Alýntý Originally Posted by Achiles Yazýyý Oku
Ben EVDS den, -linkini verdim, herhalde 1 ay kadar önce verileri indirdim en son Mayýs verisi vardý, kendi rasyomu oluþturdum, grafiðini buraya koydum.

EVDS de 2010 öncesi olmadýðý için, acaba genel tablo neymiþ o da görülsün diye o bahse konu twitter hesabýnýn paylaþtýðý grafiði de 'olduðu haliyle' koydum, yani amacým son kýsmýnýn güncel olmasýndan çok, 'zaten benim hesapladýðým güncel idi' zaten, evveliyatýnýn görülebilmesi. Nerden gelmiþ, total görünüm ne, bunu göstermek.

O twitter hesabý bu konuda kitap da yazmýþ, galiba daha detay geçmiþ kira verilerini de (baþka verileri de) belli bir ücret karþýlýðý paylaþýyor, çok da ilgilenmedim.

Yani, burada kelimelere yüklenen anlam, terminoloji farklýlýklarý var.

Ben bu verdiðim iki grafiðe de baktýðýmda, 'konutta balonun' Nisan 2016 da oluþtuðunu ve patladýðýný,

Sonrasýnda dolar bazýnda sert %50 düþtüðünü,

Akabinde 2018 sonrasý tekrar parasal geniþlemeye gidilerek buna tedbir almaya çalýþtýklarýný, kýsmen baþarýlý olunduðunu ve fiyatlarýn düþtüðü seviyeden tekrar %50 arttýðýný, (Son 2 aylýk veri yok, zaten 1 ay sonra yayýnlanýyor.)

Bu talebe ilave katký olarak, ülkeye döviz giriþi saðlamak için yabancýlara konut satýþýnýn ve mülteci kabulünün de artýþ yönünde etkili olduðunu,

En son alýnan tedbirlerle ise M2 ve M3 ün enflasyon üzerine etkisini azaltmak, birbirine konut satýþý þeklinde düþük faizle elde edilen kredilerle döviz alýmýnýn önüne geçmek maksadýyla kýsmi sýkýlaþmaya gidildiðini, kredi miktarýnýn düþürüldüðünü, (Ama nedense ayný trendle M2 hala artýyor), sadece %50 asgari ödeme þartý ile ve ucuz konutlar ana hedef olacak þekilde düzenlendiðini, bunun da sonuç itibarýyla talebi ve kullanýlan kredi miktarýný azalttýðýný, (veya azaltýcý etkisi olacaðýný)

Enflasyonu düþürmeye(en azýndan alt kalem olarak hesabýný düþürmeye yönelik) yönelik kira artýþ oranlarýnda %25 sýnýrlamaya gidildiðini,

Zaten Ýstanbul ve sahil kýsýmlarý hariç oldukça düþmüþ olan kira çarpanlarýnýn (400-500 ay) daha da düþüreceðini,

Alýcýnýn kredilerden mütevellit azalmasý, satýcýlarýn kiralardan mütevellit çoðalmasý durumunun fiyatlarý baskýlayabileceðini,

Yani konut fiyatlarýnýn bu nedenlerle ve alým gücündeki düþüþle de paralel olarak, düþeceðini düþünüyorum.

Bir iletiþim kazasý yaþýyoruz sanýrým, derli toplu yazayým dedim.
Þimdi daha anlaþýlýr oldu
M2 ve M3 ün neden hala arttýðýna gelince; Toplam krediler içinde konut kredileri çok küçük bir paya sahip. Her ne kadar konut kredilerinde fren yapýldýysa da diðer krediler yavaþlasa da artýþ devam ettiði için M2 ve M3 artmaya devam ediyor. Ayrýca artan dolar kuru da M2 ve M3 ü yukarý itiyor.