Teşekürler sayın deniz43, bu durumda finansal kesim borçlarında batık riski dışında kalan döviz riski merkez bankasında gözüküyor diye okumak doğru gibi duruyor (tabi bir de açık pozisyonlarını kapamak İçin türev enstrüman da taşıyorlar , sanırım bunun yönetimi de risk).
Reel sektörün açık pozisyonu reel sektör üzerinde gözükse de aslında bir çoğu hazine garantili , yani aslında onlar İçin de bir kısım hedge durumu var gibi , kamunun kendi borcunu da düşünürsek , döviz hareketlerinden en büyük zararı kamu yapıyor (bunda satılan 128 b usd nin de etkisi var, bir çok şirket tl kredi alıp o 128 b usd yi aldı gibi) , bu durumda döviz riskinin ağırlığı kamu ve ithalatçı şirketlerde gibi , benim tek anlamadığım konu kamunun veya merkez bankasının faiz faiz diyerek bu zararı nasıl finanse edecekleri, önümüzdeki sene kamu İçin korkunç bir borçlanma ihtiyacının artışı olacak sanırım, piyasadaki tl miktarının pek de artmadığı düşünülürse , tl borçlanma ne kadar mümkün , gene usd borçlanmak zorunda kalacaklar sanırım , ben sanki bu borçlanmalara gelecek talebin bir yol haritası oluşturabileceği hissindeyim , kamu ancak borçlanabildiği sürece bu oyunu devam edebilir diye düşündüm , saygılar hocam…
Yer İmleri