Sayfa 543/853 İlkİlk ... 43443493533541542543544545553593643 ... SonSon
Arama sonucu : 6821 madde; 4,337 - 4,344 arası.

Konu: Bana kalırsa.

1.  Alıntı Originally Posted by cumartesi71 Yazıyı Oku
    O hesap şöyle olmuyor mu? Tüpçü sana 100 liralık tüpü 140 a satıyor. Tuikçi sana enflasyon yüzde 20 diyor. Banka senden 20 lira maliyetle 100 liranı satın alıyor. 120 lira maliyetli parayı tüpçüye 130 a satıyor ve 10 TL temiz kar kalıyor. Tüpçü de 130 dan aldığı para karşılığı malı sana 140'a satmış zaten, tüpçüye de 10 TL temiz kar.
    Eskiden enflasyon düzgün açıklanıyordu, faizler de ona göreydi,bankalar da bu şekilde kar yapamıyordu.Şimdiki sistemle vatandaş daha rahat söğüşlenebiliyor. Böyle güzel söğüş olmasa onca yabancı banka burada durur muydu?
    Bu ay sonuna kadar bütün paramı mevduattan çekiyorum.

Sn.cumartesi verdigin örneğe katılıyorum.

Ama alternatif ne bulacaz.

a) Gayrimenkul (geç kaldık, zaten ihtiyacimda yok)

b) Döviz (şu an pahalı olduğunu düşünüyorum ama yanilabilirim)

c) Borsa (şuan yorum yapamiyorum düşebilir de ralli de olabilir)

d) Altın-Gümüş vs. (Bana göre ons olarak ucuz, gram olarak pahalı oda dolardan kaynaklı)

SONUÇ: Neye yatırım yapacagimizi şaşırmış durumdayız.

YATIRIM yapıyorum dediğin anda BATIRIM olabiliyor.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    cumartesi, yazdığın hesap doğru. Ben öteki hesabı, miktar değil süre hesabını anlattım. 3 ay bir yıl olayı. Bankanın gider faizi 3 ayda bir artarken, gelir faizi yılda bir artıyor.

Faiz yükseliş dönemi örneği vereyim.(Bileşik değil basit faizle anlatıyorum)
    Ben bankaya 100 TL 3 aylığına %20 faizle verdim. Banka bu parayı sana %30 faizle 1 yıllığına sattı.

3 ay sonra ben bankaya gittim paramı yeniden 3 aylığına %22,5 faizle verdim.
    Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o faiz hala aynı.

3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %25 faizle verdim.

3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %27,5 faizle verdim.

3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %30 faizle verdim.
    Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o süre doldu, yeni krediyi artık %40 faizle verecek.
    Banka maliyeti yani aldığı mevduatın faizi yıl içinde sürekli artarken geliri 1 yıl aynı kaldı gibi görünüyor.

Yüzeysel bakınca böyle. TV de çıkan labunyalarda bunu öne sürerek bankalar faiz artmasını istemez diyorlar. Ancak geçtiğimiz 3 ayda gördükki, gerçek öyle değil. Detaya inince başka etmenler çıkıyor ve banka bu olayda zarar yazmıyor.

Geçen gün bir rakam gördüm, bankaların ana gelir kaynağı verdikleri krediler, diğer gelirleri ana gelirin çok çok altında olmalı ama öyle değil. Aidatlar, işlem yaptın yapmadın ücretleri, komisyonlar filan bu tür işlerden kazandığı para anormal yüksek. rakamı tam hatırlamadım ama krediden kazandığı paranın üçte birinden fazlaydı galiba.

Detaya girşek pek çok şey çıkacak. Mesela bizde kredi kartlarından bankalar anormal kazanıyorlar, o bölümde çok hareket var ve 3 ay, 1 yıl olayı bu işte yok. Başka ne olabilir bizde bankalardaki müşteri hareketi çok fazla oluyor, yeni gelenler gidenler. Biz çok dalgalı ülke olduğumuzdan, batı ülkeleri gibi nüfusu belli, gelir gideri belli, yavaş hareket eden bir ülke değiliz. Çok hareketde, 3 ay 1 yıl olayını bozuyordur.
    Yani bunun gibi pek çok etmen, bizdeki bankaların malı götürmesine sebep oluyor. Millet durmadan fakirleşirken, TR nin özel durumu dolayısı ile fakirleşen halkın parası bankalara ve diğer soyan sektörlere akıyor.

Olayı basitleştireyim dedim, son yazdıklarımla yine çorba etmiş olabilirim. Aklımdakini yazıya dökünce eksik kalıyor ve okuyanlar farklı sonuç çıkarabiliyor.

.
    Son düzenleme : alicemal; 02-05-2021 saat: 09:51.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    bosh BENCE bu ara en iyisi mevduat faizi.

İkinci 6 ayda hiç sorunumuz yokmuş gibi birde batının yediği paranın derdini çekeceğiz. FED ayda 120 milyar dolar, AMB ayda 60 milyar avro finans ve şirketlere para veriyor. Altın dahil Dünya borsalarını anormal yükselten en başta bu paralardı.

FED ve AMB'nin, Yıl sonuna doğru dağıttıkları paraların miktarını azaltma(tapering) ve sonrada faiz artırarak piyasadan para çekme ihtimalleri çok fazla.

İlk anda Altın ve hisse borsalarına satış gelecek. Bizdede satacaklar. Satışlar kısa süreli olacak ama bizi kötü vuracak. Bizdeki satışlar hep anormal oluyor. Batıda 5 düşüyorsa bizde üzerine silkeliyorlar ve 10 - 15 düşüyoruz. siyonist Medyada büyük oyunculara destek oluyor, korku salıyor. O sebeple bizim KY lerde bir katliam daha olacak.

Zaten tayyip var, üzerine batının yediği paraların derdini çekeceğiz. ne zaman başlayacak satışlar diye hep tetikte olacağız, kafamız hiç rahat etmeyecek.

En küçük aşağı inişte "aman tapering başladı" diye mal satacağız, sonra korktuğumuz bu kez olmayacak o malları yüksekten geri almaya çalışacağız. Aldık derken yine küçük bir düşüş bizde yine "aman tapering bu sefer başladı" diye korku ve mal satış derken sonuçta endeks in çok altında kazanacağız. Endeks çok çıksada korku sebebi ile az kazanacağız. Parayı yine endekse yön veren büyük oyuncular bu korkuyu kullanarak kazanacaklar. BIST güvenilir bir yer olmadığından her korkuda satış yapacağız, sonra yüksekten yerine koymaya çalışacağız.

Batının tapering kaynaklı satışı gelene kadar ne kadar yükselebilirsek kazançtır. Onada yabancı oyuncular ve bu ara halka arzlar izin vermiyor.

Bahsettiğim FON kurulmuş olsa, BIST batı borsaları gibi ölçülü iner çıkardı ve KY katliamları biterdi.

---

Bu yazıda, "bilgin ne kadar fazlaysa, korkunda o derecede fazla olur" kavramınıda bir ölçüde açıklamış oldum.
    Son düzenleme : alicemal; 02-05-2021 saat: 09:58.

4.  Alıntı Originally Posted by alicemal Yazıyı Oku
    cumartesi, yazdığın hesap doğru. Ben öteki hesabı, miktar değil süre hesabını anlattım. 3 ay bir yıl olayı. Bankanın gider faizi 3 ayda bir artarken, gelir faizi yılda bir artıyor.

Faiz yükseliş dönemi örneği vereyim.(Bileşik değil basit faizle anlatıyorum)
    Ben bankaya 100 TL 3 aylığına %20 faizle verdim. Banka bu parayı sana %30 faizle 1 yıllığına sattı.

3 ay sonra ben bankaya gittim paramı yeniden 3 aylığına %22,5 faizle verdim.

3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %25 faizle verdim.

3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %27,5 faizle verdim.

3 ay sonra ben bankaya yine gittim paramı yeniden 3 aylığına %30 faizle verdim.
    Banka sana 1 yıllığına %30 la vermişti o süre doldu, yeni krediyi artık %40 faizle verecek.
    Banka maliyeti yani aldığı mevduatın faizi yıl içinde sürekli artarken geliri 1 yıl aynı kaldı gibi görünüyor.

Yüzeysel bakınca böyle. TV de çıkan labunyalarda bunu öne sürerek bankalar faiz artmasını istemez diyorlar. Ancak geçtiğimiz 3 ayda gördükki, gerçek öyle değil. Detaya inince başka etmenler çıkıyor ve banka bu olayda zarar yazmıyor.

Geçen gün bir rakam gördüm, bankaların ana gelir kaynağı verdikleri krediler, diğer gelirleri ana gelirin çok çok altında olmalı ama öyle değil. Aidatlar, işlem yaptın yapmadın ücretleri, komisyonlar filan bu tür işlerden kazandığı para anormal yüksek. rakamı tam hatırlamadım ama krediden kazandığı paranın üçte birinden fazlaydı galiba.

Detaya girşek pek çok şey çıkacak. Mesela bizde kredi kartlarından bankalar anormal kazanıyorlar, o bölümde çok hareket var ve 3 ay, 1 yıl olayı bu işte yok. Başka ne olabilir bizde bankalardaki müşteri hareketi çok fazla oluyor, yeni gelenler gidenler. Biz çok dalgalı ülke olduğumuzdan, batı ülkeleri gibi nüfusu belli, gelir gideri belli, yavaş hareket eden bir ülke değiliz. Çok hareketde, 3 ay 1 yıl olayını bozuyordur.
    Yani bunun gibi pek çok etmen, bizdeki bankaların malı götürmesine sebep oluyor. Millet durmadan fakirleşirken, TR nin özel durumu dolayısı ile fakirleşen halkın parası bankalara ve diğer soyan sektörlere akıyor.

Olayı basitleştireyim dedim, son yazdıklarımla yine çorba etmiş olabilirim. Aklımdakini yazıya dökünce eksik kalıyor ve okuyanlar farklı sonuç çıkarabiliyor.

.
    Bankalarin kurmuş olduğu fonlar, fon işletim gelirleri ve bu fonlara giris çıkış valorlerinde duran hareketsiz paranın sağladığı gelirler vs...
    Daha gizli görünen bir çok kalemler.
    Bankaları ayakta tutmaya yetiyor gibi görünüyor.

Kredi ve kredi kartlarida masumane değil.
    Örneğin bir banka %1.50 faizle kredi veriyorum koşun yetisin diyor.

Yillik maliyetine bakiyorsunuz.%30 larin üzerlerine çıkabiliyor.

Bsmv ydi kkdf idi dosya masrafi (yasak olmasina rağmen hala alan bankalar var) yuksek kredi hayat sigortasi ücretleri vs.. uzar gider.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    bosh'un da yazdığı gibi bankalar bir şekilde halkı soymanın yolunu buluyorlar ve devlet göstermelik ses çıkarıyor.

---

Geçen hafta son günlerde yabancı satış pek yapmadı. Yerli epey sattı. Halka arz edilen en büyüklerden birinin talep toplaması cuma günü bitti.
    Doviz fiyatına bakmazsak bugün için biraz olumlu düşünüyorum.

Saat 10:00 da Nisan ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Rakam isteğe göre uyarlanmış olduğundan ne gelecek bilmiyorum. gerçeği yansıtmayacağı kesin. Anormal yüksek gelme ihtimali yok ama anormal iyi gelme ihtimali her zaman mevcut. Zaten bu sebeple tuik başganları dehlenip duruyor, yenisi eksi açıklar diye. Eksi açıklamayı başarabilen tuik başganı olmadı.

CDS hala 400 üzerinde.
    BIST 30 şirketlerinde bilanço açıklayanlardan(benim 25 lik listemde olanlardan) bankalar hariç hepsi ciroyu çok yüksek artırmış. Kârlarıda yüksek artmış. Vestel artıramamış, onun sebebide faiz borcu sebebi ile olmalı. Yoksa FAVÖK kârı yaklaşık %50 artmış.
    Bankalardan açıklananlar kârlarını enflasyon üzerinde artırmışlar. akbnk ve yapıkredi ciro düşmüş. Ciro düşmesi ilk çeyrek için normaldi, cirosu düşen bankanın kârının çok artması anormal. tabi normal dönemlerden geçmiyoruz. Kârının yüksek artmış olmasının sebebinin ayrılan karşılıklardaki değişim olabileceğini söylemiştim. Bankalar çok sağlam durumda ve F/k ortalamaları 3,5. Komik, rezalet.

Sonuçta bilançolar çok iyi geliyor, önümüzdeki çeyrek baz etkisi sebebi ile dahada iyi gelecek. Pandemiden etkilenen ulaştırma turizm gibi sektörlerin bilançoları pandemi öncesine göre çok kötü gelsede, önümüzdeki çeyrek baz etkisi dolayısı ile göreceli iyi gelecek.

Fazla talep yok 2,5 katı talepgelmiş zrgyo ya
    bir halt olacağı yok.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alıntı Originally Posted by ayhan53 Yazıyı Oku
    Fazla talep yok 2,5 katı talepgelmiş zrgyo ya
    Halka arzlardaki bayram bitmek üzere, buna rağmen bu sene haalaa 30 civarı şirket halka arz edilecekmiş. BIST yöneticileri hakkaten akp ye yakışır düzeyde.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Bugünden itibaren, bankaya gitmeden ilk hesabınızı açabileceksiniz.
    Bir bankada hesabınız varsa, internetten yeni hesaplar açıp kapayabiliyordunuz. Şu an ise, bir bankada hiç hesabınız olmasada ilk hesabınızı bankaya gidip imza vermeden açabileceksiniz.

Neler lazım.
    Size ait akıllı telefon gerekli. Bu telefona bankanın mobil uygulamasını indireceksiniz.
    Telefonda NFC teknolojisi olmalı. NFC(yakın alan iletişimi - Near Field Cominication(galiba))
    Yeni tip çipli TC kimlik kartı gerekli.
    Anlaşılan Islak imza yerine, çipli kimliğinizi ve yüz tanıma teknolojisini kullanacaklar. Telefonda kamera şart, yüzünüz bankaca kayıt edilecek. Ayrıca aydınlık ortamda iken banka alo servisi ile muhatab olacaksınız. Yüzünüzü kapatacak güneş gözlüğü filan olmayacak.
    Bankanın alo servisi aracılığı ile işlemler bitiyor. Yaklaşık böyleymiş.

---

Vaka sayısı 25 bine düşmüş, test sayısıda 320 binlerden 240 binlere düşmüş. İyiye işaret, turizmi kurtarabiliriz eğer tam kapama bittikten sonra hükümet cıvıtmazsa, pek çok kısıtlama yine devam etmeli. Örneğin akp lilerin yanlız gezme yasağı devam etmeli. kapalı salonlarda topluca bulunmalılar, camilerde topluca bulunmalılar.

Sayfa 543/853 İlkİlk ... 43443493533541542543544545553593643 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •