Sayfa 648/777 İlkİlk ... 148548598638646647648649650658698748 ... SonSon
Arama sonucu : 6213 madde; 5,177 - 5,184 arası.

Konu: $$$$$$$$$.........dolar.........$$$$$$$$$

Alıntı Originally Posted by gundwane Yazıyı Oku
    https://www.bloomberght.com/haberler...m-inda-geliyor

Halkb olayı ve iran ambargosundan muafiyet de deniyor..
    Bu hafta bankalar öncülüğünde borsanın çoşması lazım..

6 tl tepkisi bekliyodum dolarda bu haberler sonrası olamayacak gibi duruyor..
    Kasım 20 den sonra yabancının da işlemlerini azaltması sonrası yılbaşına kadar sakin geçmesi beklenebilir döviz tarafının..

https://www.bloomberght.com/haberler...ville-eriyecek

Birde bu haber var..
    Reis seçim öncesi makyaj ın boyutunu artırın emri vermiş anlaşılan..
    Bu İran ambargosu bana sanki bir gaz verme olayı gibi geliyor..geçen ABD li yetkili birisi açıklamıştı ''bu sefer muafiyetler sıkıntılı olacak, çünkü İran'ın üzerine eskiye göre daha kararlı gideceğiz'' diyordu..neyse yarındı galiba, açıklanınca öğreniriz..benzerini Halkbankası olayında görüyorum..Trump ele alacakmış felan..izleyelim bakalım..

Diğer taraftan şu gayrimenkulleri menkulleştirme olayı tam bir zihni sinir projesi..geçenlerde hazine garantisi var diye % 7.5 tefeci dolar faizi ile zar zor borçlandık..birde krizdeki bir ülkenin elde kalan GM'lerini menkulleştirerek satacaksın öyle mi..çıkılan ilanlarda ''salak aranıyor'' ibaresini eklemeyi de unutmasınlar..birde senelik 10 milyar dolar gelir bekliyorlarmış öyle mi..tam bir komedi..

Ben olacağı söyliyeyim..bunlar müteahhitlerin elde kalan betonlarını Emlak bankası eliyle devlete kaktırma planları..sonrada halka tabiki..bu zihni sinir proje hayata geçer mi bilmiyorum ama ekonomide kara delikler böyle oluşuyor işte..neyse zorla Bes'li yapılacak ya çalışanlar..orası itelenecek bir kapı olabilir pekala, olasılık dahilinde..

Ha ha diğer taraftan bir yalakada çıkmış, ''bakan bey söktörün sorunlarına çok hakim'' demiş..hey Allahım, yıkama yağlama ile bu işler olsaydı, şimdilerde dünyanın en zengin ülkesi olurduk biz..

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    ……...Sonuçta kapı DXY'e çıksada, tek bu nedene bağlamamak lazım..FED'in QT'si, faiz artışları, vergi indiriminden ABD ye dönen dolarlar, ticaret kısıtlamaları ve global küçülme, ABD hazinesinin artan borçlanmasıyla beraber artan dolar ihtiyacı gibi nedenler dolar sıkıntısı/kıtlığı oluşturmaya aday konulardır..

Diğer taraftan dün yazdım sadece İspanyol bankalarının Türkiye'deki pozisyonları 75 milyar dolar civarında..malum bahsettik adam (BBVA yönetim kurulu bşk.) geçen ay apar topar RTE ile görüşmeye geldi..neyse konu bu değil..İspanyol bankaları gibi Alman Fransız veya ABD bankalarının vs. ülke dışındaki pozisyonlarını düşünelim..özelliklede biz gibi EM'lerde..

Dolayısıyla dolar sıkılaşırken bunların karşı ayağında olan ve bu gelişmelerden ciddi zarar yazabilecek olan yukarıdaki bankalar, yatırım kuruluşları vs. var..ben bunlara dolar şortcuları, Power ise global kumarbazlar diyordu..

Sonuçta bu dolar şortcuları pozisyonlarını korumak için her türlü gelişmeyi kullanmak ihtiyacındalar..mesela bugün Trump'ın ÇİN devlet başkanı ile görüşme yapacak olması birden piyasalarda olumlu olarak algılatıldı..en başta ÇİN borsasında..ve diğer borsalara bu iyimserlik pompalandı..

Neyse sonuçta bir tarafta, başta FED, iyileşmeye çalışan büyük MB'ları, diğer tarafta büyük dolar şortcuları var..

Benim görüşüm, bir yatırımcı yukarıdaki bu cümle çerçevesinde tercihini kullanabilir..kasko bu anlamda düşünüldüğünde, böyle bir ortamda kazanç kayıp düşünülmez..ancak sn. Gund'ın dediği gibi yarın ABD verileri istendiği gibi gelmez faiz hızını yavaşlatırlar vb.. kasko görevini görmez, bunları bilmek mümkün değildir..

Bu arada yurtiçindeki gelişmeleri önemsemiyor değilim, ancak olaya finansal açıdan bakarsak ben şahsen karamsarım..

Not: bu yazdıklarım hemen yarın bir çöküş gerçekleşecek şeklinde algılanmasın..halazırda yavaş yavaş azalsada az para yok ortalıkta..şu an sadece ikinci yüzleşmeyi bekliyorum..birinci yüzleşme Nisan ayında gerçekleşmişti..

YTD..
    Aralık-Ocak kayıtlarda vardır..likidite daralması ile bir şekilde yüzleşilir diye belirtmiştim..ve Nisan ayında bu yüzleşme gerçekleşmişti..yukarıdaki yazıda ise ikinci yüzleşmenin gerçekleşeceğini beklediğimi belirttim..sebepleri kısaca yazdım..

Dün ekonomist Ali Ağaoğlu da finansal krizler iki dalga şeklinde gelir demiş..haklı..önden bir sarsıntısı gelir sonra ana sarsıntısı..tabi Ali ağaolu Türkiye'nin Ağustos ayındaki sarsıntısı için demiş bunları..ben olaya sadece Türkiye için bakmıyorum, global bakıyorum..çünki Türkiye'de sarsıntı oldu ama bu kadar ciddi olmasında faiz arttırmama ısrarı, papaz olayı vs. çok etkili oldu..neyse kısaca ister bu sarsıntı bizden kaynaklanır ister dışarıdan, nereden kaynaklanacağı ayrı konu ve bilinmesi mümkün değil..ama böyle giderse bir yerlerde kelebek kanat çırpacak gibi..

Diğer taraftan çok önceleri belirttiğim gibi benim açımdan 3 aylık libor 2-2,5 sarı alarm, 2,5 üzeri kırmızı alarım bölgeleriydi..şu an 3 aylık libor artmaya devam ediyor ve 2,5815..

Tabi bu libor oranları direk FED faiz oranlarıyla alakalıdır..bire bir takip eder ve biraz üzerindedir..diğer taraftan globade risk arttıkça da artacağı unutulmamalıdır..

Ehh yeryüzünde faizi liborla belirlenen trilyonlarca dolar borç olduğuna göre..ve bol ve ucuz para devrinde fazlaca hurma tüketildiğine göre..zombi şirketler, zombi ekonomiler denince anlaşılır herhalde..dikkatli olmak lazımdır..

YTD..sesli düşüncelerimdir..

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Türkiye
    Gönderi
    10,163
    Blog Entries
    12
     Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Bu İran ambargosu bana sanki bir gaz verme olayı gibi geliyor..geçen ABD li yetkili birisi açıklamıştı ''bu sefer muafiyetler sıkıntılı olacak, çünkü İran'ın üzerine eskiye göre daha kararlı gideceğiz'' diyordu..neyse yarındı galiba, açıklanınca öğreniriz..benzerini Halkbankası olayında görüyorum..Trump ele alacakmış felan..izleyelim bakalım..

Diğer taraftan şu gayrimenkulleri menkulleştirme olayı tam bir zihni sinir projesi..geçenlerde hazine garantisi var diye % 7.5 tefeci dolar faizi ile zar zor borçlandık..birde krizdeki bir ülkenin elde kalan GM'lerini menkulleştirerek satacaksın öyle mi..çıkılan ilanlarda ''salak aranıyor'' ibaresini eklemeyi de unutmasınlar..birde senelik 10 milyar dolar gelir bekliyorlarmış öyle mi..tam bir komedi..

Ben olacağı söyliyeyim..bunlar müteahhitlerin elde kalan betonlarını Emlak bankası eliyle devlete kaktırma planları..sonrada halka tabiki..bu zihni sinir proje hayata geçer mi bilmiyorum ama ekonomide kara delikler böyle oluşuyor işte..neyse zorla Bes'li yapılacak ya çalışanlar..orası itelenecek bir kapı olabilir pekala, olasılık dahilinde..

Ha ha diğer taraftan bir yalakada çıkmış, ''bakan bey söktörün sorunlarına çok hakim'' demiş..hey Allahım, yıkama yağlama ile bu işler olsaydı, şimdilerde dünyanın en zengin ülkesi olurduk biz..
    Antidemokratik yöntemlerle yönetilen tüm ülkelerde despotların en iyi becerdikleri konu algı yönetimidir.

Suçluyu da, esası da, yanlışı da onlar gösterirler topluma.

Aksini söylemeye cesaret edecek insan ve kurumları baskı ile yola getirir yani sessizleştirirler.

Bu gün hemen her konuda böldükleri, ötekileştirdikleri hiç bir kesimde, ortalığa çıkıp da kral çıplak demek mümkün değil.

Diyene de (ne dediğinizin hiç bir kıymeti yok) zaten halkın büyük kesimi, ötekisi olarak gösterildikleri için inanmıyor.

Yönetimin çözüm diye getirdikleri politikaların tek amacı krizi ve dertleri olabildiğince uzun bir vadeye yaymak.

Gemi batsa da kaptana bu felaketi bildirecek yürekli ve namuslu bir teknisyen de yok zaten.

Bu haftayı da piyasalarda iyimser bir havayla geçireceğiz.

Ömür dediğin de nedir ki zaten.

Geçirdiğimiz haftalar ve aylar değil mi?

Mutlu haftalar.

4.  Alıntı Originally Posted by asgaridr Yazıyı Oku
    Keşke sadece bu indikatörler, uyumsuzluklar ile dönüş ihtimallerini saptayabilsek. 2 ekimden beri 6 civarlarından dönüş sinyali veriyor uyumsuzluklar. AŞağı kaç tane daha uyumsuzluk oluşacağını saptayabilmek imkansız. Ve çizdiğiniz destek teknik anlamda % 4-5 lik marj ile bize bir şeyler söylemekten uzak.
    Kendi yöntemime göre pazartesi döndü döndü, dönmedi 5.22 mi olur 5.02 mi 4.88 mi söylemek zor

YAZIP ÇİZDİKLERİM YATIRIM TAVSİYESİ OLMAYIP FALDAN ÖTEYE GİDEMEZ...
    Kendi graflarımı paylaşmayı sevmiyorum. Ama değer verdiğim bir arkadaşımın analizini paylaşayım.
    https://twitter.com/faCefinancial/st...96039741886471

5.  Alıntı Originally Posted by asgaridr Yazıyı Oku
    Sihirli rakamı deneyecek gibi. Sonrası çok önemli. Kırıp aşağı gitmesi hayra alamet olmaz. Çok fütursuz bir çıkışın orjini olabilir. Dalga boyunu genişletmeden volatilitenin sönümlenmesi herkese için gerekli olan aslında...
    tam da sihirli rakamımın üstünden dönüş çabasında

6.  Alıntı Originally Posted by chronical Yazıyı Oku
    Dolayısıyla 5.46X UsdTL long... tp1 5,65x, tp2 5,72X tp3 5,80X stop @ 5,38X
    https://www.tradingview.com/x/bJysT0qx/

Eğer düşündüğüm gibi cuma tuzak attılarsa, 5,41X ile cuma gününün düşüğü dip olarak kalmalı..Dolayısıyla stop seviyemi 5.40Xa çekmiş oluyorum..

7. Deniz43 Hoca Vobelit topiğindeki son mesajında derki;

TÜRK LİRASININ REEL DEĞERİ (Eylül 2018 Sonu itibariyle)

Merkez bankamız reel efektif kur tablolarında referans olarak 2003 yılı başını referans alıyor,2002 yılı cari açığın sıfıra en yakın yıl olduğu için bence de çok mantıklı bir referans noktası.Buna göre hesaplamamızı yaparsak:

31.12.2002

1 USD 1.6477 TL
    1 EURO 1.7272 TL

%50 Eşit Ağırlıklı Kur paketi:1.6477+1.7272=3.3749 TL

2018 Eylül ayı sonuna kadar Türkiye'de olan enflasyon:

390.84/88=% 344.14

Ama ABD ve Euro bölgesinde de enflasyon olduğu için aradaki enflasyon farkını bulmamız gerekiyor.

Euro bölgesi enflasyonu:103.78/80.3=%29.24

ABD'de enflasyon:251.846/181.8=%38.53

%50 eşit ağırlıklı dolar+euro enflasyonu=(38.53+29.24)/2=%33.89

Türk lirası ve kur paketi arasında enflasyon farkı=444.14/133.89=%231.72 olmuş.

Yani %50 usd+%50 euro ağırlıklı kur paketi enflasyon kadar artsaydı:

Eylül 2018 sonu itibarıyla Kur paketimizin:3.3749*3.3172= 11.1952 TL olması gerekecekti.

Bu yazının kaleme alındığı andaki (1euro+1 usd) kur paketi =(6.10+7.0)=13.10 tl olduğu için

Bu hesaplamaya göre;Türk lirasının 15 yıla yakın uzunca bir süre aşırı değerli olduğu dönemi artık kapattığı üzere olduğu ve hatta artık (%50 euro+%50 usd) kur paketinin TL'ye karşı 13.10/11.952=% 9.6 değerli olduğu görülüyor.

Bu hesaplama -Merkez bankasının yaptığı gibi -31 Aralık 2012 rakamını ,( yani 626 milyon dolar cari açıkla,cari açığın sıfıra en yakın olduğu yıl) referans alınarak hesaplanıyor,,aynı hesabı daha rekabetçi bir kur için 3.3 milyar dolar cari fazla verdiğimiz 2001 yılının sonu için yaparsak,1.1179((1.2975/1.024)/1.1335)) ile çarparak;( kur paketi = 11.1952*1.1179=12.515),buradan hareketle 1 euro=1.1475 usd paritesinden 1 USD:5.8278, 1EURO:6.6874 rakamlarına ulaşıyoruz.
    Yani 1 USD:5.2131-5.8278 bandını denge kuru ve ticarette rekabetçi bir kur olarak görebiliriz.Tabii bu bandın her ay usd+euro enflasyonu ortalaması ile bizim enflasyonumuz arasındaki fark kadar artması gerekir ki ,kurlarımız rekabetçi olmaya devam etsin,ama eğer bizim enflasyonumuz da ABD ve Euro bölgesinin enflasyonu seviyesine inerse o zaman kurlarımız da artmadan sabit kalabilir

-Yani bundan sonra kur artışları yıllık olarak sadece aradaki enflasyon farkı ile sınırlı kalacak şekilde olursa (Örneğin Türkiye'de yıllık enflasyon yıllık %20,ABD+Euro bölgesi ortalaması %2 ise,yılın tamamına homojen yayılmış yıllık yaklaşık %18 kur artışı ile) kurlar uluslararası ticarette rekabet gücünü koruyabileceğimiz bir seviyeye gelmiş görünüyor.

-Not1:Türk lirasının ticari rekabet gücünü koruyacak denge kuruna gelmiş olması,bundan sonraki kur artışlarının enflasyondan fazla olmayacağı anlamına gelmez,nasıl 15 yıl boyunca türk lirası ''aşırı değerli'' olmuşsa bundan sonra bir süre de siyasi,jeostratejik riskler ve makroekonomik dengelerde derin bozulmanın kurlara olumsuz yansıması nedeniyle denge değerinin altında ''değersiz'' olarak seyredebilir.Eğer kur artışları bundan sonraki aylarda enflasyondaki artışların gerisinde kalır ise bu sefer de yeniden 'değerli' hale gelmiş olur.

-Not2:Bu çalışmanın önceki güncellemelerini okumayan arkadaşlar aklına takılan soruların cevapları için bu başlık altında en son 5 Nisan tarihinde yaptığım Şubat sonu 'Türk Lirasının Değeri' çalışmasına göz atabilirler.
    ************************************************** **********************************
    Kısa yoldan Ekim ayı güncellemesini hesaplamak için:Ekim ayımda enflasyon %2.67 geldi, henüz yayınlanmayan usd+euro verisi için %0.3 varsayalım ;%2.36 enflasyon farkını kur paketine ekleyelim: Yazının kaleme alındığı andaki 1 euro=1.1391 usd paritesiyle

2003 Bazlı olarak kur paketinin :11.1952*%2.36=11.4594; 1usd=5.3571,1 euro=6.1023
    2002 Bazlı olarak kur paketinin: 12.515*%2.36=12.8104; 1usd=5.9887, 1 euro:6.8217

Yani mevcut euro/usd paritesiyle 1 USD:5.3571-5.9887 bandını denge kuru ve ticarette rekabetçi bir kur olarak görebiliriz.Tabii bu bandın her ay bizim enflasyonumuz ile (usd+euro enflasyonu ortalaması) arasındaki fark kadar artması gerekir ki ,kurlarımız rekabetçi olmaya devam etsin,ama eğer bizim enflasyonumuz da ABD ve Euro bölgesinin enflasyonu seviyesine inerse o zaman kurlarımız da artmadan sabit kalabilir. Kurların geri gelmesi ve yüksek enflasyon rakamlarının yansımasıyla artık Türk lirasının değersiz olduğunu söyleyemeyiz.

8.  Alıntı Originally Posted by asgaridr Yazıyı Oku
    tam da sihirli rakamımın üstünden dönüş çabasında

Çaba yetersiz.
    5.33 ve 5.22 arasını görelim bir....

Sayfa 648/777 İlkİlk ... 148548598638646647648649650658698748 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz