
Originally Posted by
alicemal
cumartesi, yazdığın hesap doğru. Ben öteki hesabı, miktar değil süre hesabını anlattım. 3 ay bir yıl olayı. Bankanın gider faizi 3 ayda bir artarken, gelir faizi yılda bir artıyor.
Faiz yükseliş dönemi örneği vereyim.(Bileşik değil basit faizle anlatıyorum)
Ben bankaya 100 TL 3 aylığına %20 faizle verdim. Banka bu parayı sana %30 faizle 1 yıllığına sattı.
3 ay sonra ben bankaya gittim paramı yeniden 3 aylığına %22,5 faizle verdim.
Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o faiz hala aynı.
3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %25 faizle verdim.
Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o faiz hala aynı.
3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %27,5 faizle verdim.
Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o faiz hala aynı.
3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %30 faizle verdim.
Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o süre doldu, yeni krediyi artık %40 faizle verecek.
Banka maliyeti yani aldığı mevduatın faizi yıl içinde sürekli artarken geliri 1 yıl aynı kaldı gibi görünüyor.
Yüzeysel bakınca böyle. TV de çıkan labunyalarda bunu öne sürerek bankalar faiz artmasını istemez diyorlar. Ancak geçtiğimiz 3 ayda gördükki, gerçek öyle değil. Detaya inince başka etmenler çıkıyor ve banka bu olayda zarar yazmıyor.
Geçen gün bir rakam gördüm, bankaların ana gelir kaynağı verdikleri krediler, diğer gelirleri ana gelirin çok çok altında olmalı ama öyle değil. Aidatlar, işlem yaptın yapmadın ücretleri, komisyonlar filan bu tür işlerden kazandığı para anormal yüksek. rakamı tam hatırlamadım ama krediden kazandığı paranın üçte birinden fazlaydı galiba.
Detaya girşek pek çok şey çıkacak. Mesela bizde kredi kartlarından bankalar anormal kazanıyorlar, o bölümde çok hareket var ve 3 ay, 1 yıl olayı bu işte yok. Başka ne olabilir bizde bankalardaki müşteri hareketi çok fazla oluyor, yeni gelenler gidenler. Biz çok dalgalı ülke olduğumuzdan, batı ülkeleri gibi nüfusu belli, gelir gideri belli, yavaş hareket eden bir ülke değiliz. Çok hareketde, 3 ay 1 yıl olayını bozuyordur.
Yani bunun gibi pek çok etmen, bizdeki bankaların malı götürmesine sebep oluyor. Millet durmadan fakirleşirken, TR nin özel durumu dolayısı ile fakirleşen halkın parası bankalara ve diğer soyan sektörlere akıyor.
Olayı basitleştireyim dedim, son yazdıklarımla yine çorba etmiş olabilirim. Aklımdakini yazıya dökünce eksik kalıyor ve okuyanlar farklı sonuç çıkarabiliyor.
.
Yer İmleri