sayfayı okumaya ve yatırım yapmaya başlayan herkese başarılar dilerim
ben de ilk başladığımda yatırım fonlarının çok güzel getiri elde ettiğini gördüğümden portföyümde yer vermiştim tkf gibi hisse senedi yoğun fonlarda stopaj olmaması çok hoşuma gitmişti... bir de portföyün bir kısmını sabit getiriye endekslemek istediğim zaman bazı değişken fonların faizden yüksek getirdiğini fark etmiştim ..
ancak sonrasında zaten az olan paramı çok böldüğümden hisse senetlerine yatırım yapıyormuş ortak oluyormuş hissini kaybettiğimi fark ettim... şu anda fonları sadece yurt dışı piyasalara yatırım yapabilmek ve nakitte tutmak istediğim parayı değerlendirmek için kullanıyorum ... zaten sağlam 12-16 şirkete yatırım yaptığımdan kendisi bir fon vazifesi görüyor ...
son dönemde borsa geçmişe nazaran güzel bir ralli yakaladığı için çok yatırımcı geldi... ben ne olur ne olmaz diye kötü ihtimale de dayanacak bir portföy yapılması gerektiğini düşünüyorum... zaten önümüzdeki dönemde borsadan çok bir beklentim yok açıkçası.. ülke olarak yeni bir hikaye yazana kadar dolar bazlı düşük seviyelerden maliyetlenebildiğim kadar maliyetleneceğim... daha çok temettü hisselerine yer vererek kendimi bu zorlu sürece mental olarak hazırladım
inşallah herkes kendini rahat hissedeceği şekilde yatırım yaparak psikolojisini yüksek tutup zor zamanların üstesinden gelebilir.. kısa zamanda gerekmeyecek para ile yatırım yapmak, borsa-altın-yabancı hisse senedi - dolar- araba -ev- bono- eurobond vs. çeşitlendirmeye gitmek her ne kadar maksimum kazanca engel olsa da rüzgar ters estiğinde zararın büyümesini engelleyecektir. zaten bizim gibi ky için ilk etapta önemli olan çok zarar etmemek çok gol yememek olduğunu düşünüyorum portföy belli bir limite ulaşınca daha riskli hamleler yapılabilir yediğimizden fazlasını atmayı deneyebiliriz bence...
her şeyin gönlünüzce olması dileklerimle
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Selam,
Zamaninda ben de bu banka harici uygulamalara bakmistim, taaa ki Turkiyede banka harici finansal islemlerin yasaklanmasi hayata gecene kadar. O zaman farkettigim su olmustu: Bazen bu uygulamalara sadece yerel para biriminden islem yapiyor. Doviz cevrimi isin icine girince oradan parayi kiriyor.
Su an icin benim buldugum "gorunen" en dusuk masrafli transfer yontemi citibank ustunden gondermek. Islem basina $15 masrafi var; fakat test etmedim. Gorunun kismi burada devreye giriyor. Islem yaptiginiz bankanin kagit ustunde gozukmeyen ama sadece para transferi sirasinda haberdar olacaginiz masraflari peydahlaniyor bir anda.
Demem o ki dip toplama bakin gunun sonunda. SWITF masrafinin farki wise ustunden transfer etmek icin gireceginiz cabaya degmeyebilir.
Anladım. Teşekkür ederim uyarı için.
Bir deneme yapacağım, ama dediğiniz gibi Wise parayı döviz çevirmeden kırıyor, bir de TL dışında para göndermek istersem banka dışında onlar da komisyon alıyorlar. Dolayısıyla bir miktara kadar Wise, sonrasında geleneksel yollar daha mantıklıdır muhtemelen.
Bu arada, wise banka dışı finansal işlem olarak görülmüyor olabilir, çünkü aslında parayı başka bir banka hesabına gönderiyor gibi gönderiyorum.
her gün piyasayı takip eden yatırımcıların yerli hisse yatırım fonu almalarını tavsiye etmem. fırsat görüyorlarsa portföylerini dolaysız olarak yerli hisse senetleri ile oluşturabilirler. yüksek komisyonlar sebebi ile yabancı piyasalara yatırım yapamayan ama yapmak isteyenler için ise yabancı menkul kıymetler fonları getirileri ile gayet makul. Üstelik son üç-dört aydır sağlık, turizm, blockchain, digital oyun, yenilenebilir enerji fonları gibi tematik fonlar da piyasaya sürüldü. özellikle yenilebilir enerji fonları başta vanguard, blackrock gibi şirketlerin gözde megatrendleri arasındadır. portföyde çeşitlilik iyi ise de çok fazla dağılmamak kanısındayım. temel ve teknik analizin yanında yatırımcıların kesinlikle davranışsal finans başlıklı makaleleri okumaları öneririm.
19 sene önce ilk deneyimi üniversite kızarkadaştan tüyo ilk anında tavan olup öğleden sonra bir tavan daha olmasıydı .
dışarıda yemek yer kutlardık .
arada bir iki yıl geçti sağlam operasyon olacak 60 kat artacak hisse dedi
Hisse Tam 60 kat arttı ama tek bir fark olarak 15-16 yıl sonra
o gün bugün tüyo ile iş yapmadım tecrübe önemli bir şey sonuçta
Ama sayesinde borsa ile tanıştım sonra internet Cafede borsa takip ederdim .
Ev alacaktım Kiptaş kurasına girip için para yatrırıp hala evim yok oda başka bir paradoks
16 yilda 60 kat da kabulüm ustad saygilar![]()
Yer İmleri