Sayfa 8/157 İlkİlk ... 6789101858108 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 57 - 64 arası.

Konu: Uzun Vadeli Yatırım

1.  Alıntı Originally Posted by eastblood Yazıyı Oku
    Merhaba sizlere birsey danismak istiyorum.10 yil vade ile ilk asamada elimdeki parayla 1000 lot aselsan almak istiyorum.sonrada heray duzenli alim yaparak biriktirmek istiyorum.kazancli cikarmiyim bu yatirim fikrimden.tesekkur ederim

SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Uzun vadeli yatırımcılık böyle olur bu bakımdan stratejiniz doğru. Kazannçlı çıkıp çıkmayacağınızı kimse bilemez, aselsanın başına bir şey gelir tüm yatırımınız çöp olabilir, on yıl hisse yerinde sayar keşke mevduata yatırsaydım dersiniz, borsa/aselsan yürür gider paranızı yüze katlarsınız vb. Bizim piyasada on yıllık tahmin yapmak pek anlamlı değil.

Alıntı Originally Posted by Börsianer Yazıyı Oku
    Ben de ortalığı hareketlendirici başka bir yazıyı paylaşayım, şenlensin :

Yanlış hatırlamıyorsam bu Buffett'ın şirketi temettü vermeyen şirkete ortak olmuyor ancak kendisi hiç temettü ödemiyor. Çünkü ona göre bu para ile yapılacak iyi yatırımlar hep bulunuyor ve sadece biriken kar ile yapacak hiçbir karlı iş bulamama durumunda dağıtırım gibi bir söylemi vardı. Berkshire Hathaway altında her yıl elde ettikleri temettüler ile yeni ortaklıklar ve satın almalar için fon yaratmış olunuyor ve bu şekilde bir gün tüm dünyadaki şirketleri dahi satın alması mümkün olabilir

İki durum var, birincisi, şirket her yıl Buffett'ın yaptığı gibi karları içinde tutarsa az da olsa etkin olduğu düşünülen bir piyasada şirket içinde birikmiş kar rakamı hisse fiyatına yansımalıdır ilk aşamada. Yani cebine nakit temettü olarak koymasa bile hisse prim yaptığından bunu hissetmelisin. Daha sonra bu parayla iyi yatırımlar yapılırsa ileride katlanarak büyüyen bir artı değer yaratılıp hisse performansında boost etkisi görülmesi ihtimali vardır. Bu anlamda karın içeride tutulması iyi bir şeydir. Şirket yönetimi basiretsiz ise paranın çarçur edilmesi ihtimali vardır, bu yüzden çoğu kişi eldeki kuş daldakinden iyidir diyerek nakit temettüyü talep etmektedir.

İkinci durum ise, şirket her yıl elde ettiği karların %80-90 gibi ezici çoğunluğunu dağıtması durumudur. Zayıf etkin olduğu düşünülen bir piyasada şöyle düşünülebilir, piyasa geçen yılın karını ve bu yılın ödenecek temettüsünü tahmin ettiğinden bu tutarı kabaca fiyata ekler ve temettü kesildikten sonra tekrar prim yapması beklenmez. Veya temettü düşüldükten sonra çok cazip bir fiyatta olacaksa hisse fiyatı tekrar ayarlanır piyasa tarafından.

Karlarını biriktirmek yerine sürekli dağıtan şirketlerde özkaynak birikimi ve dolayısıyla defter değeri artışı sınırlı olmaktadır. Yatırım kararı aldıklarında çoğunlukla yabancı fon edinmeleri gerekeceğinden şirket finansal yapısında bir yük oluşacaktır.

Yatırımcı her yıl elde ettiği nakitlerle şirketteki payını artırır. Burada muhalefet edeceğin noktayı biliyorum ben yazacağım. Şirket sürekli kendinden eksiltip veren bir şirket olduğundan her yıl hisse sayımız artsa da şirket ödemeden sonra daha küçük olduğundan senin kastettiğin temettünün etkisizliği burada görülecektir. Ancak, bu şirket bir yıl sonra aynı karı yeniden elde edip aynı büyüklüğe erişince elde ettiğimiz ekstra payın bir anlamı olacaktır. Ancak ilk durumla karşılaştırınca aslında yine çok bir fark olmayacaktır. Neden ?

İki eş şirket her yıl ilk değerlerinin %10'u kadar net kar ediyor, kar büyümesi yok, birisi tamamını içeride tutuyor, diğeri tamamını dağıtıyor :

1. Durum şuna benzer : 10.000 TL yatırım ile şirketin %1'ini aldınız, 10 yıl sonra yatırımınız 20.000 oldu ancak payınız yine 1.00%

2. Durum şuna benzer : 10.000 TL yatırım ile şirketin %1'ini aldınız, 10 yıl sonra yatırımınız 20.838 oldu ancak payınız 2.08%'e yükseldi.

Temettüden stopajı düştüm. 2. durumda temettü ile hisse alındı. 1. şirket piyasa değerini %100 artırır iken ikincisi hiç artırmadı. İkinci şirkete ortaklık yüzdem arttı diye sevinen vatandaş bunun karşılığında devletine her yıl %15 vergi ödedi. Ancak şirket aslında hiç büyümedi, yatırımcı daha küçük bir şirkette ortaklığını artırdı, daha doğrusu büyümeyen bir şirkette.

Evet sonuç olarak iyi kar edip bunu ''yemeyeceği/batırmayacağı'' düşünülen ve içeride tutan şirkete yatırım yapmak daha makul görülüyor. Ancak biz çok kötü düşünen ve güven duymayan bir millet olduğumuzdan vergi vermek pahasına nakdi elimizde görmek istiyoruz.

Zaten çok karlı olup da hiç temettü vermeyen, bunu şirket politikası olarak benimsemiş kaç şirket var ? İyi şirketler temettü veriyor ama temettü verdikleri için iyi değiller, iyi oldukları için iyiler.

Ayrıca şu laf çok güzel : ''temettü dağıtan bir şirketin dağıttığı temettü ile aynı şirket hisselerinden alırsanız aynı şirketin temettü dağıtmamış halini kopyalarsınız''

Son diyeceğim de yine öncekine paralel olarak, eğer temettü dağıtılıyorsa onun aynı hisseye yatırılması, yenmesinden evladır...

Syg.
    sizin buffet örnek almanız gereksiz ülkemizde yaşamıyor farklı ülkede yaşıyor,

3.  Alıntı Originally Posted by eastblood Yazıyı Oku
    Merhaba sizlere birsey danismak istiyorum.10 yil vade ile ilk asamada elimdeki parayla 1000 lot aselsan almak istiyorum.sonrada heray duzenli alim yaparak biriktirmek istiyorum.kazancli cikarmiyim bu yatirim fikrimden.tesekkur ederim

SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Kimse bilemez. Ben pek zannetmem...

2 3 6 7 10 lirayken almadınız. Neden şimdi?
     Alıntı Originally Posted by Börsianer Yazıyı Oku
    Ben de ortalığı hareketlendirici başka bir yazıyı paylaşayım, şenlensin :

Yanlış hatırlamıyorsam bu Buffett'ın şirketi temettü vermeyen şirkete ortak olmuyor ancak kendisi hiç temettü ödemiyor. Çünkü ona göre bu para ile yapılacak iyi yatırımlar hep bulunuyor ve sadece biriken kar ile yapacak hiçbir karlı iş bulamama durumunda dağıtırım gibi bir söylemi vardı. Berkshire Hathaway altında her yıl elde ettikleri temettüler ile yeni ortaklıklar ve satın almalar için fon yaratmış olunuyor ve bu şekilde bir gün tüm dünyadaki şirketleri dahi satın alması mümkün olabilir

İki durum var, birincisi, şirket her yıl Buffett'ın yaptığı gibi karları içinde tutarsa az da olsa etkin olduğu düşünülen bir piyasada şirket içinde birikmiş kar rakamı hisse fiyatına yansımalıdır ilk aşamada. Yani cebine nakit temettü olarak koymasa bile hisse prim yaptığından bunu hissetmelisin. Daha sonra bu parayla iyi yatırımlar yapılırsa ileride katlanarak büyüyen bir artı değer yaratılıp hisse performansında boost etkisi görülmesi ihtimali vardır. Bu anlamda karın içeride tutulması iyi bir şeydir. Şirket yönetimi basiretsiz ise paranın çarçur edilmesi ihtimali vardır, bu yüzden çoğu kişi eldeki kuş daldakinden iyidir diyerek nakit temettüyü talep etmektedir.

İkinci durum ise, şirket her yıl elde ettiği karların %80-90 gibi ezici çoğunluğunu dağıtması durumudur. Zayıf etkin olduğu düşünülen bir piyasada şöyle düşünülebilir, piyasa geçen yılın karını ve bu yılın ödenecek temettüsünü tahmin ettiğinden bu tutarı kabaca fiyata ekler ve temettü kesildikten sonra tekrar prim yapması beklenmez. Veya temettü düşüldükten sonra çok cazip bir fiyatta olacaksa hisse fiyatı tekrar ayarlanır piyasa tarafından.

Karlarını biriktirmek yerine sürekli dağıtan şirketlerde özkaynak birikimi ve dolayısıyla defter değeri artışı sınırlı olmaktadır. Yatırım kararı aldıklarında çoğunlukla yabancı fon edinmeleri gerekeceğinden şirket finansal yapısında bir yük oluşacaktır.

Yatırımcı her yıl elde ettiği nakitlerle şirketteki payını artırır. Burada muhalefet edeceğin noktayı biliyorum ben yazacağım. Şirket sürekli kendinden eksiltip veren bir şirket olduğundan her yıl hisse sayımız artsa da şirket ödemeden sonra daha küçük olduğundan senin kastettiğin temettünün etkisizliği burada görülecektir. Ancak, bu şirket bir yıl sonra aynı karı yeniden elde edip aynı büyüklüğe erişince elde ettiğimiz ekstra payın bir anlamı olacaktır. Ancak ilk durumla karşılaştırınca aslında yine çok bir fark olmayacaktır. Neden ?

İki eş şirket her yıl ilk değerlerinin %10'u kadar net kar ediyor, kar büyümesi yok, birisi tamamını içeride tutuyor, diğeri tamamını dağıtıyor :

1. Durum şuna benzer : 10.000 TL yatırım ile şirketin %1'ini aldınız, 10 yıl sonra yatırımınız 20.000 oldu ancak payınız yine 1.00%

2. Durum şuna benzer : 10.000 TL yatırım ile şirketin %1'ini aldınız, 10 yıl sonra yatırımınız 20.838 oldu ancak payınız 2.08%'e yükseldi.

Temettüden stopajı düştüm. 2. durumda temettü ile hisse alındı. 1. şirket piyasa değerini %100 artırır iken ikincisi hiç artırmadı. İkinci şirkete ortaklık yüzdem arttı diye sevinen vatandaş bunun karşılığında devletine her yıl %15 vergi ödedi. Ancak şirket aslında hiç büyümedi, yatırımcı daha küçük bir şirkette ortaklığını artırdı, daha doğrusu büyümeyen bir şirkette.

Evet sonuç olarak iyi kar edip bunu ''yemeyeceği/batırmayacağı'' düşünülen ve içeride tutan şirkete yatırım yapmak daha makul görülüyor. Ancak biz çok kötü düşünen ve güven duymayan bir millet olduğumuzdan vergi vermek pahasına nakdi elimizde görmek istiyoruz.

Zaten çok karlı olup da hiç temettü vermeyen, bunu şirket politikası olarak benimsemiş kaç şirket var ? İyi şirketler temettü veriyor ama temettü verdikleri için iyi değiller, iyi oldukları için iyiler.

Ayrıca şu laf çok güzel : ''temettü dağıtan bir şirketin dağıttığı temettü ile aynı şirket hisselerinden alırsanız aynı şirketin temettü dağıtmamış halini kopyalarsınız''

Son diyeceğim de yine öncekine paralel olarak, eğer temettü dağıtılıyorsa onun aynı hisseye yatırılması, yenmesinden evladır...

Syg.
    Ha hasan ali ha ali hasan. Tekfen mesela her temettü öncesi sert düşer temettü sonrası da sert çıkar. Vergi vermemek için satanlar, ertesi gün pahaliya alıp vergiyi başka yatırımcılara vermiş oluyor, elinde mal tutan da verdiği vergiye karşılık fiyatta artış ile durumu telafi etmiş oluyor.

Buffett ekstrem örnek, ben bu ülkede patrona güvenmiyorum, o nedenle karının %20 - %40 kadarını temettü olarak veren ( verebilen, o paradan ayrılabilen ) şirketleri daha yatırım yapılabilir buluyorum. Bizim patronlarda öyle taşı sıkıp suyunu çıkartacak potansiyel filan yok, temettü vermiyorsa bil ki kendi yiyecek buffett mi bu bildiğin bizim hamza

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    1,515
    Arkadaşlar filim burada kopuyor işte :

Patron güvenilir ise para şirkette dursun, yatırım yapsınlar, boşuna kredi kullanıp faiz ödemesinler, gelecek yıllarda daha da fazla karlar etsinler, yatırım giderek büyüsün. En iyi durum budur. Erhan da bunu anlatmaya çalışıyor, biraz zor da olsa ben de anladım sonunda

Ancak, Türkiye gibi ülkede patron dahi kendi şirketine güvenmiyor ve yatırım yapmayı falan bırak karın olabildiğince çoğunu dışarı çıkartalım da yarın öbür gün ne olur ne olmaz gibi düşüncelerde. O yüzden büyük-küçük bütün ortaklar karı cebimize ''nakden'' koyalım şirkette durmasın derdindeler. Forumda kime sorsanız ülkede borsanın/yatırım yapmanın çok riskli olduğunu söylüyor. Siz bin liralarınızla böyle düşünürken patronlar bunları milyon liralarıyla düşünüyor ancak yüksek perdeden de dile getiremiyorlar bazı nedenlerden ötürü.

Temettü ödemeyen şirkette hisse satarak kendine temettü oluşturmak falan teoride hepsi doğru şeyler, hepsine teoride saygım var.

Ancak gel gelelim patronun payı şirkette %60-70 mertebesinde olunca hisse satarak kendine temettü yaratamaz, bu yüzden parayı şirketten çıkarmanın en yasal yolu temettü dağıtmaktır hem de yatırımcıya şirin gözükürsünüz böylece

Ancak tabii ki bir temettü bir yanılsamadır demek de çok çok yanlıştır.

Bir eşik zaman var, vergi oranından ve temettü veriminden dolayı oluşuyor ve sanırım 10 yıl, o bahsettiğim örnekte 10. yıldan sonra temettü ile hisse alan daha çok kazanacak bileşik getiriden ötürü ancak ilk yıllarda daha az kazanıyormuş gibi olacak. Yani temettü ile hisse almanın gerçekten pozitif etkisini bence. 10 yıldan sonra görecektir yatırımcı.

Niye bu kadar zırvalıyorsun demeyin çünkü işim bu

Syg.
    Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

5. Verilen temettü ile tekrar hisse alınması hisse fiyatını artırıcı etki yapar. Hem yurt içinde hem yurt dışında yüksek getirili şirketlerin temettü veren şirketler olması tesadüf değil. Buffet'ın şirketi bir istisna. İstisnalar kaideyi bozmaz bence.

Alıntı Originally Posted by L Lawliet Yazıyı Oku
    Verilen temettü ile tekrar hisse alınması hisse fiyatını artırıcı etki yapar. Hem yurt içinde hem yurt dışında yüksek getirili şirketlerin temettü veren şirketler olması tesadüf değil. Buffet'ın şirketi bir istisna. İstisnalar kaideyi bozmaz bence.
    Abi petun gibi hisseler ne olacak peki. İki senedir 10 larda gezin sen. % 8 temettü ver. Enflasyon zaten %11. Neyin kazancı bu. Adamı fıtık ediyor.

7.  Alıntı Originally Posted by ankarali_omer Yazıyı Oku
    Abi petun gibi hisseler ne olacak peki. İki senedir 10 larda gezin sen. % 8 temettü ver. Enflasyon zaten %11. Neyin kazancı bu. Adamı fıtık ediyor.
    Enflasyon üzerinde temettü veren hisse mi var ki... Veriyorsa da uzun vadeli getirisi düşüktür.

Çok zor %10 fazla vermesi bi hissenin. Ama trend de olsa keşke biraz. Minumjm %15,20

Mülk Allah(c.c)'ındır. Biz sadece kiracıyız...

Sayfa 8/157 İlkİlk ... 6789101858108 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •