Originally Posted by
rxpu
SN. jondowes merhaba,
Devletin bireyseller için çıkardığı döviz tahvillerinde diğer tahvillerde olduğu gibi zorunlu karşılık %0 olarak belirlenirse ve devlet bu parayı döviz olarak 2-3 kere bu şekilde kredi-tahvil-kredi-tahvil şeklinde piyasa mekanizmasında çevirirse bu geniş döviz para arzını arttırmaz mı?
1- Bu tahviller yukarıda belirttiğim gibi diğer devlet tahvilleri gibi zorunlu karşılıktan muaf mı?
2- Eğer devlet bu yöntemle geniş döviz para arzını arttırırsa (bu parayı 3-4 kere kredi-tahvil-kredi döngüsü ile çevirerek),
Bu yurt içi döviz likiditesini arttırmaz mı?
Hayatta hiç bir şey bedava olmadığı için bunun sakıncaları ne olabilir?
Sonuçta aynı genişlemeyi TL kısmında yapsaydık bir sürü şey söyleyebilirdik ama bunu döviz kısmında yapınca işin detayında söyleyebileceğimiz ne olur?
Bu dongu bir sekilde yaratilirsa (ki yonteme iliskin kuskularim var asagida) ic pıyasadakı doların dolasım hızı artar ama uretim tuketimle yapilan bir alisveris olmadigi icin milli hasila artmaz. Likidite de artmaz diye dusunuyorum ben.
Bir kac dusuncem oldu, musadenizle ben de dusuncelerimi ifade etmek istedim. Diyelim ki bir sekilde hazine piyasaya borc verir hale geldi, borc para ile verilecek borcu (artacak faizi nedeniyle) almak rasyonel olur mu? bir de diyelim ki oldu ve hazinenin tahvil satarak topladigi borc dovizi daha yuksek primle hazineden alacak birileri cikti, o parayi alan neden geriye tahvile yatirsin ki?
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
Yer İmleri