Sayfa 371/1013 İlkİlk ... 271321361369370371372373381421471871 ... SonSon
Arama sonucu : 8100 madde; 2,961 - 2,968 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1.  Alıntı Originally Posted by Ahmetg Yazıyı Oku
    2009 yilinda ABD de bile bitcoin i toplasan 300 kisimi ne biliyordu

kimsiniz gercekten cok merak ediyorum. Nereden nasil haberiniz oldu

Bitcoin uretmeyi nasil becerdiniz onuda bi anlatsaniz

ayrica simdi neden uretmiyorsunuz?
    Bitcoin hakkında bilgi sahibi olduğunuzu kabul ediyorum. O yüzden genel anlatıma girmeden bazı detyalrı paylaşmak doğru olacaktır.

Bitcoin algoritması:

https://en.wikipedia.org/wiki/SHA-2

Yukarıda belirtilen algoritma f(x)=SHS256(x) , asal sayıların hesaplanmasında kullanılan algoritmaya yakın bir geri beslemeli cyclic algoritmadır. Detaylara yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bitcoinde ise:

f(x) = sha256(sha256(x)) şeklinde bir fonksiyon tanımlanmıştır. Yani bir x değerini sha256 algoritmasına sokup çıkan sonucu tekrar sha256 algoritmasına sokarak bir f(x) fonksiyonu elde ediyoruz. Ancak matematiksel olarak f(x) fonksiyonunu hesaplamak çok hızlı olduğu kadar f-1(x) yani f(x) in ters fonksiyonunu hesaplamak matematiksel olarak şu an sembolik anlamda genel bir formülle mümkün değildir. Yani f(x) in tersini hesaplamak için yapabileceğiniz tek bir şey var sıfırdan sonsuza tüm sayıları f(x) fonksiyonuna tabi tutup çıkan sonucu elinizdeki değerle karşılaştırmak. İşte biz buna bitcoin madenciliği diyoruz.

Ters fonksiyonu bulmak için gerekli aralığı veya formüle bağlı aralık fonksiyonunu ne kadar genişletirseniz zorluk o kadar artacaktır. Yani çok daha uzun süre işlem yaparak bu sayıyı bulabileceksiniz.

Bitcoin enflasyonu sabit bir para birimidir. Yani algoritma sadece her yıl %2 emisyon artışına izin verir. Eğer madencilerin hesaplama gücü artarsa zorluğuda paralel olarak arttırır. Böylece o ayki emisyon işlemci gücünüz 10 kat artsa da zorlukta 9.8 kat arttığı için para arzında %2 artış yaratır.

Ancak para arzı 21 milyon bitcoine ulaşıldığında sanırım yıllık %2 emisyon ile 2039 yılı olmalı durur. Yani 2039 yılından sonra bitcoin madencilikle değil sadece sıfır emisyon ile alım satım ile el değiştirecektir. Ama yeni bitcoin yaratılmayacaktır.

Neden şu anda yukarıdaki algoritma ile bitcoin üretmediğimi sordunuz?. Ben 2010 yılında bitcoin üretirken zorluk derecesi belki 500 idi ve 1 ayda 4-5 bilgisayar belki 1000 bitcoin üretebiliyordu. Şimdi ise zorluk bugün için tam 499,635,929,817 değerine ulaşmış durumda yani 1000 adet bitcoini üretebilmem için ihtiyaç duyacağım bilgisayar adedi 100 milyon!!!!!!. Bunun için zaman içinde bu işe özel asic ler işlemciler geliştirildi ama tabiki bitcoin algoritması buna zorluğu arttırarak cevap verdi, yani değişen birşey olmadı.

https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty

En son fiyat artışı ile birlikte sanırım norveçin kuzeyinde -10 derecede o sıcaklıkta hala akabilen bir nehrin üzerine 50 megavatlık bir santral kuruldu ve 200 milyon işlemcilik devasa bir superbilgisayar hesaplamalarına devam ediyor. Yarattığı bitcoin elektrik parasını ancak çıkartıyor. Dünyada bunun gibi kendine özel elektrik üretimi yapan barajla birlikte kurulan 8-10 superbilgisayar merkezi var.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bitcoin hakkında bilgi sahibi olduğunuzu kabul ediyorum. O yüzden genel anlatıma girmeden bazı detyalrı paylaşmak doğru olacaktır.

Bitcoin algoritması:

https://en.wikipedia.org/wiki/SHA-2

Yukarıda belirtilen algoritma f(x)=SHS256(x) , asal sayıların hesaplanmasında kullanılan algoritmaya yakın bir geri beslemeli cyclic algoritmadır. Detaylara yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bitcoinde ise:

f(x) = sha256(sha256(x)) şeklinde bir fonksiyon tanımlanmıştır. Yani bir x değerini sha256 algoritmasına sokup çıkan sonucu tekrar sha256 algoritmasına sokarak bir f(x) fonksiyonu elde ediyoruz. Ancak matematiksel olarak f(x) fonksiyonunu hesaplamak çok hızlı olduğu kadar f-1(x) yani f(x) in ters fonksiyonunu hesaplamak matematiksel olarak şu an sembolik anlamda genel bir formülle mümkün değildir. Yani f(x) in tersini hesaplamak için yapabileceğiniz tek bir şey var sıfırdan sonsuza tüm sayıları f(x) fonksiyonuna tabi tutup çıkan sonucu elinizdeki değerle karşılaştırmak. İşte biz buna bitcoin madenciliği diyoruz.

Ters fonksiyonu bulmak için gerekli aralığı veya formüle bağlı aralık fonksiyonunu ne kadar genişletirseniz zorluk o kadar artacaktır. Yani çok daha uzun süre işlem yaparak bu sayıyı bulabileceksiniz.

Bitcoin enflasyonu sabit bir para birimidir. Yani algoritma sadece her yıl %2 emisyon artışına izin verir. Eğer madencilerin hesaplama gücü artarsa zorluğuda paralel olarak arttırır. Böylece o ayki emisyon işlemci gücünüz 10 kat artsa da zorlukta 9.8 kat arttığı için para arzında %2 artış yaratır.

Ancak para arzı 21 milyon bitcoine ulaşıldığında sanırım yıllık %2 emisyon ile 2039 yılı olmalı durur. Yani 2039 yılından sonra bitcoin madencilikle değil sadece sıfır emisyon ile alım satım ile el değiştirecektir. Ama yeni bitcoin yaratılmayacaktır.

Neden şu anda yukarıdaki algoritma ile bitcoin üretmediğimi sordunuz?. Ben 2010 yılında bitcoin üretirken zorluk derecesi belki 500 idi ve 1 ayda 4-5 bilgisayar belki 1000 bitcoin üretebiliyordu. Şimdi ise zorluk bugün için tam 499,635,929,817 değerine ulaşmış durumda yani 1000 adet bitcoini üretebilmem için ihtiyaç duyacağım bilgisayar adedi 100 milyon!!!!!!. Bunun için zaman içinde bu işe özel asic ler işlemciler geliştirildi ama tabiki bitcoin algoritması buna zorluğu arttırarak cevap verdi, yani değişen birşey olmadı.

https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty

En son fiyat artışı ile birlikte sanırım norveçin kuzeyinde -10 derecede o sıcaklıkta hala akabilen bir nehrin üzerine 50 megavatlık bir santral kuruldu ve 200 milyon işlemcilik devasa bir superbilgisayar hesaplamalarına devam ediyor. Yarattığı bitcoin elektrik parasını ancak çıkartıyor. Dünyada bunun gibi kendine özel elektrik üretimi yapan barajla birlikte kurulan 8-10 superbilgisayar merkezi var.
    quantum bilgisayarlar ile bitcoin'inde işi bitecek, şu an binary bilgisayarlara göre aynı gücü kullanarak milyon kat daha fazla işlem yapabiliyorlar.

3.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    quantum bilgisayarlar ile bitcoin'inde işi bitecek, şu an binary bilgisayarlara göre aynı gücü kullanarak milyon kat daha fazla işlem yapabiliyorlar.
    Bitcoin bunu da düşünmüş, istersen 1 trilyon kat işlem hızına çık zorlukta o derecede artıyor. Asal sayıların ve cyclic redundacy check fonksiyonunun genel anlamda bir ters fonksiyonu icat edilmediği sürece bu mümkün değil. Ayrıca ileride heuristik olarak tahmin ile belirlenen zorluğu daraltabilecek metotlar geliştirilme ihtimaline karşıda 2039 yılında bitcoin madenciliği duracak sadece alım satımı yapılacak. Ayrıca quantum bilgisayar sisteminin heuristik olarak zorluk derecesini düşürebilecek hesaplama aralığı daraltım tahmini yapabilme ihtimali teorik olarakta kanıtlanabilmiş bir konu değil. Quantum hesaplama sadece hesaplama gücünü arttırabilir bu zorluk artışı ile dengeleneceğinden emisyon artışı 2039 yılına kadar yine sabit kalacaktır. O tarihte de duracaktır.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

4. Yeri burası değil ama 600$'lerden beridir falan %3 civarında tutuyorum ben de btc. Bi yurtdışı tatili parası çıkardı

Btc'nin fiyatı da tamamen manipülasyona döndü bu arada. Çinli madenciler tekel olmuş vaziyette. Pek iyi bitmeyebilir bu iş.

5.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Yeri burası değil ama 600$'lerden beridir falan %3 civarında tutuyorum ben de btc. Bi yurtdışı tatili parası çıkardı

Btc'nin fiyatı da tamamen manipülasyona döndü bu arada. Çinli madenciler tekel olmuş vaziyette. Pek iyi bitmeyebilir bu iş.
    En büyük asic tabanlı superbilgisayar bitcoin madencilerinden knc miner (ki kendine ait elektrik santrali ve barajı olanlardandı) geçen ay iflas başvurusunda bulunmuş. Sebep olarak çin deki inanılmaz hesaplama gücü artışı gösteriliyor.

6. Çok önemli bir haber.....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK üyesi Aysan istifa etti.

Acaba faiz artışına karşı olduğu için mi yoksa desteklediği için mi istifa etti, bu çok önemli.

Başka bilgi alabilen var mı?

7.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Çok önemli bir haber.....

Acaba faiz artışına karşı olduğu için mi yoksa desteklediği için mi istifa etti, bu çok önemli.

http://www.bloomberght.com/haberler/...an-istifa-etti

Üniversiteye dönenecekmiş
    hissE alMAdan ÖNCE; Aylık, HafTalıK, sonra günlüK grafiğe bakın...
    operasyon yemiş yada fiyatı katlamış hissede MaCeRa ararsanız, Paranızdan OlurSUNUz....

8.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Çok önemli bir haber.....

Dolaresteki yükseliş yaklaşık istifadan 2 saat sonra başladı. Direk bir etkisinin olduğunu düşünmüyorum.
    Çarpmadaki 1 kadar etkili bir MB sı var karşımızda. Başkanı istifa etse bu kadar olmaz bile yükseliş...

Sayfa 371/1013 İlkİlk ... 271321361369370371372373381421471871 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •