Aynı mantıkla IPJ'den çıkmışken geri dönmek için bir müddet bekledim. Sonra grafiğini inceledim. 3 aylık periyotlarda bakıyorum yineleyen iniş çıkışlar için. Çıkışlar genelde 4-5 gün sürüyor hepsinde aylardır. İniş için beklemek adına. https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPJ 22 aralıkta 2.21'den girdim. %10'u geçtiğinde bozmadım, çok az indi, şu an 13.44. Tesla bu fonun %8'ini oluşturuyor. Geleceğin yatırım araçları arasında Bitcoin, yenilenebilir enerji ve gümüşle beraber elektrikli araçlar da sayılıyorken, bence makul bir tercih. Bitcoin'e zerre inancım yok. Gümüşte trenin kaçtığını düşünüyorum, geçen yıl 2'lere indiğinde giren kazandı. Yenilenebilir enerjiyi ve sağlık fonunu bekliyorum, olur da tarıma, gıdaya, genel olarak otomotive yönelik fonlar da olursa onlara da yüklü girerim, haricinde IPJ kadar güven veren fon yok şu an benim için. Başlarda zarar edip sonra oturması da güven veriyor, tersini yapan onlarca rekortmen eski fona göre. Zaten yıllık kazançta kürsüye de oturmadı, ilk onda kar getirip öyle devam etmesi daha iyi benim için.
Yapı Kredi ve Ziraat Bankasında henüz gözükmüyor. Muhtemelen kurumsal yatırımcıları kabul ediyorlardır baştan, tefasta 3 yatırımcı gözüküyor ve tedavüldeki pay adedinde küsurat yok. Yada deneme yapıyorlardır, tefas sayfasında "TEFAS İşlem Durumu - İşlem Görmüyor" şeklinde.
Alıma başladığında valörsüzdeki mikarın büyük kısmını bu fona geçireceğim. Katılım değişken olarak t+1 valörlü bir fon arıyordum(Ktm t+2), güzel oldu.
Brent Petrol tam 5 yıl önce 35,97 dolarmış o gün 1 dolar=3,03 TL imiş yani 5 yıl önce 1 Brent Petrol kontratı=108,99 TL imiş
Şu an Brent Petrol 55,59 dolar. Bugünkü kur 1 dolar=7,40 yani şuan 1 Brent Petrol kontratı= 411,37 TL
5 yıl önce Brent petrol yatırımı yapan Türk vatandaşının TL bazlı kazancı yukarıdaki hesapla %277,4 ediyor.
Şimdi yukarıdaki gibi değil de Türkiye'de Petrol yatırım fonu olan AES - AK PORTFÖY PETROL YABANCI BYF FON SEPETİ FONU alıp tutsaydık 5 yılda ne getiri elde edermiş onu hesaplayalım.
5 yıl önce AES fonu alıp 5 yıl boyunca dokunmasaydık elde ettiğimiz getiri TL bazlı %34,6
Bu aradaki farkı sadece yüksek yönetim ücreti ile açıklamak yetmez bence... Arada tam 8 kat fark var
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
O kadar güzel özeti olmuş ki aslında bir çok şeyin. Dayanakları, baz aldığı benchmarkları giderken, onun beşte biri gitmeyen fonlar üretiyorlar. Bu yüzden getiriye bakmayın, Getiri / benchmark'a bakın dayanaklar gerilerken bu fonlar çok fena geriler diye çırpınmamın hep nedeni bu.
Çamuru baz alsın. Ama her yıl çamur getirisini %10 geçsin, çamur fonunu alırım. Çünkü matematik çok basit aslında. Bütün komodite ve endeksler artış oranında, bir vadede birbirine yakınsayacak. Neye yatırım yapıyorsa, yatırım yaptığı üründen pozitif ayrışması şart.
Çünkü yatırım fonu şu demek. Ben sana ücret ödeyim, senin finansal know-how'ın yüksek, bilgiye erişimin fazla, bu ürüne bağlı yatırımı ben yapmayım sen yap, sen daha iyi anlarsın, benim kazanacağımdan fazla kazan.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri