amerikalilarin 4% kurali vardir, der ki:"yillik 4%'unu cekerek ihtiyaclarini giderebilecegin bir portfoy seni olene dek yasatir". tasa yazilmis bir kural degil elbette, uzun sureli tahvil ve hisse reel getirileri uzerinden ulasilan kaba bir parmak hesabi. bu kural da aslinda 25 yillik(300 aylik) bir harcamalar toplaminin yeterli olacagini ongoruyor. bence de temel olarak onemli olan harcamalarinizi dustukten sonra reel olarak degerinden bir sey kaybetmeyecek bir portfoy buyuklugu. beyaz yakalilar acisindan erisilebilir makul hedefin ben de ali bey'in de ifade ettigi gibi emekli maasi baglanana kadar yasaminizi cevirebileceginiz bir birikime sahip olmak oldugunu dusunuyorum. bu noktadan sonra ceketi alip cikabilme rahatliginda calismak cok zevkli olacaktir. ihtiyactan fazlasi icin ugrasirken aslinda kalan zamanimdan da calacagimi dusunuyorum.
esimle prim gunumuzu dolduracagimiz 48 yasina kadar calismayi ongoruyoruz. bunun ustune bir 2 yil daha calismak, toplam calisma suresine nazaran kucuk gorunebilir ama saglikli bir sekilde gecirilecek emeklilik suresine nazaran cok daha onemli bir oranda kayip demek bence. herkesin amacinda kucuk farkliliklar olabilir ama en onemli dinamikler yuksek bir birikim orani(hem birikimin artmasi hem de giderlerin az olmasi adina) ve yatirimlara saglanacak makul bir reel getiri diye dusunuyorum.
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
Yer İmleri