Cogu Alamanci, ikiz villa lardan almislar, birinde oturup oburunu kiraya veriyorlar kimi airbnb kullaniyor. Hersey nakit donuyor fis fatura yok. Cennet gibi denizin ve doganin dibinde yasayip gidiyorlar. Zaten hayat ucuz oralarda. Bir de ozel bir kolej bulup cocugumu yollasam falan diye dusunuyorum. Hanimi ikna etmem gerekiyor. Oda fazla alisti Amerikaya maalesef.

TR ye donusum kesin ama ne zaman oldugunu bilmedigim icin yatirimlarim TR de olsun istiyorum. ABD de evi kiraya verip donsem, dakka basi buraya gelip ugrasmak istemiyorum hukuki islerle. Yada belki bir yolu vardir. Evi satsam 350K ya gider kiraya versem belki 2,500 dolar. Naapim Turk emlakcimi bulayim? O ne kadar ister ne kadar guvenlidir? Yilda 4,500 dolar emlak vergisi var 500 dolarda aidat.

Bu arada BES e baktim. Baska bir sayfada Rxpu cok guvendigim birisidir, bana yazdiklarindan sunu anladim, Getiri senede %20 den biraz az ve enflasyon da %15 civarinda bir de ustune fon yonetim gideri derken degmez yatirim yapma dedi. Ote yandan dolara bakiyorsun olayi tamamen karistiriyor. Ama ABD deki buradaki arkadaslara bakiyorum herkes BES te. Arastirmadan etmeden girmisler BES e. Oysaki TR deki insanlar BES ten kaciyorlar. Garip bir durum.

Bizim gibi emekliligi yaklasmis adamlar icin bir sayfa acmak lazim. TR de saglik sigortasi kira geliri BES yok ABD yada Kanada dan gelir transferi falan gibi konular konusulsa.

Kafa karisik sabah aksam arastiriyoruz
    Ahmet bey merhaba illa Türkiyeye yatırım yapmayı ve geri dönüş yapıp(emekliliği düşündüğünüzü düşünüyorum) yerleşecekseniz Antalya/Kaş bölgesine yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. İlerde aldığınız yeri parselleyip bir parsele evinizi yaparsınız diğer kısımlarıda komşunuz olmasını isteyeceğiniz kişilere satabilirsiniz. Kaş bölgesi istanbul ve ankaradan şuanda çok yüksek entellektüel kesimden göç almakta göç eden insan kalitesi gerçekten yüksek 5 yıldır çok sık gidip geliyorum yerel halkı içinde yorum yapacak olursam fena değil diyebilirim. Sn Cumhurbaşkanı'nın geçen hafta açıklaması oldu. 2018 de havalimanı temeli atılacak 2023 te hizmete açılacak. Bende yaklaşık 4 yıldır kayınpederimin vasıtası ile bölgeden bir çok yer aldım yatırım amaçlı. Otogarı merkez dışına taşıdılar. Merkez dışına OSB ve AVM yapılacak. Kalkanı Kaş'a bağladılar. Köylerin içerlerine kadar tüm yollar sıcak asfalt yapıldı. Baraj inşaatı başladı. Hummalı bir çalışma olmakta tüm bölgede. Vaktinde topladığım yerlerin çoğu en az 1:2/3/4 değerlenmiş durumda tabi hala çok potansiyel bulunmakta asıl değer katlamayı yapmadı. Emlakçı değilim ama aldığım yerlerden birkaçını satmayı düşünüyorum. İlgilenirseniz belirli bir tarihte denk getiririz size yerlerimi gösterebilirim.

2.  Alıntı Originally Posted by WellsFargo Yazıyı Oku
    ..

Ev fiyatları çok uçuk savı hiç doğru değil. Amerikada 2011 yılında evlerin kiralar üzerinden kendini amorti etme süresi 6 yıla kadar düşmüştü... evet ben çok 6 yılda kendini amorti eden evi aldım sattım.. Şimdi bu amorti etme süresi 10-12 yıla çıktı... Türkiye de bu 25-30... Yani dolar yatırımınıza amerikada kira olarak %10 dolar bazında kazanıyorken Türkiyede TL nize %3-4 kazanıyorsunuz... Yani hala daha Amerika çok daha cazip ve bu yüzden Türkiyede yaşadığım halde oturduğum evi satın almıyorum ..
    hocam çok bilgilendirici yazı, teşekkürler

merak ettiğim konu şu : faiz getirisinin %1-2 olduğu bir ekonomide tasarruf sahipleri niçin %10 yield vadeden bu gayrimenkullere ilgi göstermiyor ? normalde talep gelmesi fiyatların artması ve geri dönüş oranlarının yükselmesi lazım.. fiyat doğruysa kira rakamları yanlış olmalı, yada benim hesap edemediğim başka faktörler olmalı (vergi yükü vs)..

senin düşüncen nedir 10 yıllık kira gelirine satılan mülklerin var olması konusunda ? mesela avrupa'da asla böyle bir çarpan yok bildiğim kadarıyla

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by kandyba01 Yazıyı Oku
    Ahmet bey merhaba illa Türkiyeye yatırım yapmayı ve geri dönüş yapıp(emekliliği düşündüğünüzü düşünüyorum) yerleşecekseniz Antalya/Kaş bölgesine yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. İlerde aldığınız yeri parselleyip bir parsele evinizi yaparsınız diğer kısımlarıda komşunuz olmasını isteyeceğiniz kişilere satabilirsiniz. Kaş bölgesi istanbul ve ankaradan şuanda çok yüksek entellektüel kesimden göç almakta göç eden insan kalitesi gerçekten yüksek 5 yıldır çok sık gidip geliyorum yerel halkı içinde yorum yapacak olursam fena değil diyebilirim. Sn Cumhurbaşkanı'nın geçen hafta açıklaması oldu. 2018 de havalimanı temeli atılacak 2023 te hizmete açılacak. Bende yaklaşık 4 yıldır kayınpederimin vasıtası ile bölgeden bir çok yer aldım yatırım amaçlı. Otogarı merkez dışına taşıdılar. Merkez dışına OSB ve AVM yapılacak. Kalkanı Kaş'a bağladılar. Köylerin içerlerine kadar tüm yollar sıcak asfalt yapıldı. Baraj inşaatı başladı. Hummalı bir çalışma olmakta tüm bölgede. Vaktinde topladığım yerlerin çoğu en az 1:2/3/4 değerlenmiş durumda tabi hala çok potansiyel bulunmakta asıl değer katlamayı yapmadı. Emlakçı değilim ama aldığım yerlerden birkaçını satmayı düşünüyorum. İlgilenirseniz belirli bir tarihte denk getiririz size yerlerimi gösterebilirim.
    Kas bolgesinde arsa alirken nelere dikkat ediyorsunuz?

Yani arsami tarlami? Yada merkezimi yoksa koyluk yerlermi? Anayola yakin uzak? gibi sorular

4. Arkadaşlar yıllardır İstanbuldan ev almamak için direniyorum şuanda 600k gibi bir birikmişim var. Ocak-Şubat ayına kadar elimdeki nakiti 800-900e kadar yükseltmeyi planlıyorum. İstanbul Zekariyaköy/Demirciköy/Uskumruköy bu bölge den ev almayı düşünüyorum. Asla 175-200kira çarpanından fazla bir eve vermem diye diretiyordum ancak hanımın son dönemdeki pressleri çok arttı yüksek ihtimalle bu kış golü yiyeceğim Sizce direnmelimiyim yoksa bu bölge için kaç çarpana kadar çıkmak doğru bir karar olur. Şuanda Yeşilköy de kiradayız ikimizinde işleri icabı belli bir lokasyonda oturma zorunluluğu olmayan insanlarız yazdığım bölgeleri o bölgedeki gerek insan profili ve doğal yapısı itibari ile çok beğeniyoruz. Yazdığım bölge ile alakalı bilgileri/tavsiyeleri olanlardan yorumları beklemekteyim.

5.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku
    hocam çok bilgilendirici yazı, teşekkürler

merak ettiğim konu şu : faiz getirisinin %1-2 olduğu bir ekonomide tasarruf sahipleri niçin %10 yield vadeden bu gayrimenkullere ilgi göstermiyor ? normalde talep gelmesi fiyatların artması ve geri dönüş oranlarının yükselmesi lazım.. fiyat doğruysa kira rakamları yanlış olmalı, yada benim hesap edemediğim başka faktörler olmalı (vergi yükü vs)..

senin düşüncen nedir 10 yıllık kira gelirine satılan mülklerin var olması konusunda ? mesela avrupa'da asla böyle bir çarpan yok bildiğim kadarıyla
    İlgi gosteren sayısı cok fazla . Fonlara cok fazla ev sattık biz. Sadece amerikalı değil cinli fonlarda cok ev aldı. Lehman krizi sonrasi biz bankalardan evleri metrekaresi 600 dolardan almaya başlamıştık sonra bu fiyatlar fonların devreye girmesiyle 7-8-900 oldu binin uzerine çıkti . Sıfir single house ev yapım maliyeti orta seviye bir yerde arsa maliyeti dahil 1100 usd iken bu evi yaßlı olarak bankadan bu fiyata almak mantıklı gelmedi ve sıfır inşaata başladık biz.

Amerikan halkı gayrimenkulu cok yatirim olarak gormuyor. Goren kurt gibi tipler var ama turk halki gibi dusunmeyin. Biz ne bulursak eve yatiririz. Onlarda bu aliskanlik yok onlar da daha ziyade borsa aliskanligi var. Benim 65 yasinda tanidigim var cocuklarina dogumlarinda yuklu hisse senedi almış ve hala onları aynen tutuyor. Çocukları ucuz ve 33 yaşında. Adam milyoner oldu birikimleriyle. Dow jonesun 30 yillik grafiğine bir bakin yukari roket gibi bir imkb dolar bazinda grafigine bakin hep ayni cimende otlamışız.

Elbette parası mevduatta olan insan olabilir ama ben hic gormedim parami yuzde 0,5 ile mevduatta tutuyorum diyen insan. Ya hisse ya da ev alinir. Amerikalilar bir de cok aptal bir millet , sistem mükemmel çalıştığı icin kafalarını kullanmaya kullanmaya aptallaşmışlar, belki bazi insanlar oylece mevduatta bekliyor olabilir amamuhtemelen onmevduatın buyuk oranda sahibi sirketler olabilir cunku amerikalilarin cogu borc icindedir. Bir arastirma okumustum yuzkysur milyon amerikalinin acil ihtiyac icin kenarda400 dolari yok diye. Herseylerini kredi kartı ve credit ratingleriyle uzun vadeli borclanarak alirlar.

Kira ev meselesi soyle oldu. Amerika krize girdi ama insanlar cok buyuk oranda issiz kalmadı. Adam evini kaybetti bankaya 6 ay sonra 1 sene sonra gene iş buldu. DolayisiylA kiraya cikti. Kiraya talep artti evler bankalara gittigi icin piyasadaki ev sayısı azaldi. Kiralar arttı. Bu adamlarda cash yok ev alsın. Kiraya girdi calismaya basladı bir ev almasi icin once yedi sene gecmeli sifira düşen kredi ratingi gene başlasın , ondan sonra ev alabilir tekrar. Ayrica birde alacağı evin yuzde on yirmisi kadar bir peşinatı da biriktirmesi lazim. Hem kiraodeyip hem de dusuk maasli islerinde peşinatı da biriktirmek zaman aliyor. Bütün bu şartlar kira fiyatlarını yukarı cekti. Benim dedigim bu sartlar sehrin gobek merkezi olmayan subut an bolgelerde. Yoksa san fransisco veya newyorka giderseniz ev fiyatlari vecarpanlar deli yukseldi oralardan da ev alamazsınız.

Ama eninde sonunda bu kiracarpani normale gelecek 15-20 ye dogru gidecektir. İnsanlar daha fazla ev aldikca ev fiyatlari yukselecek kiraci sayısı azaldığı icin kira miktarı azalacak ve kira çarpanları yukselmis olacaktır. O gin geldiğinde de evin kirasindan degil fiyatının artmış olmasindan ciddi para kazanacaksınız.

6.  Alıntı Originally Posted by kandyba01 Yazıyı Oku
    Arkadaşlar yıllardır İstanbuldan ev almamak için direniyorum şuanda 600k gibi bir birikmişim var. Ocak-Şubat ayına kadar elimdeki nakiti 800-900e kadar yükseltmeyi planlıyorum. İstanbul Zekariyaköy/Demirciköy/Uskumruköy bu bölge den ev almayı düşünüyorum. Asla 175-200kira çarpanından fazla bir eve vermem diye diretiyordum ancak hanımın son dönemdeki pressleri çok arttı yüksek ihtimalle bu kış golü yiyeceğim Sizce direnmelimiyim yoksa bu bölge için kaç çarpana kadar çıkmak doğru bir karar olur. Şuanda Yeşilköy de kiradayız ikimizinde işleri icabı belli bir lokasyonda oturma zorunluluğu olmayan insanlarız yazdığım bölgeleri o bölgedeki gerek insan profili ve doğal yapısı itibari ile çok beğeniyoruz. Yazdığım bölge ile alakalı bilgileri/tavsiyeleri olanlardan yorumları beklemekteyim.
    Direnmeye devam. Bir suru insaatci arkadasim var. Kimsenin bir sey sattığı yok. O istatistikleri kim satiyor bilmiyorum. Bir arkadasimin umraniye eksenin yaninda 220 daire projesi var uc ay uzerine dun bir tane satmış anca. Herkes sihirli degenegin degmesini bekliyor. Ama biri bir anayasa kitapçığı fırlatacak ve o bahane edilerek herkes domino taşı gibi yıkılacak. Cunku bu ihtişamın kaynağı para girişi idi. Merkez bankalar birer birer bu kaynağı kesecek diyorsanız bu piyasa cokecek. Yok merkez bankaları sonsuza kadar para basacak diyorsanız dunyada hiper enflasyon geliyor demektir. O da buyuk kriz demektir o zaman da gayrimenkul deger kazanir ama gayrimenkul 1 değer kazanirsa altin 5 deger kazanır yani o senaryoda altında olmak daha mantikli. Yani MB ler para kisacaksa ben gayrimenkulden kacarım, eger para basacaklarsa da evimi altına ceviririm.

7.  Alıntı Originally Posted by HISIM Yazıyı Oku
    Imam hatibe gonder, hem turk kalsin hem de dinini guzel yasasin. (!)
    Ben imam hatipe veririm sen papaz okuluna verirsin. Herkes özgür isteyen istediğini yapar sıkıntı yok

8. En basit örnek. Simdi gazetede gordum paylaşayım dedim. Turk oyuncu daha gecen hafta miami de 385.000 dolara almış 3500 dolara hemen kiralamış.

http://mobil.hurriyet.com.tr/irma-ka...vurdu-40576899

Sayfa 471/1014 İlkİlk ... 371421461469470471472473481521571971 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •