Kocsistem 5 yil icinde 1 milyarlik sirket olmayi planliyormus yazilim ve bt teknolojisi konusunda anlasilan koc holding buyuk bi atilim yapacak
https://www.capital.com.tr/is-dunyas...eni-stratejisi
Sagolsun faydalı uyarılar ve eleştiriler sonucunda portföyde güncellemeye gittim.
Hisselerin Yıllık ve çeyrek bazda Net Karını, Esas Faliyet Karını, Satışını, Aktiflerini düzenli artıran hisseleri belirleyerek onlar arasında sektör olarak ucuzu, piyasa degeri ve grafik olarak ucuzlarını tespit ederek bir sonraki bilanço dönemine kadar toplamaya devam edeceğim. Kar satış rakamı bozulunca günelleme yapacagım.
Yeni Portföy Listem Şu şekildedir.
-Kront
-Yünsa
-Celha
-Erbosan
-Petun
-İndes
Uvy mantığı ile; 8,30 maliyetle aldığım 100 adet parsan hissesini 20 TL fiyatla satmıştım. Bugün 15,12 den 130 adet aldım. Yani aynı paraya 30 adet fazla hisse aldım. Tablo da bu 30 adet hissenin maliyetine 0,001 TL mi yazmam mantıklı. Normalde al sat yapmayacaktim ama oldu bir kere. ?
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hisse konusunda aklıma bir şey geldi onu paylaşmak istiyorum.Doğru yada yanlış bilmiyorum .
Biriktireceğimiz şirketi şeçerken şu kriterler kesinlikle olacak
-Net Kar, Esas Faaliyet Karı , Satışlar, Aktifler bilanço bazında artış gösterecek
-Temettü verecek
-Düzgün yöneletilecek
-Sektörün geleceği olacak
Her bilanço döneminde bunun incelemesi yapılacak bozulan şutlanacak, portföye üsteki kriterlere sahip yeni hisseler girecek.
Vurgulamak istediğim nokta şu
Hisse biriktirmeye 0 dan aylık gelirin %10-15 gibi bir rakamla başlayanlar bence üsteki kriterlere sahip olan, piyasa degeri düşük olan şirketleri tercih etmeli , temettüyü birkaç yıl göz ardı etmeli diye düşünüyorum. Üsteki kriterlere sahip şirketler düzenli bir şekilde biriktirildiği zaman önünüzdeki yıllarda 3-5 katlayacağına eminim. Yeni 0 dan başlayanlar için temettüden ziyade hisse performansı ön planda olmalı.
Portföy büyüklüğü yüksek olan ne bileyim en az 100 bin üzeri olan, hemde yine hisse biriktirmeye devam eden kişilerin hem hisse performansı hemde , temettü daha çok ön planda olmalı diye düşünüyorum. Piyasa değeri düşük şirketlerden ziyade iyi temettü veren, büyük karlılığı artan şirketlere yatırım yapması daha uygun olur diye düşünüyorum. Hem zaman geçtikçe temettüler ile maliyet düşecek hemde i şeçtiği sağlam şirketler sayesinde portföy erime korkusu yaşamayacak.
Somut olarak dile getirecek olursam yeni başlayan birisi portföy büyüklüğü 20-30 milyar tl yi geçmiş tüpraş ,ereğli,arçelik gibi şirketlerden ziyade piyasa degeri 500 milyon altı olan gelecek vaade eden şirketleri toplaması daha uygunken. Portföy büyüklüğü yüksek olanlar ford, toaso, aygaz, bim , eregli gibi sağlam şirketleri, karlılığı devam eden, temettü veren şirketleri tutması daha mantıklı geliyor bana.
Üsteki saydığım kriterlere uyan , piyasa değeri küçük olan şirketeler eminim yıllar içinde degererini 4-5 e katlayacaktır.
Bence satis gelirini maliyetten dusur yeni hisse adedine bolerek eskilerin yeni maliyetini bul.
Alis yapinca da yenilerin toplam maliyetini eskilere ekle yeni sayiya bolerek yeni maliyeti bul.
Ben hep boyle yaparim.
Ornek 100 tane vardi 10 TL maliyetli 1000 TL toplam maliyet...
30 tane sattim 20 TL den 600 TL aldim. Bunu 1000 den cikarttim 400 TL kaldi bunu da 70 e boldum, kalan 70 tanenin maliyeti 5.71 oldu.
Sonra 30 tane daha aldim tekrar 5 TL maliyetten 150 TL odedim.
Bunu eskilerin maliyetine yani 400 e ekleyip 550 TL toplam maliyeti 100 e boluyorum ve 5.50 TL buluyorum...
Artik 100 tanenin toplam maliyeti 550 TL tane maliyeti 5.50 TL...
Ilk aldigimda tane maliyeti 10 TL idi.
Bu sekilde eklemelerde de yeni maliyeti hesapliyorum.
Zaman etkisini gozardi ediyorum mecburen..
Temettu gelince net temettuyu toplam maliyetten dusup tekrar toplam hisse sayisina boluyorum ve yeni maliyeti hesapliyorum.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri