Deniz Hocam,
Böylesine değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız ve zamanınızı ayırdığınız için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Saygılarımla,
Deniz Hocam,
Böylesine değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız ve zamanınızı ayırdığınız için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Saygılarımla,
Sadece sesli düşünüyorum ! Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir !
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!
Deniz bey cok tesekkurler sayenizde bilmedigimiz bir cok teknik bilgiyi ogrendik saglikli mutlu gunler dilerim saygilar
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Deniz Bey değerli zamanınızı ayırıp , düşüncelerinzi ve bilgilerinizi paylaştığınız için sonsuz teşekkürler
Piyasalarda neler oluyor:
-Pazartesi erken saatlerde 8.48'i gören dolar kuru,şu anda 8'in hemen altlarında işlem görüyor.Kurları zıplatan şartlarda bir değişiklik olmamasına rağmen bu geriye geliş niçin oldu.Sebebi teknik bir neden ;Kasım başından bu yana 4.8 milyar doları tahvil ve hisse senedi, "carry trade" olarak 14.1 milyar doları(15.6 milyar dolar gelmişti,gelen paranın 1.5 milyar doları önceki hafta pozisyonunu kapatarak Türkiye'den çıkış yapmıştı.) ise kısa vadeli olarak faiz getirisinden faydalanmak için bankalara borç verilmek üzere "sıcak para geldi".
Pazartesi erken saatlerde piyasalar açıldığında ,bildiğiniz son gelişmeler nedeniyle yabancılar hızla pozisyonlarını kapatıp Türkiye'den çıkmak istediler,döviz kurları "stop loss" olarak koydukları seviyenin üzerine çıktı.Yabancılar 14.1 milyar doları Türkiye'de bozdurup TL'ye geçmiş ve belli vadelerde bankalara %17'den borç vermişlerdi.Verdikleri borç değişik vadelere yayıldığı için ,hemen dolara geçip zarar kes yapmak için,Türk bankalarından TL borçlanıp,o borçla dolar alıp çıkış yapmak,aldıkları TL borcunu da ,borç verdikleri TL vade sonunda gelince onunla kapatmak istediler,ancak BDDK'nın talimatı ile Türk bankaları yabancılara TL borç vermedikleri için,bu sefer yabancılar dolara dönebilmek için Londra piyasasında TL aradılar,bu nedenle dün Londra piyasasında swap faizleri bir ara %1200'e kadar çıktı,bu TL sıkışıklığı da usd/TL'de "geçici" bir düşüş getirdi.
Sosyal medyaya göz attığımda herkesin anlayabileceği bir dille neler olduğunu anlatan bir yazı göremedim,onun için daha iyi anlaşılması için bir örnek ile anlatmaya çalışayım.
Diyelim ki yabancı bir hedge fon geldi,1 milyar dolarını 7.5 TL'den bozdurdu,7.5 milyar TL'de %18 faizden 1 ay vade ile bir Türk bankasına borç verdi,kabaca aylık %1.5 getirisi olduğu için parası 112.5 milyon TL getirisi eklenince 7612.5 milyon TL olacaktı ama Pazartesi erken saatlerde dolar 8.4 seviyesini görünce getirdiği 1 milyar doları 7612.5/8.4=906.25 milyon dolara indi ve koyduğu "stop loss" seviyesi aşılınca,hedge fon hemen zararını durdurmak için TL pozisyonunu kapatıp dolara geçmek istedi ama geçemedi,çünkü yukarıda açıkladığım gibi ,verdiği borç vadeli olduğu ama kendisi verdiği borç vadede TL borçlanamadığı için ,hem Londra piyasasından TL aradı,hem de fiyatına bakmadan elinde tahvil ve hisse senedi ne varsa sattı.
Bundan sonra ne olacak.Kasım ayından bu yana ,son dönemde giren 18.9 milyar dolar "sıcak para" nın tamamı kısa vadede Türkiye'den çıkacak ve çıkış tamamlanırken döviz kurlarında muhtemelen yeni rekor seviyeler göreceğiz.
Son düzenleme : deniz43; 24-03-2021 saat: 06:25.
Deniz Bey, her zaman olduğu gibi Pazartesi olanların da en doyurucu açıklamasını siz yapıyorsunuz. Bu forumda yazdığınız ve sizi takip edebildiğim için kendimi ayrıcalıklı ve şanslı hissettim.
Sizin bilgileriniz ve araştırmacı kişiliğinizden daha öğreneceğimiz çok şey var. Çok teşekkürler.
Kafama takılan bir konu; Yurtdışı hedge fonları bu şekilde köşeye sıkıştırmak ve zararına satışa zorlamak (her ne kadar bazen hak ediyor olsalar bile) ileride yatırım yapacak fonları ve ciddi yatırımcıları daha da kaçırmaz mı? Kurunun yanında yaşı da kaybetmiyor muyuz?
Bir de Garan ve Akbank’ı tabana götürmeleri onların da karşı hamlesi midir?
Yer İmleri