Originally Posted by
selka
USD/TRL de bugün kü hareketler sanki konsolide olmuş gibi... 3,82 TL ye geri gelemeyen kur beni endişeye sevk etmişti lakin bir türlü 3,90 TL üzerine atamayan da aynı kur.. Bu da ayrı bir umut... Sanki 3,89 TL ye yada 3,90 TL ye gelince birisinin elinde çekiç USD kafasına vuruyor.. USD da yön yukarı ama olumlu haber akışı ile bu olay %51 ile kolaylıkla aşağı yöne evrilmeye müsait...
Bu hafta izleyip takip etmek gerek.. 3,90 TL üzeri kapanış önümüzdeki hafta için 3,95 TL ye gidiş için bilet demektir.. Lakin 3,90 TL ile 3,85 TL arasında sert dalganıyor...
TCMB sına gelince...
İki adet hamle yaptı. Piyasaya kademelide olsa 1,5 milyar USD likitide sağladı karşılığında 4,5 Milyar TL yi piyasadan emdi.. Ancak durum budur.. Bu reeskont kredilerindeki indirim ve zorunlu karşılıklardaki değişikliklerin piyasada ne tür yansıma yarattığını tam anlamadan aksiyon beklemiyorum...
Kısaca; MB hamlerlerinin sonuçlarına bakacak. İşe yaramaz USD yukarı devam ederse başka radikal bir aksiyon alacaktır. O sebeple MB dan şimdilik bir şey beklemiyorum..
DTH lara gelince yerliler 3,88 de USD takır takır satıyorlar.. Yaklaşık 6,000,000,000 USD yerlilerden satış gelmiş... Yerli bu likit piyasada resmen MB gibi...
İnanın bana bence yerli USD yatırımcısı TCMB dan çok daha etkili.. 6 milyar USD az buz bir rakam değildir..MB nakit net kullanılabilir USD rezevervinin 1/3 dür...
Ancak unutulmamalıdır bu yerli aynı oranda USD ı 3,70 TL den yerine koyar...
USD dan çıkan para Mevduatta Faize yada Tahvile kayıyor.. USD kuru yükseldikçe özelllikle 3,90 TL ye gelince; Tahvil faizileride 12,50 üzerine atıyor.. Ve talep görüyor...
Önümüzdeki haftalarda para piyasalarından ziyade siyasi haber akışının daha etkili olacağını düşünenlerdenim... O sebeple haberleri sıkı izlemeli...
Bol kazançlar...
selam sn.selka, MB bence piyasaya dolar sürmekle ciddi hata yapıyor...Yapması gereken şey faiz artırım sinyali vermek..ve GLP den vazgeçmek... kgf den bahsediliyor.eğer ilk kgf den dönenler 2.cisinde kullanılmaya başlarsa(ki aynı oranda olması mümkün değil) piyasada ciddi sıkıntı olabilir.
Diğer bir sorun yıl sonu yapılması gereken dış borç ödemelerinin ikame edilmesi..bu ortamda artık bankaların uygun koşullarda kredi bulması oldukça zor olacak.Daha yüksek meblağlarda faizle borçlanmak zorunda kalacaklar. Tek sevindirivi nokta sanayi şirketlerinin karlılığının beklenenden yüksek gelmesi.tabi veriler doğruysa.syg.
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri