Originally Posted by
harakiri35
oturmak için alınan ev ile yatırım için alınan gayrimenkulu ayrı tutmak gerekiyor. genede emlak fiyatları ülke genelinde reel olarak düşerken oturmak için ev almak mantıklı değil. seneye daha ucuz olacaksa şimdi niye alalım? tabi bu nakit parası olan için geçerli, krediyle alacak olan al(a)madığı için ev fiyatları düşüyor zaten...
bence emlak yatırımı iyi bir kira geliri getirmediği müddetçe yapılabilecek en boktan yatırımlardan biridir. bi kere ev/bina eskir sürekli masraf çıkartır, taşınması/saklanması/kaçırılması mümkün olmadığı için devlet boyuna vergiyi dayar, bazı arkadaşların biraz obsesif derece yazdığı gibi aidat masrafı çıkartabilir.
Sadece ucuz para/kredi dönemlerinde fiyatı şişince spekülatörler kira bile almadıkları gayrimenkulun iyi bir yatırım olduğunu zannederler. Ama likit değildir, fiyatı ise konutun durumuna göre çok değişkendir. Yan komşu 3 ay önce 300'e sattı diye ille o paradan gidecek diye bir şart yoktur. Olası bir kriz durumunda ise direk elde patlar...
Türkiye'de bu kadar emlak manyaklığının olma sebebi genç nüfusun hala artıyor olması ve emlak fiyatlarının enflasyon karşısında Cumhuriyetin hiçbir döneminde ciddi şekilde düşmemiş olmasıdır. 2001 krizinde belki düşmüştür ama çabuk toparlamıştır. Şuanki balon patlaması ve ayı piyasası muhtemelen ilk olacaktır. Eldeki konut stoğu düşünülürse de muhtemelen uzunca bir süre toparlayamayacaktır.
Hala oturmak icin aldıgınız eve maddiyatla yaklasıyorsunuz.Hem oturmak icin ev alacağim diyorsunuz hem de fiyat düşecekse neden gelecek sene almayayım diyorsunuz.
Yaşamak icin alınan evlerin belli bir standartı olur.Gerci sizin hicbir standartınız olmayabilir yahut fazla bir beklentiniz yoktur ona birsey diyemem..Benim icin evin cephesi muhiti olur.Ben alacağım evin daireyse kaçıncı katta olduğuna da bakarım komsusuna da bakarım, içine de bakarım.Yaşam alanlarına uzaklığına da bakarım.Aradığım evi bulursam da alırım.Yok efendim köşede param var deyip borsada olduğu gibi dip avcılığı yaparsanız ev filan alamazsınız.Zaten bu kisi de ev aramıyordur macera arıyordur aslında..
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burada yazılanlar hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalı.Yazılarım kişisel görüşlerimden ibaret olup size uygun olmayabilir.
Yer İmleri