Sayfa 1026/2452 İlkİlk ... 2652692697610161024102510261027102810361076112615262026 ... SonSon
Arama sonucu : 19612 madde; 8,201 - 8,208 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. Teşekürler sayın deniz43, bu durumda finansal kesim borçlarında batık riski dışında kalan döviz riski merkez bankasında gözüküyor diye okumak doğru gibi duruyor (tabi bir de açık pozisyonlarını kapamak İçin türev enstrüman da taşıyorlar , sanırım bunun yönetimi de risk).

    Reel sektörün açık pozisyonu reel sektör üzerinde gözükse de aslında bir çoğu hazine garantili , yani aslında onlar İçin de bir kısım hedge durumu var gibi , kamunun kendi borcunu da düşünürsek , döviz hareketlerinden en büyük zararı kamu yapıyor (bunda satılan 128 b usd nin de etkisi var, bir çok şirket tl kredi alıp o 128 b usd yi aldı gibi) , bu durumda döviz riskinin ağırlığı kamu ve ithalatçı şirketlerde gibi , benim tek anlamadığım konu kamunun veya merkez bankasının faiz faiz diyerek bu zararı nasıl finanse edecekleri, önümüzdeki sene kamu İçin korkunç bir borçlanma ihtiyacının artışı olacak sanırım, piyasadaki tl miktarının pek de artmadığı düşünülürse , tl borçlanma ne kadar mümkün , gene usd borçlanmak zorunda kalacaklar sanırım , ben sanki bu borçlanmalara gelecek talebin bir yol haritası oluşturabileceği hissindeyim , kamu ancak borçlanabildiği sürece bu oyunu devam edebilir diye düşündüm , saygılar hocam…

  2. Bir de yazının son kısmı harika , Amerika nın finansmanının bir kısmını dünyadaki istikrarsızlığa borçlu olduğunu özetler gibi 😂😂

  3. Türk halkı , döviz almaya devam ederse , türk bankası muhabir bankaya gidip , döviz satan bulmak zorunda kalıyor , talep türk bankalarından geldiğinden , dövizi satıp tl alacak bir yabancı kurum bulması gerekiyor , ve sanırım artık böyle bir yabancı kurum bulmakta zorlanıyorlar , bunu yabancı bankalar ile dolar tl swap işleminin azalmasından anlıyorum( yabancılar eskiden çok swap yapardı , ben hep bunlar tl yi nerden buluyor diye düşünürdüm , sanırım şimdi anladım) , hali ile bankalarda türev enstrümanlara yöneliyor sanırım…

  4. İşleme türk halkı döviz satıyor olarak bakarsak( genel havuzdan satış olursa , tabi karşılıklı işlemler oluyordur) , bizim bankalar gidip döviz verip tl almak isteyecek , yani bu işlemi yapacak bir yabancı karşı ayak arayacak , bu yabancı ayağın dövizi alması İçin TL bulması gerekecek , yabancı banka swaplarına bakınca 4-5 milyar dolarlık döviz satışını karşılayacak tl bulmanın zor olduğu fikrine kapılıyorum , bu durum swap piyasasındaki tl faizini yukarı çekmezmi? Hoş bankalarda türev pozisyonlar oldukça bu durumun gerçekleşmesi pek olası durmuyor, şimdilik türevleri kapamaları yeterli sanki …

    Affınıza sığınarak biraz uzun yazdım 😂

  5. #8205
    Yukarıda dolar ihtiyacı olan bir türk bankası ve dolar satan yabancı banka örneği verdim ama bu işlemler 2 türk bankası veya 2 yabancı banka arasında olursa da aynı mekanizma işler.
    Diyelim ki akbank döviz açık pozisyonu olduğu için dolar satın almak istedi,garanti bankası da döviz fazlası pozisyonu olduğu için dolar satmak istedi,bu durumda Akbank'ın muhabir bankadaki dolar hesabı artar,garanti bankasının muhabir bankadaki dolar hesabı azalır Bu işlemler muhabir bankalar üzerinden geçtiği için 2 yerli banka arasında da olsa,dolar alım satımı olduğu zaman bu işlem swift ile gerçekleşir,Fed de bu hesap hareketlerini muhabir bankalar üzerinden izleyebilir ve kayıt altına alabilir.


    FX işlemlerinde her para biriminde hergün dünya üzerinde trilyonlarca dolar işlem olur,bu işlemler sadece bankalar arasında terminaller üzerinden değil,bağlı hesaplar üzerinden milyonlarca gerçek kişiler de dünyanın her tarafından bilgisayarları,tabletleri,mobil telefonları üzerinden bu işlemleri yapabilirler.Mekanizma aynı olup değişmez,arz ve talebe göre alıcılar ve satıcılar eşleşir ve takas muhabir bankalar üzerinden olur.
    Yerliler tarafından döviz talebi oldukça,doğal olarak dövizin fiyatı artar,dövizin fiyatının düşmesi için talebin de düşmesi gerekir.Bunun için de piyasadaki TL arzının azalması,TL borçlanmanın maliyetinin(faizin) yükselmesi gerekir.Ama sadece bu şartın yerine getirilmesi her zaman döviz fiyatının düşmesine yetmez.Eğer piyasa oyuncularında güven yoksa faizinin yükseltilmesi,TL para arzını azaltılması da tek başına dövizin düşmesini sağlamaz.
    Şimdi sanırım daha net oldu,piyasada fiyatın nasıl oluştuğu daha iyi anlaşılır oldu.
    Son düzenleme : deniz43; 12-12-2021 saat: 12:20.

  6. #8206
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Dünyanın merkezi İstanbul
    Gönderi
    1,824
    sn. deniz43, öncelikle bizleri bilgilendirmek için yaptığınız karşılıksız paylaşımlarlar için teşekkür ederim.

    Acaba merkez bankasının faiz indirimleri ile ilgili olarak her 100 baz puan indirimin usd TL kuruna yasıması 300-500 kuruş olur gibi bir genellemede bulunmak doğru olur mu?

    Örneğin 100 baz indirirse bunun kura yansıması 300 kurus artış ancak 200 baz indirirse 600 kurus artış olur yada farklı senaryoda artan oranlı olarak 100 bazda 300 kurus ama 200 baz da 1 TL artış yaşanır gibi.. umarım anlatabilmişimdir.

  7. sn Deniz 43 CDS HANGİ DEĞERİ GEÇERSE RİSK çok artmıştır ?(konsolidasyon ve moratoryum)

  8. #8208
     Alıntı Originally Posted by cennetyolu Yazıyı Oku
    sn. deniz43, öncelikle bizleri bilgilendirmek için yaptığınız karşılıksız paylaşımlarlar için teşekkür ederim.

    Acaba merkez bankasının faiz indirimleri ile ilgili olarak her 100 baz puan indirimin usd TL kuruna yasıması 300-500 kuruş olur gibi bir genellemede bulunmak doğru olur mu?

    Örneğin 100 baz indirirse bunun kura yansıması 300 kurus artış ancak 200 baz indirirse 600 kurus artış olur yada farklı senaryoda artan oranlı olarak 100 bazda 300 kurus ama 200 baz da 1 TL artış yaşanır gibi.. umarım anlatabilmişimdir.
    Diyemeyiz çünkü faiz önemli bir parametre olsa da başka parametreler de var.Örneğin Fed'in politika faizini arttırması,para arzını kısması,bunun borçlanma maliyetimizi arttırması,borcumuzu döndürmemizi zorlaştırması,döviz çıkışlarına neden olması gibi.Yerlilerin çok yüksek enflasyon ve güven eksikliği nedeniyle dövize talebinin devam etmesi gibi,dış ticaret ve cari dengedeki gelişmeler gibi dövizin fiyatını etkileyen başka parametreler de var.
    Burada her bir işletme ve gerçek kişi bir piyasa oyuncusu.Aksiyonları nasıl algıladıklarına bağlı olarak farklı tepki verebilirler,burada "sürü psikolojisi" de önemli.

Sayfa 1026/2452 İlkİlk ... 2652692697610161024102510261027102810361076112615262026 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •