"yani lidfa fiyatı biraz daha ucuz olsa sektördeki en yüksek puanı alabilirdi çünkü sektörden iyi olan rasyoları var ama dikkat ederseniz sektörde en yüksek puanı alan şirket aynı zamanda pd/dd oranı en düşük olan şirkettir. Yani hisse fiyatı en azından bu topiğin formatına uygun olan orta vade için ucuz değil gibi gibi gibi
Sn Yalın, son bölüme kadar iyi gelmişsiniz ama sonunu tatlı bağlayamamışsınız diye düşünüyorum. :D
Puanlar verip 1. ilan ettiğiniz şirket olan Crdfa, temettü şampiyonu bir hissedir ancak bu yönüyle tıpkı İşyat'a benzer. Temettü verir ama fiyatı hep stabil kalır. Zaten koyduğunuz tabloda yıllık net kar artışı ve esas faaliyet kar artışlarına bakarak Lidfa ve Crdfa arasındaki farkın bariz bir şekilde Lidfa lehine olduğunu da görürüz. Lider'in 30 mn lira ödenmiş sermayesi varken Crdfa 80 mn lira ile bu işi yapar ve Lider çok daha fazla verimlidir net kar olarak bu sermayelere göre. Tam uymayabilir ama kabaca şöyle düşünürsek Yalın'ın 30 bin liralık hisse portföyü ile 1 yılda elde ettiği 10 bin liralık kar, Yalçın'ın 80 bin liralık portföyle kazandığı 10 bin liradan daha değerlidir yüzdesel olarak.
Osman bey, öncelikle belirtmek isterimki puanlar vererek oluşturduğum tablo kendi insiyatifimle verdiğim puanlar değildir. O tabloda kullandığım tek insiyatif seçtiğim rasyolardır. 7 rasyoya da eşit ağırlık vererek 100 üzerinden puanlama yaptım. Her rasyoda en iyi orana sahip olan şirket 17,28 puan aldı, rasyo değerlerine göre de toplam puanlar oluştu. Yani keyfi olarak yapılmış, verilmiş puanlar değil onlar, aksine matematik sonucudur o tablo
F/k, pd/dd gibi ölçütler sadece kağıt üzerinde değerlidir bana göre çünkü sizin de çok iyi bildiğiniz gibi şimdi burada isim verip de rencide etmek istemediğim bazı çok değerli şirketlerin f/k ve pd/dd uçuk kaçık durumdadır. Şirket kar ettikçe yatırımcı hisseye teveccüh gösterir ve hisse fiyatı artar artar ve şirketin geçmişi ile gelecek hedefleri ve yatırımları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadan sadece kağıt üstündeki teknik göstergelere bakarak falan değeri yüksek, falanca rasyosu en fazla şu kadar olmalıydı vs yorumlarla şirketi değerlendirmenin yanlış sonuçlara yol açabileceğini ve yatırımcıyı yanıltabileceğini düşünüyorum.
F/K - PD/DD gibi rasyolar konusunda size şurada katılıyorum sadece güncel oranlara bakılarak değerlendirme yapılırsa bu çokta anlamlı olmayabilir, geçmiş dönemler ile kıyaslamak ve gelecek dönemlere de hedef koyularak olası f/k ve pd/dd oranlarını da gözönünde bulundurmak çok daha sağlıklı bir değerlendirme olur. Bu anlamda ben LIDFA şirketini değerlendirirken elbette güncel değerleri geçmiş değerler ile kıyasladım ve fk nın güzel olduğunu ama pd/dd oranında geçmişe göre pahalı olduğunu belirttim. Buraya bir parentez açmak istiyorum; şirketin gelecek dönemlerini 3 - 5 - 10 yıl gibi düşünmedim çünkü bu sayfanın ilk yazısında da yazdığım gibi orta vade adına düşündüm bu şirketi ve buna göre bir iki çeyrek dönem sonrası için kendimce değerlendirme yapmış oldum.
Gn Kurula katılan arkadaşlarımız oldu. Şirket, özkaynaklarını büyütmek ve kredi faizlerine daha fazla masraf ödememek için bu sene temettü dağıtmadı. Ky bunu kötü algıladı ama Yön. Kur. Bşk. Nın toplantıda belirttiği üzere, şirketi adı gibi sektöründe Lider yapmaya yönelik bir adımdı bu. Yoksa halka arz tarihi olan 2014 den beri her 6 ayda net 34 krş temettü veren bir firma yine verirdi ve temettü liginde üst sıralarda yer alır, daha çok ilgi çekerdi. Patronların amacı şirketi çok güçlü hale getirip geleceğe sağlam adımlarla yürümek.
Temettü konusu önemli bir hal almış Osman hocam, bu şirketin halkı açıklık oranı %15 di ve haliyle bu şirket temettü verirken aslında patronları bu durumdan daha fazla nemalanıyordu, burada size katılıyorum, özsermayesini güçlendirebilmek adına temettü vermiyor olması bence de hem şirket lehine hem de borsa üzerinden bu şirkete ortak olanlar lehine bir durumdur. Ve ayrıca bizim borsamızda bir çok şirket hem temettü vermez, hem şirketin kaynaklarını iç ederek bir şekilde şirketinin özsermayesini azaltırken LIDFA nın son temettü vermeme konusu bence şirketin kurumsallığının bir göstergesidir.
Son olarak yazınızın bitiminde
"Çok uzun vade biriktirme için de şahsi düşüncem iyi bir şirket görünümünde ama çok uzun vade biriktirme için yıllardır kendini ispatlamış şirketler varken lidfa tercih edermiyim bilemiyorum."
demişsiniz. Bu görüşünüze de katılmadığımı ifade etmek isterim. Sebebi de gayet açık. Kendini ispat etmiş şirketler de bir zamanlar Lidfa gibiydi, marifet onları o zaman keşfedip o fiyatlardan alabilmekteydi. Bahsettiğiniz firmalar Tuprş, Ttrak, Froto, Çimsa, Boluc, Adana, Egeen vs tarzı firmalarsa bunlar artık kazanç artışı ve hisse fiyatı artışı yönünden görece durağan hale gelmiştir. Yani biliriz ki çok büyük bir aksilik olmazsa şu an 95 lira olan Tupraş'ın seneye bu zaman 110 lira olması sürpriz olmaz ve beklenen bir sonuçtur.
Sektörü ve kendi iç dinamikleri gelişmeye çok açık olan ve Finansal Kurumlar Birliği hedeflerine göre 10 yıl sonra milyarlarca dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen faktoring sektörünün en üstteki temsilcilerinden biri olacağına şnancım tam Lider'in.
Ultra uzun vade konusu, ana başlıkları ve detayları ile bakış açısı olarak elbette kişiden kişiye değişir. Ama bazı teorik olmayan durumlar var ki bizim ülkemizde bence hakikaten geçerli konulardır bunlar. Mesela; bu tip ultra uzun vadeli olabilecek şirketlerin takaslarına baktığınızda mutlak surette baskın bir yabancı oranı vardır ama LIDFA şirketinde böyle bir durum yok. (credit susisse ortaklığı elbette gözardı edilemez ama o başka ve olumlu bir durum elbette) Çünkü şirketin sermayesi ve halka açıklık oranı çok düşük olduğu için bu konuda yabancının ilgisini çekmiyor olabilir.
Yukarıda saydığınız şirketlerin yıllık karları veya hisse fiyatı değişimleri konusunda şunu söylemek isterim; ultra uzun vade konusunda istikrar çok çok önemli bir konudur tamam o şirketler yıllık kar rakamını bir yılda %148 arttırmazlar ama belki de 10 yıl, 20 yıl daha bu düzenli karlarını eder ve yatırımcısına sunarlar, sanırım yabancı yatırımcının da böyle bir inancı var ki yıllardır ve hala bu şirketlere ortaklar.
Messi, Ronaldo dururken Brezilya'lı 19 yaşındaki Ramirez'e yatırım yapar mıyım demek ilk baş - ta mantıklı görünebilir ama biraz düşününce Messi ve Ronaldo'nun zaten edebilecekleri en yüksek değerde oldukları, bundan sonra ise belli bir yüzdeyle fiyat artışı olacağı aşikardır. Örneğin yıllık yüzde 20.
Ama Ramirez'in ise şu an değeri 1 milyon Euro ise teorik olarak 80 kat artıp 80 mn euro olma olasılığı varken Messi ve Ronaldo'nun 80 kat daha artma olasılığı yoktur.
Örnek tabi ki bire bir uymadı ama eminim demek istediğimi anladınız.
Çok güzel bir örnek vermişsiniz
ve çok da iyi anlıyorum sizi ama bana göre 2016 nın ilk yarısında bu şirket alt yapının cevval futbolcusuymuş
o zaman keşfetmek lazımmış bunu.
Kendini ispat etmiş şirketler dururken Lidfa alır mıydım, Kront alır mıydım, Karel alır mıydım diyeceksek hiç incelemeyelim o zaman. Hiçbir şirket kağıt üstündeki göstergelerin tek tek (f/k, pd,dd...vs) ideal oranlarını karşılayabilecek yetkinlikte değildir. İnceleriz, beğenirsek alırız ve haklı çıkarsak kazanırız sizin de bildiğiniz gibi.
Peki; ben size bir soru soracağım, bir önceki yazınızda da sanırım yazmıştınız bunu şirketin 2017 yılı ilk çaeyrek kar rakamı bir önceki yılın kar rakamı kadar. Yani şirket bir önceki yılın tamamında 6.3 milyon TL kar ederken, bu sene sadece üç ay da 6.8 milyon TL kar etmiş. Muazzam bir kar artışı diyebiliriz değilmi? Peki bu kar rakamından sonra hisse fiyatı neden hiç yükselmemiş?
Değerli çalışmanızdan dolayı teşekkür ederim kendi adıma.
Yer İmleri