……...Sonuçta kapı DXY'e çıksada, tek bu nedene bağlamamak lazım..FED'in QT'si, faiz artışları, vergi indiriminden ABD ye dönen dolarlar, ticaret kısıtlamaları ve global küçülme, ABD hazinesinin artan borçlanmasıyla beraber artan dolar ihtiyacı gibi nedenler dolar sıkıntısı/kıtlığı oluşturmaya aday konulardır..
Diğer taraftan dün yazdım sadece İspanyol bankalarının Türkiye'deki pozisyonları 75 milyar dolar civarında..malum bahsettik adam (BBVA yönetim kurulu bşk.) geçen ay apar topar RTE ile görüşmeye geldi..neyse konu bu değil..İspanyol bankaları gibi Alman Fransız veya ABD bankalarının vs. ülke dışındaki pozisyonlarını düşünelim..özelliklede biz gibi EM'lerde..
Dolayısıyla dolar sıkılaşırken bunların karşı ayağında olan ve bu gelişmelerden ciddi zarar yazabilecek olan yukarıdaki bankalar, yatırım kuruluşları vs. var..ben bunlara dolar şortcuları, Power ise global kumarbazlar diyordu..
Sonuçta bu dolar şortcuları pozisyonlarını korumak için her türlü gelişmeyi kullanmak ihtiyacındalar..mesela bugün Trump'ın ÇİN devlet başkanı ile görüşme yapacak olması birden piyasalarda olumlu olarak algılatıldı..en başta ÇİN borsasında..ve diğer borsalara bu iyimserlik pompalandı..
Neyse sonuçta bir tarafta, başta FED, iyileşmeye çalışan büyük MB'ları, diğer tarafta büyük dolar şortcuları var..
Benim görüşüm, bir yatırımcı yukarıdaki bu cümle çerçevesinde tercihini kullanabilir..kasko bu anlamda düşünüldüğünde, böyle bir ortamda kazanç kayıp düşünülmez..ancak sn. Gund'ın dediği gibi yarın ABD verileri istendiği gibi gelmez faiz hızını yavaşlatırlar vb.. kasko görevini görmez, bunları bilmek mümkün değildir..
Bu arada yurtiçindeki gelişmeleri önemsemiyor değilim, ancak olaya finansal açıdan bakarsak ben şahsen karamsarım..
Not:
bu yazdıklarım hemen yarın bir çöküş gerçekleşecek şeklinde algılanmasın..halazırda yavaş yavaş azalsada az para yok ortalıkta..şu an sadece ikinci yüzleşmeyi bekliyorum..birinci yüzleşme Nisan ayında gerçekleşmişti..
YTD..
Yer İmleri