Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt Tic. A.Ş
A. Genel Bilgiler
Şirket 1986 yılında Sait Ulusoy tarafından kurulmuştur. Mevcut durumda şirket yönetimini ikinci kuşak olan çocuklarına bırakmıştır. Şirketin ana merkezi Ankara OSB de bulunmaktadır. Şirket 21 Kasım 2014 tarihinde halka arz olmuştur. Halka arz ortak satışı şeklinde olup şirket kasasına herhangi bir para girişi olmamıştır. Şirketi sermayesi 40 milyon tl olarak halka arz olmuştur. Şirket halka arz olur iken “sermayeye ihtiyacımız yok, bir dünya markası olmak istiyoruz bunun için kurumsal yapı edinebilmek adına bu arzı gerçekleştiriyoruz†demiştir. Şirket sermayesini 2018 de 80 milyon TL ye çıkarmak için karar almış olup bu durum henüz gerçekleşmemiştir. Şirketin halka arz olan payları dışında kalan paylar ULUSOY ailesine ait olup bunlar Baba, Eş ve iki çocuk arasında paylaşılmıştır. Son pay durumu şu şekildedir.
Ortak Ünvanı------------- Ortak Sermayesi (TL)-----Sermaye Payı (%)
SAİT ULUSOY------------- 14.412.930-------------------- 36,03
DİĞER---------------------------8.649.996 ---------------------21,62
AKGÜL ULUSOY---------------7.372.000------------------ 18,43
ENİS ULUSOY---------------- 4.792.537---------------- 11,98
KUBİLAY HAKKI ULUSOY--- 4.772.537--------------- 11,93
Şirket hisselerin 14 TL fiyattan halka arz olmansın ardından şirket karında yaşanan gerileme sebebiyle hisseler 6 seviyesine kadar geri çekildi. Bunun üzerine şirket halka arzda pay alan kurumsal yabancıdan paylarını geri alma işlemi başlattı. Yüzde 30 oranında halka açılan ulusoy elektrik geri alım sonrası açıklık oranı yüzde 9 seviyesine kadar geriledi. 2017 senesinde karların tekrar normale dönmesi sonucu tekrar kurumsal yatırımcıya satış yapıldı ve halka açıklık oranı yüzde 22 seviyesin geldi. Halka arz sonrası yansan gerilemenin temel sebebi şu şekilde: Şirket halka arz olduğunda gelirlerinin çoğunu Cezayir de bulunan fabrikasından elde etmekte idi. Cezayir ile yapılan anlaşmanın bitmesi sonucu bu fabrika gayrifaal duruma geçti. Ayrıca yurtiçinde rekabet ortamı oluştu kar marjları ve satış hasılatı geriledi. Bu düşüş sonrası olumu gelişmeler yaşandı ve şirket karlarını arttırmayı başardı. Yurtiçinde rakip bir firma battı ve ulusoy elektrik sektördeki payını yüzde 35 den yüzde 70 e kadar çıkardı. Ürün fiyatları önemli ölçüde arttı. Ayrıca bir adet trafo fabrikası yatırımı yaptılar ve bu ayaktan bir gelir elde etmeye başladılar.
Şirket bir sanayi şirketi olup ürettiği ürünlerin başında “orta gerilim hücresi†yer almaktadır. Bunun yanında betonköşk de denilen kompakt trafo merkezi üretimi yapan şirket aynı zamanda trafo üretimi yapmaktadır. Ürettiği ürünler; santrallerde üretilen elektriğin son kullanıcıya ulaşmasında kullanılan elektrik dağıtım ağı içerisinde bağlantı ekipmanları olarak yer almaktadır. Hastane, okul, fabrika gibi yerlerin elektrik sisteminin şebekeye bağlanması sırasında bu ürünlere ihtiyaç duyulur. Ayrıca elektrik dağıtım firmaları mevcut dağıtım ağlarında bulanan bu ekipmanları yenilemek durumunda ve genişleyen yerleşim yerleri itibari ile ağa yeni ekipmanlar dahil etmektedir.
Şirketin ana müşterileri şu şekildedir.
1) Elektirk dağıtım şirketleri
2) Elektirk ekipman distribitörleri
3) Müteahitler – bireysel kullanıcılar.
Şirket beton köşk ve orta gerilim hücresi satışında Türkiye de lider konumdadır.
Şirketin yurt içinde Ankara da bulanan iki fabrikası vardır. Birisi 35,000 kapasiteli OG hücre fabrikası diğeri ise 5000 adet/yıl kapasiteli trafo fabrikasıdır. 2018 yılında bir fabrika yatırım kararı daha alınmış olup fabrikanın 2019 yılında faaliyete başlaması beklenmektedir.
Yurt dışında ise Endonezya da 7000 adet/yıl orta gerilim hücre fabrikası bulunan şirket bu fabrikasın izinleri 2017 yılında tamamlamış olup 2018 yılında ilk siparişini almıştır. Sipariş tutarı ciroya nazaran düşük olmasına karşın şirket buradaki siparişlerin artarak devam edeceğini öngörmektedir. 260 milyon nüfusa sahip olan Endonezya için şirket oldukça umutludur. Endonezya devleti altyapı sistemlerine büyük ölçekli yatırımlar yapacağını açıklamıştır. İlerleyen yıllarda buradan ciroya büyük katkılar beklenmektedir.
Cezayir de bulunan 7000 adet/yıl kapasiteli OG fabrikasını tekrar faaliyete geçireceğini söyleyen şirket bunun kısa süre içinde gerçekleşeceğini belirtmiş olmasına karşın şu an için fabrika faal durumda değildir. Daha önce ciroya büyük katkı yapan fabrikanın aktif hale gelmesi ile ciroda önemli ölçüde bir artış gözlenebilir.
Şirket yurt içinde ürettiği ürünlerden de yurtdışına ihracat yapmaktadır. 2017 ihracat rakamı 60 milyon olup 2018 beklentisi 120 milyon civarıdır.
B. Finansal Durum
Şirketin bilançosunda göze çarpan ilk şey finansal anlamda borçsuz oluşu. 2017 itibari ile kasında 30 milyon nakdi mevcut. 127 milyon ticari alacağı 51 milyon ticari borcu mevcut. Buradan şirketin yaptığı alımlarda ödemesini geciktirmeden yaptığını görüyoruz. 45 milyon da stok mevcut. Şirketin özsermaysi 204 milyon. Burada dikkat çeken nokta ticari alacak kaleminin özsermaye ye oranla yüksek oluşu. Öyle ki özsermayenin yarısından fazlası alacak olarak beklemekte. Ancak şirketin müşteri portföyü düşünüldüğünde tahsilat sorunu yaşama ihtimalinin düşük olduğu görülmekte. Şirketin alacak tahsil süresi 80 gün civarında.
C. Gelir Tablosu
Şirket 2017 yılını 436 milyon ciro ve 87 milyon net kar ile kapattı. Yıllara göre ciro ve kar rakamı şu şekilde
YIL --------CIRO------KAR
2015 ------ 144 -------13
2016 -------227-------- 36
2017 ------ 436----------87
Satışlarda mevsimsellik etkisi gözlenmekte. İlk çeyrek en düşük satış mikatarı olurken son çeyrek en yüksek satış miktarı gerçekleşmekte. Satışların yaklaşık olarak yüzde 15 si ihracat kaleminden oluşmakta. Bunun 2018 ve sonraki dönemlerde artması beklenmekte.
Maaliyetlere baktığımız zaman net satış maliyeti yüzde 70 olarak karşımıza çıkmakta. Faaliyet giderlerini yüzde 5 te tutan şirketin finansal gideri bulunmamakta. Faaliyet giderlerindeki başarısı oldukça olumlu. 2017 senesinde favök marjı yüzde 24 net kar marjı yüzde 18 olarak gerçekleşmiş. Geleceğe yönelik olarak şirket bu marjları koruyacağını belirtmekte. Kur etkisi ile ilgili olarak şirketin doğal bir hedge mekanizması olduğu açıklanmakta. Hammadelerini dolar ile alan şirket kurdaki artışa istinaden oluşan maliyet artışını ürün fiyatlarına yansıtmakta ve ürünlerin satışını döviz cinsinden yapmakta.
D. SONUÇ / GENEL DEĞERLENDİRME / GELECEK BEKLENTİLERİ
Şirketin içinde bulunduğu elektrik altyapı ekipmanları sektörü son yıllarda gerek ülkemizde gerek tüm dünyada yükseliş trendi içerisinde. Ülkemizde elektrik dağıtım işinin özelleşmesi akabinde elektrik altyapı yatırım miktarları önemli ölçüde artmıştır. Önmüzdeki senelerde de bu şekilde devam edeceği öngörülmktedir. Ülkemiz maalsef altyapı konusnda gelişmiş ülkelere nazaran oldukça kötü durumdadır. Ayrıca ülkemizde inşaat endüstirisi son derece hız kazanmıştır. Hem kamu binları hem konut inşaları bu ekipmanlara olan ihtiyacları artırmaktadır. Diğer bir husus ise yenilenebilir enerji yatırımlarıdır. Son zamanlarda rüzgar ve güneş enerjisinden elektirik elde etmek oldukça ekonomik halde gelmiştir. Ülkemizde bu alanda yasal düzenlemeler ve ihalaler yapılmış ve yenilenebilir enerjiye yatırım hız kazanmıştır. Geleceğin enerjisi elektrik enerjisi olarak lanse edilmektedir. Dünyanın karbon kaynaklı enerjiden çıkıp temiz enerji kaynaklarına yöneldiği gözlenmektedir.
Artan dünya nüfusu gereği ülkeler elektrik altyapılarına sürekli yatırım yapmak durumunda. Bu hem mevcut altyapıların yenilenmesi anlamında hem de inşa edilen yeni bina ve gelişen yeni yerleşim alanlarının altyapısının sağlanması anlamında gerçekleşmektedir. Sektörde yeni oyuncu girmesinin önünde doğal bir bariyer olduğu şirket tarafından belirtilmekte. Bunun sebebi olarak üretilen ürünlerin teknolojik parçalar içerdiği ve bunları üretmenin belli bir tecrübe ve know-how yapısı gerektirdiğini ifade etmekteler.
Şirket 2017 yatırımcı sunumunda elektrikli otolar ile beklentilerini yazmış ve artan elektrikli otoların elektrik altyapıların güçlendirilmesini gerektireceğinden bahsetmiştir. Yine bu gereklilik kapsamında şirket büyük beklenti içerisindedir.
Yakın cğrafyamızda suren savas sonrası sehırler yerle bir olmus durumda. Şirket haliz hazırda Irak ın yeniden inşasından pay alıyor..Bu kapsamda birlemiş milletler e trafo satış anlaşması yapıldı…Suriye içinde aynı durum gerçekleşebilir.
Şirket düzenli ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmıştır. Bu kapsamda daha önce Cezayir de yaşadığı sıkıntıyı yaşamamak adına ihracatını çeşitlendirmiş olup 50 nin üzerinde ülkeye ihracat yapmaktadır.
İhracat ayağında şaşırtan olay ise şudur. Şirket gecen sene (2017) de yaptığı ihracat rakamının tamamı kadar siparişi bu sene (2018) ilk iki ayda almıştır. Bu durum gelecek için ümit vaad edicidir.
Şirket elde ettiği karın yüzde 25 ini temettü olarak vermeyi garanti etmektedir. 2016 ve 2017 karının yaklaşık yarısını dağıtmıştır. Elinde gereksiz nakit bulundurmuyor. Ya temettü olarak veriyor ya da yatırıma harcıyor. Yatırım yapmadığı sürece nakit durumuna göre temettü oranını yüksek tutmaya çalışmakta.
2018 için yüzde 25 ciro artışı öngördüklerini açıkladılar. Geçen seneki yüzde yüz büyümeye karşın bu sene açıklanan yüzde 25 büyüme küçük yatırımcı tarafından beyenilmese de borsa İstanbul da bu oranda düzenli büyüme sağlayan hisselerin seneler içinde nasıl performans gösterdiği aşikardir.
Mevcut çarpanlarına baktığımızda 19,20 hisse fiyatı ile işlem gören şirket 8.8 f/k oranına sahip. Düzenli büyümeyi gerçekleştirebilmesi durumda bu değer oldukça düşük olarak kalmaktadır. Fd/favok rakamı ise 6.7 seviyesindedir. Yine büyüme potansiyeli göze alındığında bu değer düşük kalmaktadır. 2017 yılında yüzde 51 olarak gerçekleşen özsermaye karlılığı dikkat çekicidir.
Geleceğe yönelik olarak beklenti açıklamak spk kurallarına aykırı olacağından fiyat açsından herhangi bir değerlendirme yapmam mümkün değil…Gelecek için herkes kendi kar beklentisi ve muhtemel f/k oranı ile hesap yapabilir.
Yer İmleri