Bitcoin hakkında bilgi sahibi olduğunuzu kabul ediyorum. O yüzden genel anlatıma girmeden bazı detyalrı paylaşmak doğru olacaktır.
Bitcoin algoritması:
https://en.wikipedia.org/wiki/SHA-2
Yukarıda belirtilen algoritma f(x)=SHS256(x) , asal sayıların hesaplanmasında kullanılan algoritmaya yakın bir geri beslemeli cyclic algoritmadır. Detaylara yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bitcoinde ise:
f(x) = sha256(sha256(x)) şeklinde bir fonksiyon tanımlanmıştır. Yani bir x değerini sha256 algoritmasına sokup çıkan sonucu tekrar sha256 algoritmasına sokarak bir f(x) fonksiyonu elde ediyoruz. Ancak matematiksel olarak f(x) fonksiyonunu hesaplamak çok hızlı olduğu kadar f-1(x) yani f(x) in ters fonksiyonunu hesaplamak matematiksel olarak şu an sembolik anlamda genel bir formülle mümkün değildir. Yani f(x) in tersini hesaplamak için yapabileceğiniz tek bir şey var sıfırdan sonsuza tüm sayıları f(x) fonksiyonuna tabi tutup çıkan sonucu elinizdeki değerle karşılaştırmak. İşte biz buna bitcoin madenciliği diyoruz.
Ters fonksiyonu bulmak için gerekli aralığı veya formüle bağlı aralık fonksiyonunu ne kadar genişletirseniz zorluk o kadar artacaktır. Yani çok daha uzun süre işlem yaparak bu sayıyı bulabileceksiniz.
Bitcoin enflasyonu sabit bir para birimidir. Yani algoritma sadece her yıl %2 emisyon artışına izin verir. Eğer madencilerin hesaplama gücü artarsa zorluğuda paralel olarak arttırır. Böylece o ayki emisyon işlemci gücünüz 10 kat artsa da zorlukta 9.8 kat arttığı için para arzında %2 artış yaratır.
Ancak para arzı 21 milyon bitcoine ulaşıldığında sanırım yıllık %2 emisyon ile 2039 yılı olmalı durur. Yani 2039 yılından sonra bitcoin madencilikle değil sadece sıfır emisyon ile alım satım ile el değiştirecektir. Ama yeni bitcoin yaratılmayacaktır.
Neden şu anda yukarıdaki algoritma ile bitcoin üretmediğimi sordunuz?. Ben 2010 yılında bitcoin üretirken zorluk derecesi belki 500 idi ve 1 ayda 4-5 bilgisayar belki 1000 bitcoin üretebiliyordu. Şimdi ise zorluk bugün için tam 499,635,929,817 değerine ulaşmış durumda yani 1000 adet bitcoini üretebilmem için ihtiyaç duyacağım bilgisayar adedi 100 milyon!!!!!!. Bunun için zaman içinde bu işe özel asic ler işlemciler geliştirildi ama tabiki bitcoin algoritması buna zorluğu arttırarak cevap verdi, yani değişen birşey olmadı.
https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty
En son fiyat artışı ile birlikte sanırım norveçin kuzeyinde -10 derecede o sıcaklıkta hala akabilen bir nehrin üzerine 50 megavatlık bir santral kuruldu ve 200 milyon işlemcilik devasa bir superbilgisayar hesaplamalarına devam ediyor. Yarattığı bitcoin elektrik parasını ancak çıkartıyor. Dünyada bunun gibi kendine özel elektrik üretimi yapan barajla birlikte kurulan 8-10 superbilgisayar merkezi var.
Yer İmleri