Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Sn jondowes,
Altın'ın bugünkü değerini belirleyen ana etmen tıpkı para da olduğu gibi ekonomik aktörler arasındaki uzlaşma mıdır? Yoksa altın gerçekten kendi ekonomik özellikleri ile (nadir bulunma, fiziksel özellikler etc) mi bu fiyatı sağlamaktadır. Sonuç olarak fiyatın oluşumunda yukarıdaki iki ana etmen yüzdesel olarak nasıl bir paya sahiptir.
Soruyu şundan dolayı soruyorum. Bilimsel kanıtlara göre okyanus suyunun içinde ortalama değer olarak 1mg/1m3 altın bulunuyor.
Okyanusun toplam hacmi: 1.335.000.000 km3
https://www.ngdc.noaa.gov/mgg/global...n_volumes.html
1 m3 okyanus suyu : 1mg altın ise
1km3 okyanus suyu: 1000 kg altın ihtiva ediyor.
1.335.000.000 km3 okyanus suyu : 1.335.000.000 ton : 1.33 milyar ton altın ihtiva ediyor.
Dünya ekonomik aktörlerinin sahip oldukları altın miktarı : 180.000 ton.
1.33 milyar ton / 180.000 ton = 7416 kat
Yani sadece okyanus suyunda şu anki dünya ekonomik aktörlerinin elinde bulunan altın miktarının 7416 katı olduğunu ve *fiziksel olarak* orada durduğunu biliyoruz. Bu rakama dünya kütlesi (magma+yeryüzü) ve diğer gezegenler ve ay dahil değil. Muhtemelen o kaynaklarda da buradakinden çok rezerv vardır.
Peki altın için ekonomik aktörler tarafından sağlanan bu uzlaşma neden bu kadar kuvvetli durabiliyor. Zira altının orada fiziksel olarak bulunduğunu biliyoruz. Oradaki rezervin hepsinin çıkartılması da gerekmez zira önümüzdeki yıllarda kademeli olarak rezervin yüzde 1 lik kısmını ayrıştıracak bir teknoloji bulunması durumunda dahi şu anki altın miktarının 100 katı veya daha fazlası piyasaya girmiş olacak.
Rakamları tekrar kontrol ettim. Okyanus içindeki altın oranı hakkında da bilimsel olarak farklı bir yoruma veya yalanlamaya rastlamadım.
İçinde bulunduğumuz finansal sistem altın fiyatının borsadaki bir hisse fiyatı gibi tamamen değer yitirmesine hazırlıklı mıdır?
Hazırlıklı değilse altında bulunan bu kuvvetli uzlaşmanın gerçek gücü nereden gelir?
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Okyanus suyundaki altın hesabını çok aşırı bir genellemeye tabi tutuyorsunuz. O değer çok büyük ihtimalle çok ufak bir örneklemin sonucudur. Her okyanusta, her derinlikte tekrar tekrar alınmış onbinlerce analizin sonucu değildir. Bir yerde 1 olan bir değer, daha derinde 0.00001 de olabilir...
İkincisi, okyanus suyundan o mikroskobik altını elde etmenin nispeten ucuz bir yolu olsaydı çoktan işe girişen birileri olurdu. Muhtemelen bu şekilde 1 ons altın elde etmenin maliyeti milyon doları geçecektir. Yani talebin o altını çıkartmaya yetecek başabaş noktası için daha belki yüz belki bin yıl daha var... Daha Afrika veya çöl için sınırsız temiz su elde edemeyen bir dünya için altını ayrıştırma "teknolojisi" aşırı radikal. Altın sonuç olarak tüketimi olmayan bir meta. Dünyada altın olmasaydı insanlar açlıktan veya yokluktan ölmezdi. Bunun yerine yenilenebilir enerjiye veya uzay araştırmalarına aktarılan kaynaklar çok daha anlamlı. Sırf bu nedenle bile dünyada suyun içinden altın ayrıştırmaya para aktaran birilerinin olmadığını düşünüyorum.
Hadi bunları geçelim ve altının değerini konuşalım. Birinci değeri, ödeme aracı olma tarihçesinden gelmekte. 1800'lü yıllara kadar dünyadaki tek genelgeçer takas aracı olan altın, kağıt para çıkana kadar bütün değerini buradan alıyordu. Kağıt parayla beraber bu önem azaldı. Ancak bir gün 3. dünya savaşı çıksa ve pek çok ülke birbirlerinin kağıtlarını tanımamazlıktan gelmeye başlasa... ödeme aracı değeri geri gelir. Bunu İran örneği gösterdi.
İkincisi ise, servet biriktirme aracı olması. Nadir bulunması, hiçbir fiziksel kayba uğramaması, çok çok zor şekilde kimyasal tepkimeye girmesi nedenleriyle altın, insan ticaretinin başladığı günden bu yana iyi bir servet saklama aracı. Bu değer de kağıt parayla beraber biraz azalsa bile, siyah kuğu durumuna karşı altın stoğu yapan yatırımcılar mevcut. Ancak küresel bazdaki biriken sermayeyi düşünürsek, altının payının çok az olduğu açık...
Son olarak: altını sadece demir gibi bir maden olarak görürsek; çıkartmanın maliyeti olan 800 dolar/ons değerini "taban" kabul edip, küresel takı ve maden talebine göre fiyatının dalgalanmasını bekleyebiliriz.
Bu maddelere yüzde vermek herhangi bir insanın harcı değil. Bundan çok daha sade şeyleri bile matematiksel bir gösterimle yapamazken bunu denemek tamamen subjektif tahmine girer.
Dünyadaki altın arzı herhangi bir nedenle çok hızlı artarsa, fiyatı da elbette buna göre ciddi düşüş gösterir. Yukarıdaki maddelerden pek çoğu anlamsızlaşır ve gümüşten bile değersiz bir maden haline gelebilir. Ancak günümüzde bu siyah kuğunun olasılığı bana göre milyarda bir.
Kurallara AYKIRIDIR.
İspanyolca geleceğin dili, sen geleceğin insanı ! ispanyolca
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...cirdi-40509716
Ancak arz sorunu olan, üretim maliyetleri döviz kuru kanalıyla tetiklenen, dağıtım kanallarında sorunları olan bir ülkede, ikide bir “ithalat supabı” ile fiyat artışlarının önüne geçmek zor. Tersine böyle sık ve zamansız kullanıldığında üreticiyi üretim kanalından, tüccarı dağıtım kanalından uzaklaştıracak bir araç. Unutmayalım; iç pazarda fiyatları dizginlemek için belirlenen gözetimli ithalat birim değerleri de dolar bazında belirlendi. Dolayısıyla, kur arttıkça bizatihi gözetimli ithalat fiyatının TL değeri de yükselecek; bu da tahıl fiyatlarını yukarı çekecek.
İspanyolca geleceğin dili, sen geleceğin insanı ! ispanyolca
Sn Jondowes,
Detaylı açıklamalar için teşekkürler. Benim bunu gündeme getirme nedenim okuduğum bir araştırmada okyanus suyunda çeşitli coğrafyalarda ve derinliklerde ölçülen altın miktarının 0.5mg/m3 ile 2mg/m3 arasında değişiklik gösterdiği bilgisiydi.Yani yapılan ölçümlerde 0.5mg/m3 ün altında bir ölçüm yapılmadığı idda ediliyordu. Verilen ortalama değer ise 1mg/m3 olarak idda ediliyordu. Bu bilimsel araştırmanın çok fazla derin noktayı bütçesel nedenlerden dolayı kapsayamayabileceğini ben de sizin gibi öngörüyorum.
Ancak bu soruyu yöneltmemdeki asıl neden geniş coğrafi dağılımda çok noktadan alınan numuneler ile ortalama değerin 1mg/m3 olduğu iddasıydı. Bu idda bana mantıklı gelse de arkasında ne gibi bir kapsam olduğunu da bilmemiz güç. Ancak bilimsel olarak teyid edilmesi durumunda teknolojinin şu anda gösterdiği ivmeli gelişme ile ihtimal hesabı yapabilmek çok zorlaşıyor. Yani bu ihtimalin yüksek olduğunu söylemek mümkün olmadığı gibi düşük olduğunu söyleyebilecek yönlendirmelerde yok oluyor. Yani ihtimal hesabının kaba tespitini bile yapamamak ve/veya bu öngörülemezliğin şu anki uzun vadeli altın yatırımcısını etkilememiş olmasını tam çözemedim.
Söylediklerinizle birleştirdiğim güncellenmiş fikrim altının fiyatının tamamen tarihsel bir uzlaşma sonucu ortaya çıktığı ve bu uzlaşmanın taraflarının teknolojik gelişmeler ile oluşacak altın arzının ekonomik olarak öngörülebilir bir süre içinde kısıtlı kalacağına inanmaları. Yani altının değerini belirleyen istatistiki ve bilimsel verilere göre modellenen bir fiyattan ziyade bir inanç. İnanç zaten insanoğlu'nu tarih boyunca yönlendirmiş en kuvvetli ve değiştirilmesi zor bir etken.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
evet. bracket'lar ona göre; alabilen de elbette 364 değil 367 gün borçlanır. (bkz: window dressing)
Kurallara AYKIRIDIR.
Dünyanın çoğunluğu benim gibi okyanustan yüklü bir altın arzının olma ihtimalini çok uzak ve zor gördüğü içindir ki, altın fiyatına etkisi yok. Şimdilik "TR'de 5 trilyon dolarlık bor madeni var" demek gibi bir şey bu. Shale gazının bile teknolojisi bulunduktan 15-20 yıl sonrasında yeni yeni fiyatları etkileyebildiğini hatırlarsak, yatırımcıların "benim ömrümde etkisi olmaz" bakış açısı daha anlamlı gözükür.
Kurallara AYKIRIDIR.
Yer İmleri