Originally Posted by
wiseinvestor
Her yatırımcının bir kriz stratejisi olmak zorunda, hayatında gerçek anlamda kriz görmemiş kişilere bunu anlatmak zor haliyle. Dolar 3 katına çıkar, enflasyon patlar ve borsa üçte birine iner.
Bu senaryoda elinizdeki para sıfır olmasa da kriz öncesine göre sıfır gibi birşey olur(2000 gibi 1994 gibi), hiçbir senet de sonsuza kadar yükselmez, tepede alan hayatının dersini alır.
2000'den sonra büyük kriz olmadı gibi görünüyor ama endeks zaten yükselmedi, 2007'deki değerinin bile yarısında hala neredeyse, bakalım USA borsaları o aralıkta nereden nereye gelmiş.
Efendim ford oto alan şu oldu, peki kalan 300 küsür senedi marslılar mı alıp sattı, temettüleri 10 sene önceki alım fiyatından düşersen böyle getiri varmış gibi görünür.
Ağırlıklı ortalama olan endeks değerine bakarsın elbette, kaldı ki verimsiz senetler endeks hesaplamasından bile çıkarılır.
Hala ülkede dünyada kalmamış rekor enflasyon var, hala rekor cari açık veriliyor, herkes %10 artan ihracatı söylerken neden kimse patlayan ithalatı görmüyor. Krizin tam karşılığı bu aradaki farktır.
İşler iyiyken sürekli ötelersin, hababam birileri borç veriyordur çünkü, bir zaman gelir yeter biraz da birikeni öde derler.
Bahsettiğim krizi beklemek değil olası krize hazırlıklı olmak, düzenli alım yaparsın olabilir iyi bir yatırım yöntemidir ama krize hazırlığın veya stratejin yoksa sonu her durumda hüsrandır.
Arkadaş, bilenler neden yazmaz bunu demiş, çok basit; çünkü kimse gerçekleri duymak istemiyor. Forumlar hergün sabah kalktım rüyamda gördüm bugün tavan yapacak diyenler alkış tufanı alıyor, şurada şöyle bir risk var diyen yuhalanıyor, bu sebepten forumlar aşırı derecede dengesiz.
Yer İmleri