şu anda 42 yaşında ve 2013 yılında sisteme girmiş biri olarak en iyisi 10 yıl sistemde kalıp hem %60 DEVLET KATKISINI almak hem de stopajı %10 ödeyerek çıkmak benim için en mantıklısı olacaktır.
zira 2023 de sistemden ayrılırken 45 yaşında ve 56 yaş için hala 11 sene sisteme max dan para ödemek istemiyorum . bu 11 yılda yatıracağım para
toplam miktarı çok ciddi miktarlarda arttıracağından kesilen yönetim gider kesintisi yatırılan devlet katkısının önemini ortadan kaldıracaktır.( burada toplam para üzerinden yönetim gider kesintisi ve fon işletim ücretleri ciddi miktarda olacağını düşünüyorum ve bu devlet katkısının da yıllar içinde %25 den giderek azalacağını varsayıyorum)

BES i sadece elimin ulaşamayacağı bir yatırım olmasını tercih ettiğim için uzun süreli tutabilirim. zira her fırsatta kendi yönettiğim fonlarımı değiştirmek ve çıkmak daha kolay olacaktır. bunun içinde hisse fonları için düşünerek beste kalına bilinir.
mesela borsanın düştüğüne inancım olduğunda yüzdelik dilimler yoluyla ve 6 kere hisseye geçmek ve bir daha geri dönüşü olmayan yola girmek gibi düşünebilirim.



sayın admustafa
genel bilgi için teşekkür.