-
Dün tek tek hesapladım.
Aslında diğer dönemleri de hesaplayıp atacaktım ama çok zaman alıyor üşendim... Bunları tek tek yapacak arkadaş varsa bakabiliriz. Yani çok verimli yılları göz ardı edip direk 10 yılda şu kadar kazandı demek de tam olarak doğru olmuyor, o yüzden ben en verimsiz gördüğüm 2008 ve 2013 yıllarını araştırdım...
Bu yazı 2008 yılında Ereğli almış birinin sonraki yıllar yaşadıklarının özetidir .
2008'de 5000 adet hisse( BU SAYI ADAMI EMEKLİ ETMEZ) alıp, kenara atayım birikim yapayım, dolar ile işim olmaz diyen birisi...
2008 yılı Ocak ayında hisse 10 tl iken 50 bin liralık hisseyi almış, iyi para...
Krizden önce , mayıs ayında hem %36 Bedelsiz bölünmüş, hem de %35 temettü vermiş.
Zaten temettü ve bölünme sonrası tekrar 10 TL'leri görmüş, hisse...
Güzel başlangıç...
Sonra kriz çıkmış, hisse 4-5 tl lere kadar düşmüş, bu arada 2009 da %39,27 bedelsiz daha yapmış... Alan acı çekiyor, hisse tamam bölündü falan ama 4-5 tl lere düştü, bir yıl sonra, hatta bir yıl bile olmadan.
(OYAK NE ZAMAN SATIN ALDI BİLMİYORUM )
2010'da bir şey yapmamış, 2011'de %34 daha bedelsiz vermiş. 2 ay sonra 2011'de 2 ay sonra %28 temettü vermiş...
2012'de %43 bedelsiz ve %14 temettü , 2013 de %13 bedelsiz %3 ve %11 temettü vermiş...
Sonuç olarak 2008'de alınan 5000 adet hisse 25418 adet olmuş, bölünmeler ve temettüler ile alınan hisseler karşılığında.
Bu önemli bir ayrıntı ama aylık alım yok burada... Adam/ Kadın almış yatmış...
5 yıl önce verilen 50000 tl ye karşı 2013'de 2.68 tl fiyattan toplam 68122 tl olmuş para yani 1,36 getiri, bu zaman diliminde dolar 1.17den 2.02 ye yükselmiş %72 getiri. Bu zaman diliminde dolar bazında dayak yemiş Ereğli!
5000 lot fazla bir lot değildi, 5000 lot alan adam, her ay aylık asgari ücret kadar alsaydı 2008-2013 yılları arasında biriktirseydi tablo farklı olurdu diye düşünüyorum, hesaplayamadım... Bence tam biriktirmelik dönemmiş...
Peki ben artık toplamayı bıraktım diye, 50 bin lot ile kendini 2008 başında emekli eden adam neler yaşamıştır bu 5 yılda?
Yani dolar ne olmuş, hektaş ne yapmış, ne yapmamış, dolar bazında kaybetmiş miyim, kazanmış mıyım, ben paramı sonsuza kadar alayım kafam rahat olsun, ben emekliyim diyen birisi... 2008'e kadar biriktirmiş birisi...(dikkat: 2008 öncesi yine ayrı hesaplanmalı, bu adam/kadın hangi şartlarda biriktirdi bu hisseleri, hangi kur seviyelerinden aldı ve ereğli performansı neydi, bunları bilmiyoruz.)
2008'de asgari ücret aylık 670 tl falanmış... Sadece temettü ile 2008'de 16 bin tl ye yakın para ile yani asgari ücretin 2 katı kadar aylık ortalama temettü almış... Bölünmeden elde ettiği hisselere dokunmadım. 2010 da vermemiş bir şey o dönem belki sıkıntı yaşamış olabilir, o zamanda bölünmelerden elde ettiği hisselerin bir kısmını satarak telafi etmiş olmalı... Yani bu 5 yılı bir şekilde elinde 50 bin ve üstü ( bölünmeden kalan )lotlarla idare ederek geçinmiş olması muhtemel...
Evet 2008-2013 arası fiyat dolar bazında geri kaldı ama bu adamı geçindirdi, sürekli bir nakit akışı sağladı hem de en kötü yıllarda. Sonraki yıllar daha rahat 2020 den sonra da adamı süper emekli düzeyine çıkartmış oluyor elindeki hisseler. Bölünmeler falan harcadıklarını da sayarsak belki yine en az 70 bin lotu olmalı...
Bir diğer bakış açısı;
2008'de 50 bin lot veya 20 bin lot alıp, bu zor yıllarda, hisse biriktirilir diyen bir adamın durumunu bilemiyorum, yani 2008'de 50 bin lot veya 15-20 bin lot aldı ve sonraki 5 yıl boyunca ara ara alımlar ve aylık alımlarla hisse topladıysa, bu 5 yıldan sonra daha 2020 gelmeden bu adam, süper emekli olmuş, pandemiden sonrada super emekli *3 olmuştur...
Yani ALLAH ömür versin, uzun yaşayım
bir an geliyor, süper emekli kere süper emekli olabiliyorsunuz
Bu arada 2008-2013 yılı sadece Ereğli'ye özel yıllar değildi, bunu bilmiyorum ama borsa o dönem gerçekten çok ucuzdu, bir çok hisse bu şekilde yerinde saydı, hatta bu süreci pandemiye kadar da uzatabiliriz... Bu ayrı bir tartışma konusu...
Neyse sizlerle bu projeksiyonu paylaşmak istedim, bilgi bombardımanı günlerimiz adına 
Not: yoruldum, cümleleri tekrar edit etmedim, ilk hali ile paylaşıyorum..
-
FINANCIAL TİMES TÜRK BANKALARI HATIRLATTI
Bu hafta içi Financial Times'da yer alan bir analizde Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda ABD ve AB'nin Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığı belirtilmişti. Gazetede kaleme alınan yazıda Türk bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal edecek bir kanal açmasından endişe edildiği kaydedilmişti.
Haberde ayrıca Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank'ın Mir sistemine dahil olduğu
-
Çelik piyasalarını neler bekliyor? SteelOrbis Piyasa Sohbetleri - Kocaeli, 2022
https://www.youtube.com/watch?v=TP117jUDttM
-
Bankalar bilerek veya bilmeyerek endeksin önünü açtı, 3600 rakamının varlığını gösterdi. Endeksin 300 dolar olması normal bir olay haline dönüşecek. Yadırganmasan. Biraz banka biraz sanayi ile gidip geleceğiz. Senet önemli değil, banka olur sanayi olur, genel manada insanlar bir adres üzerinde beklemeyi tercih ediyor. Kimisi Alarko bekliyor, kimisi teknoloji. Ancak beklenen yer, günün sonunda bir vaatte bulunmalı. Sene sonuna doğru temettü firmaları ayrışarak baskının azalacağı bir dönem oluşmalı. Endeks için güzel rakam 4606 olmaya devam ediyor. 4606, daha önceki başka önemli bir rakamın katı, 2306.
-
Hrc fiyatları bence 630 dan dönüş yaptı. Önce 720-730 denildi, sonra 690-700 de durakladı. Belki az bir şey daha gevşer, mesela 680 gibi. Fiyat hareket aldığında satıcılar taviz vermedi, Rusya İran etkisine rağmen gevşemedi. Habaş diğerlerinden 15-20 dolar düşük kaldı. Ama bence habaşda durum biraz karışık. Pek mutlu değil. Diğerleri gibi kurumsal değil. İç talep neden zayıf, bunun en büyük nedeni kredi sistemi. Seçim için bunu düzeltmeleri lazım. Diğer etken ise daha önemli, oda son 3 ayın yüksek maliyeti. Mesela son tüketici 150 ton malı alıp tüketecek, ancak bu mal bazen 3 firmadan geçerek tüketiliyor, işde bu üç firmanın bazen mala girmesi veya maldan çıkması 2-3 aylık fiyat belirlemeye fayda sağlıyor. Bu üç tür firmada Şuan ortalama hrc fiyatı 930 dolar üstünde. Bu fiyat yüzünden yeni alım yapamıyor, yüksek fiyat malı satamıyor, yani kısaca kilitlenmiş vaziyette. Bazı hızlı firmalarda bu 930 rakamı 830-730 hatta 700 ortalamaya kadar düştü. 630 dipten mal almayan 650-60-70-80-90 dan alarak ortalamayı 50-70 dolar aşağı çekti, 10-15 gün sonra 700-720 gibi tekrar olsa bir 50-60 dolar daha aşağı çeker. Bu üç tür firma, yani nihayi tüketim öncesi tüccar veya fabrikalar, Ukrayna krizinde mal alırken, aman sabahlar olmasın gün doğmasın şeklinde mala girmiş, 1250 ye almış, 1300 rakamına satmamış. Sonrada hızla geriledi.
Yani ülkede piyasa bu yüzden hareketli değil. Bu kilit iki şeyle düzelecek, biri mutlaka zaman, diğeri ise 750 sonrası gelecek hrc fiyatları.
Hrc olurda 640 dolar altına giderse kilitlenme 7-8 ay gibi bir sürede düzelir.
Ereğli bu anlamda üçüncü ve dördüncü çeyrek İkinci çeyrek rakamında olur. Çünkü İkinci çeyrek gelen vergi muhtemelen olmayacak.
-
Ana fabrikalar elektrikle üretenler Neyise de cevher kömürle üretenler bu dönemde sekiz ayak üstüne düştü, yukarıdan mal sattı, alan pazarlık istedi, bazılarına 650 yerine 550 gibi ortalamadan pacal yapması sağlandı, ama ana fabrika ortalaması Belkide 800 altına bile düşmedi, bazılarına dolar faizi almadılar, bazılarına vade yaptılar, bazılarında yazılı alamadığı malı zaman yaydılar, bazılarında üretilmeyen siparişi uyuttular ama ana fabrikalar (yukarıda yazdım bende biliyorum ama yine yazayım) cevher ve kömürle üretenler bu işden en karlı çıkan oldu oluyor olacak. Şekil vermeyen sadece ana fabrikadan alıp mal satanlar ise en zor durumda olanlar. Onlarda henüz batan olmadı ama fazla dayanamaz. Avrupa 150 Euro artış yaptı sonra 50 geri verdi ama 100 Euro artış duruyor. Benzer stok ve fiyatlar onlarda da var. Su bulanık, zaman içinde temizlenecek. Yani ticaret yapacak fiyatlar gelecek. Ereğli bu dönemde 36 dan 27 ye geldi, suların durulması ile 36 rakamına gelecek, suda görüş mesafesi arttığında 36 taban olacak.
-
Seçimle demokrasi getirir mi, her şeye yine tek adam mı karar verecek, yoksa parlamento mu karar verecek. Zaten tek adam devam edecekse vekillere para vermeye gerek yok. Vekil bölgesel temsilci olmaktan çıktı. Bölgesel destekçi olmaya dönüştü. Tek adama göre onun yaptıkları doğru, ama bu şekilde doğru bulma yöntemi dünyada yok. Doğru İçin oylama yapılır, çoğunluk karar verir. Seçimler parlementer sisteme dönüşürse ülkede değişen çok şey olur. Şunun şurası 7-8 ay kaldı. Yaşayıp göreceğiz. Mevcut hükümet Çelik özelinde malum firmayı karşılıksız koşulsuz ve özellikle sınırsız şekilde destekliyor. Malum firmanın ülke çeliğinde en az 5-6 milyon tona hükmü var, ama bu 5-6 milyon ton diğer 40 milyonun fiyatını aşağı çeliyor. Bugün Avrupa 1 milyon ton ek kota verse bizde fiyat 150 dolar yukarı gider. Birde siz bu 5-6 milyonu düşünün. Etkisi çok yüksek. Seçimleri merakla bekliyoruz, tek adam devam ederse eskisi gibi olur, yok parlamento açılırsa durumlar değişir.
Son düzenleme : KIZILDAG; 18-09-2022 saat: 21:26.
-
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri