Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!
Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber: Tarih belli oldu
Başta Yunanistan, İspanya, Fransa gibi ülkeler olmak üzere Akdeniz turizminden para kazanan ülkelerin de etkisiyle, Almanya Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere "seyahat uyarılarını" 31 Ağustos’a kadar uzatmayı planlıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/...-oldu-5866026/
Uluslararası baskılar etkileyici olur, perde arkasında birçok pazarlıklar, tehditler söz konusudur muhtemelen...
Daha önce Azerbaycan'a fırtına obüsü satacaktık Almanya Karabağ'daki durumu gerekçe gösterip engel koymuştu.
Haberin konusu resmi açıklama değil, Azerbaycan devlet televizyonunda bir programda güvenlik uzmanları konuşmuş olayı.
Kesinlik olmasa da konuşulduğuna göre böyle birtakım niyetler var herhalde...
Silah satış sözleşmeleri uzun sürüyor. Bizim hava savunma sistemi almamız 15-20 seneyi buldu neredeyse.
Hemen sattık demekle ertesi gün silahlar gönderilmiyor. Niyet mektupları, öngörüşmeler, testler, müşteri tarafından silahta istenilen yeni özellikler, ortak üretim ve teknoloji transferi istekleri için pazarlıklar vs. Uzun sürüyor.....
Ne diyelim iki ülke için de hayırlısı olsun.
BZ: İhracatta çöküş Alman ekonomisini tam iliğinden vurdu
https://www.dw.com/tr/bz-ihracatta-%...rdu/a-53756168Almanya'da ihracat Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 31,1 azalarak son 70 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Neue Osnabrücker Zeitung ihracat verilerini şu yorumla değerlendiriyor:
"Almanya ekonomisinin güçlü yanlarından biri olan ihracat, koronavirüs krizi ile onun zayıf taraflarından birine dönüşüyor. Kapalı sınırlar, tedarik zincirindeki kopukluklar ve gerek deniz gerek ise hava yolu taşımacılığındaki aksaklıklar ihracatı sekteye uğratıyor. Bu kriz yakında etkisini yitirmez ise, ekonomik büyüme, refah, şirketler ve istihdam tehlikeye girecek. Almanya'da karara bağlanan konjonktür paketi iç pazara her ne kadar destek sağlasa da, ekonomiye genel anlamda faydası kısıtlı. Almanya ekonomisi, ancak diğer ülkelerin de kısıtlamalar olmadan üretime geçmesi ve bu ülkelerde tüketimin normale dönmesiyle rahat bir nefes alabilir."
Sayın SAR,
Servis ettiğiniz havacılıkla ilgili haberlerin içeriğinde maalesef bazı hatalar var, muhtemelen havacılık sektörüne uzak olduğunuz için farkedememiş olabilirsiniz diyerek birkaç açıklama yapmak isterim.
F-35'ler 3 varyant olarak tasarlanmaktadır ve Türkiye'nin alacağı F-35'ler A varyantıydı.
Kısaca:
F-35A, Geleneksel kalkma ve inme (CTOL)
F-35B, Kısa kalkış dikey iniş (STOVL)
F-35C, Uçak gemileri için tasarlanmış (CV) versiyon.
Anlayacağınız üzere F-35A'nın uçak gemisine inme gibi bir kabiliyeti yoktur. İleride F-35B veya benzeri dikey iniş ile kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçakları alırsak kullanılabilir elbet.
Aşağıdaki alıntıda ise "Gökbey uçuşa başlamıştı." demişsiniz ama burada da tasarım geliştirme bitti uçuşlara başladı gibi bir anlam çıkmasın. Bu uçuşlar geliştirme testleri için kısıtlı bir manevra zarfında uçuş yapıldı. Uçuş izni de sınırlı konfigürasyon için ve süreli verilmiştir.
ilk test uçuşu 2018 Eylül'de yapıldı. Helikopter ilk denemede motordan gelen gücün en kritik yer olan dişli kutusundan geçerek pallere kadar ulaşmasını herhangi bir manevra gerçekleştirmeden kısa bir süre havada asılı kaldıktan sonra tekrar havalandığı yere inecek şekilde yapıldı.
2. test uçuşunda ise ileri, geri ve yanal hareketleri gerçekleştirildi.
Bu uçuşlar pal ve dişli kutusu sisteminin uyumlu çalışmasına bakmak, stabiliteyi ölçmek ve motor kontrol sistemini test etmek adına yapıldı.
TEI-TS1400 motoru henüz çekirdek motor seviyesi testlerini gerçekleştirmiştir. Son motor seviyesine gelmesi için çalışmalar devam etmektedir.
Tüm bunlar ülkemiz adına ilerici ve sevindirici gelişmeler olmakla birlikte, henüz yapılması gereken çok fazla iş olduğu da bir gerçektir. Farklı paylaşımlar ile olmuş algısı yaratmak faydadan çok zarar getirir. Havacılık projeleri uzun soluklu, aceleye getirilmeyecek kadar önemli ve insan emniyetini ilgilendirir hassas projelerdir. Hatanın ve başarısızlığın telafisi güçtür. Yılların tecrübeli devi Boeing firmasının Boeing 737 MAX ile düştüğü durum ortadadır.
Bu bakımdan havacılık adına ülkemizde yapılan çalışmaları, sadece doların TL karşısında itibarsız hale getirmek adına kullanmak yerine, daha gerçekçi (abartmadan ama önemini de atlamadan) sunmanızı sizden rica ediyorum. Bu tür eksik paylaşımlar size gelen cevaplardan da görülebileceği üzere, toplumda zaten var olan güvensizlik ve inanç kaybını daha da körüklemeye hizmet edebilir.
sn Aleksandr
Motor geliştirme çalışmalarından bahsediliyor. iha için, füze için, helikopter için ve dahi tank için.
Bu konularda durum nedir? Helikopter motoruyla bilgi vermişsiniz gerçi ama.
medyada detaylı teknik bilgi bulamıyorum.
Bir de genel olarak savunma sanayisiyle ilgili okuduğumuz haberlere seviniyoruz ama bu haberlerde de ben tatmin edici teknik bilgi bulamıyorum. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Detaylı yazınızdan sonra sorma ihtiyacı hissettim.
Yer İmleri