Sayfa 34/501 İlkİlk ... 2432333435364484134 ... SonSon
Arama sonucu : 4002 madde; 265 - 272 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

1.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Madem oyle sizin dediğiniz gibi toplayalım
    firma degeri=piyasa degeri+borçlar.

Akenerji:
    Borçlar=640milyon$ (2022/1ç)
    Piyasa değeri=80milyon dolar
    Firma değeri=640+80=720milyon dolar/1200mw
    600.000$/mw

Odaş
    Borçlar=2.3milyartl/13.5=170milyon$(2021/4ç)
    Piyasa degeri=3.3milyartl/14.6=226milyon$
    Firma değeri=170+226=400milyondolar/300mw
    1.300.000$/mw

Zorlu enerji
    Borçlar=22.3milyartl/13.5=1.7milyar$
    Piyasa değeri=5.55milyartl/14.6=380milyon$
    Firma degeri=1700+380=2080milyon$/600mw=
    3.460.000$/mw
    Evet bu hesap dogrudur ve de tam ticari mantık. Ben de bu hesabı bir elektrik mühendisi olarak daha da açık hale getirecek bir ekleme yapayım. enerji santrallerinin mWatt başına kurulum maliyeti tipine göre, 600.000$/mwatt ile 1.000.000 $/mWatt arasında degişmektedir. Ortalama 800.000$/mwatt kabul eder isek, bu durumda en ucuzu akenr olup, en pahalısı da zoren olmaktadır.(bu arada zorenin içinde bulunan dagıtım faaliyetler dikkate alınmamıştır) Ben de yazımda akenr pek de iskontolu olmadıgını yazmıştım. Zoren ve odaş ise oldukça pahalıdır.

2. Zoren web sitesinde toplam kapasite 991 olarak görünüyor. Bir kısmı pakistanda sanırım. Onları da dahil etmek gerekir.

Odas da cantenin %80 ine sahip. 340*80/100=272mw buradan gelir. Bunu da es geçmemek lazım.

Alıntı Originally Posted by emekli2 Yazıyı Oku
    Evet bu hesap dogrudur ve de tam ticari mantık. Ben de bu hesabı bir elektrik mühendisi olarak daha da açık hale getirecek bir ekleme yapayım. enerji santrallerinin mWatt başına kurulum maliyeti tipine göre, 600.000$/mwatt ile 1.000.000 $/mWatt arasında degişmektedir. Ortalama 800.000$/mwatt kabul eder isek, bu durumda en ucuzu akenr olup, en pahalısı da zoren olmaktadır.(bu arada zorenin içinde bulunan dagıtım faaliyetler dikkate alınmamıştır) Ben de yazımda akenr pek de iskontolu olmadıgını yazmıştım. Zoren ve odaş ise oldukça pahalıdır.
    İnşaat maliyetleri 3'e 5'e katladı, emtia uçtu, peki santral kurulum maliyetleri hala aynı mı kaldı?

Mesela pandemi öncesinde güneş paneli fiyatı düşmüştü, şimdi panel bulmak imkansız, panelin camı da çerçevesi de dibine dökülen beton da artan enerji ve emtia fiyatlarıyla uçtu...

Mesela 10km2 rezervuarlı 100mw kurulu güce sahip uluabat hes'imizi 600.000$/mw olarak mi hesaplayacağız? 60milyon dolara malettik ama , 10 yil da kullandik santral eskidi deyip 30'a 40'a mı vereceğiz?

Bu hesaplamalar biraz karışık.

Yeri geldiğinde daha tek çivi çakılmaş santralin sadece lisansı bile 100 milyon dolar eder. Buna isterseniz hava parası deyin ister para aklama deyin ister rüşvet deyin.

Örneğin Kemah'a bugüne kadar harcanan para 85milyon lira. Daha çivi bile çakılmadı.

Sayın newager sen de istersen hesabını ortaya koy. Hurda santrallere neye göre kaç dolar deger bictigini görelim, pakistanda dedigin santral bu sene kac mw uretmis kac dolar kar etmis mesela?

4.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    İnşaat maliyetleri 3'e 5'e katladı, emtia uçtu, peki santral kurulum maliyetleri hala aynı mı kaldı?

Mesela pandemi öncesinde güneş paneli fiyatı düşmüştü, şimdi panel bulmak imkansız, panelin camı da çerçevesi de dibine dökülen beton da artan enerji ve emtia fiyatlarıyla uçtu...

Mesela 10km2 rezervuarlı 100mw kurulu güce sahip uluabat hes'imizi 600.000$/mw olarak mi hesaplayacağız? 60milyon dolara malettik ama , 10 yil da kullandik santral eskidi deyip 30'a 40'a mı vereceğiz?

Bu hesaplamalar biraz karışık.

Yeri geldiğinde daha tek çivi çakılmaş santralin sadece lisansı bile 100 milyon dolar eder. Buna isterseniz hava parası deyin ister para aklama deyin ister rüşvet deyin.

Örneğin Kemah'a bugüne kadar harcanan para 85milyon lira. Daha çivi bile çakılmadı.

Sayın newager sen de istersen hesabını ortaya koy. Hurda santrallere neye göre kaç dolar deger bictigini görelim, pakistanda dedigin santral bu sene kac mw uretmis kac dolar kar etmis mesela?
    Ben hesabı $ bazlı yaptım. bu sebeple TL bazlı bütün maliyet artışları önemsizdir. Neyse herkesin kararı kendi menfaati içindir. saygı duyarım herkesin kararına. Bu borsada şu an itibarı ile bankalar en ucuz ve de en potansiyelli hisselerdir. Enerjiler için daha zaman var diye düşünüyorum. Enerji fiyatları yükseldiği için ,biraz para kazanıp borçlarını azaltsınlar. Hisse başı ciroları anlamlı rakamlara ulaşsın. Ancak o zaman degerlendiririm ben

Alıntı Originally Posted by emekli2 Yazıyı Oku
    Ben hesabı $ bazlı yaptım. bu sebeple TL bazlı bütün maliyet artışları önemsizdir. Neyse herkesin kararı kendi menfaati içindir.
    Demek dolar bazında dünyada herşeyin fiyatı sabit. Bu da sizin görüşünüz diyelim geçelim....

6.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Demek dolar bazında dünyada herşeyin fiyatı sabit. Bu da sizin görüşünüz diyelim geçelim....
    https://www.bloomberg.com/quote/BCOMIN:IND

Bloomberg industrial metals index…. Sanırım doğru yere baktım 😂😂

Alıntı Originally Posted by wasaban Yazıyı Oku
    https://www.bloomberg.com/quote/BCOMIN:IND

Bloomberg industrial metals index…. Sanırım doğru yere baktım 😂😂
    Bay wasaban sen yine fox tv gibi tilkilik pesindesin;)
    . Çünkü Tl bazında artışlar önemsiz.

Şu konuyu araştırdım ingilizcesini arattım ama bulamadım.

Bugün 2022de sıfırdan santral yapmaya kalksak bir dgkçs res ​veya ges 'in $ bazında mw maliyeti ne olur?

Kömüre bankalar finansman vermeyecek deniliyor
    o yüzden yakin zamanda komur yatirimi gorecegimizi sanmiyorum.

Pandemi öncesi bilgilerimize göre güneş paneli ve ruzgar turbini fiyatlari ucuzlamisti.

Bugun bakır başta olmak üzere metal fiyatları 2 kat arttı. Bu santral bileşenlerinin 2 kat pahalanması demek: santral trafosu, iletim hatları bakır kablolaması, rüzgar santralinin çelik direği, jeneratörü, güneş panelinin metal çerçevesi....

Petrol , petrol ürünleri, enerji ve cam fiyatlari 2 -3 kat arttı.
    Rüzgar santrali pervanesinde kullanılan polyester reçine, cam yünü, güneş panelinin üzerindeki cam kaplama , çimento, inşaat demiri, ayrıca bunların tamamının nakliyesi montajı petrolle...

Çip krizi, yarı iletken krizi, güneş panelinin ve santrallerin en temel bileşenleri....

Şimdi rusya krizi üstüne ilave talep ve artan tedarik krizi yaşanacak. Dolar enflasyonu da cabası.

Eskisi gibi şunu diyemeyeceğiz sanki.
    "
    Son 20 yılda güneş paneli fiyatı 6 kat ucuzladı" bu bilgi sanki biraz geride kaldı

Sayfa 34/501 İlkİlk ... 2432333435364484134 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •