Originally Posted by
thron
belli bir finansal güvence seviyeniz varsa o zaman parayı amaç değil araç olarak görmeniz daha kolay olacaktır.
kaç yıldır reel enflasyon ile maaş zamları arasında uçurum var, özel sektörde kaç yıl çalışacaksınız belli değil, emlak fiyatları uçmuş
insanlar bir noktada yanlışta olsa bir hamle yapıp kendini güvenceye almaya çalışıyor.
yazdıklarınız yanlış demiyorum ama sebepleri bunlar ve sebepler ortadan kalkmadıkça bir şeylerin değişmesi çok zor.

Originally Posted by
pit
para kazanmak tek amaç haline gelmemeli işin özeti bu. Tabi ki herkesin hayatını devam ettirebilmesi için paraya ihtiyaç duyar ancak bunu hızlı şekilde kazanma hırsı eldeki para dan da olmamıza neden olur.
Güzel noktalara değinmişsiniz.
Ben de diyorum ki, ihtiyaçlar sınırsız der ekonomi teorisi. Yani, her şeyi almaya çalışırsanız, ne kadar para kazanırsanız kazanın, kazandığınız yetmeyecektir.
Önce, para harcama kanallarını olabildiğince kısmak lazım. Bunu yaparken, dünyamızın kaynaklarını az tüketme motivasyonu ile de hareket edebilirsiniz. Markete araba ile gitmek yerine, yakınsa, yürüyerek giderek karbon tüktiminizi azaltabilirsiniz. Aynı zamanda harcamanızı da azaltmış olursunuz. Bunu evdeki tek bir odanın aydınlatmasını, tek bir dakika bile gereksiz yere uzatmayarak da yapabiliriz.
Bunlar 3-5 tl, ne önemi var demeyin..bu bilinçte olan biri, saçma sapan marka takıntıları ile aynı kalite bir ürüne 2-3 kat fazla para da vermeyecektir.
Yani, iş önce az tüketmek, çok tasarruf etmekle başlıyor. Bunu becerebilirseniz, yatırım yaparken de 2-3 kat kazanmanız gerekmez. Reel olarak yıllık %10-20 kazançlar yeterli olur.
Bu dediklerimi ortalama bir beyaz yaka ailesi becerebilir. Yoksa asgari ücretle 3-4 kişilik bir aileyi geçindirmeye çalışan için anlamsız bu dediklerim. Onlara yardım edebilmem için, ülkeyi benim yönetmem lazım. Elimden şimdilik bu kadar geliyor
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri