Sayfa 265/582 İlkİlk ... 165215255263264265266267275315365 ... SonSon
Arama sonucu : 4650 madde; 2,113 - 2,120 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

1.  Alıntı Originally Posted by KIZILDAG Yazıyı Oku
    Sayın mterkan 2017 öncesi eski siteden de hatırlarım. Keza yazısı zaten eski borsacı olduğunu gösteriyor, burayı takip edip yazması ayrıca güzel.

Emeklilik konusunda ölümlü fani şirketlere güvenmeyin diyor, Ereğli isdemir bile bir fani şirket, diğerlerinden bir tık iyi olsalarda. 15-20 yıl önce Kepez Çukurova sabah da böyle görünüyordu, ama bir günde hisse senet pay sermaye kalmadı batırdılar. Ve kötü olan batan yatırımcı oldu, şirketler halan hayatlarına devam ediyor. Buda sistemin adaletsiz olduğunu 15-20 yıl önceden gösteriyor.

Bu emeklilik konusunda benim şahsi fikrim, yeni başlayanlar sektörel çeşitlilik yapsın, Şuan en iyi emeklilik modeli bana göre temettü emekliliği. Tek bir şirket Kepez Çukurova gibi sizi üzmemeli.
    Teşekkürler sn KIZILDAĞ,
    5 Sene öncesine kadar, "Haftaya Başlarken" başlıklı sayfamda borsadaki tüm şirketlerin hafta sonu itibarıyla analizlerini yapar, tablo halinde paylaşırdım.. Ama halka arz edilen şirket sayısı arttıkça, hele hele gazoz kapağından bile değersiz şirketler BİST te işlem görmeye başlayınca, bu paylaşımlara son verdim. Şimdi sadece yazılanları okuyorum. Kendi ölçülerime göre yine de borsa ile ilgimi kesmeden devam ediyorum.

2. Bu kural ve kanunlarla BİST e ne var ne yok dalmak, büyük kumar... Ölçülü olmak gerekir. Kaybedeceğinizi peşinen kabul edip, kaybolduğunda yerine koyabileceğiniz ihtiyatlarınız olmalı..
    SPK borsaya açılış konusunda sert tedbirler almalı.
    -Öncelikle imtiyazlı hisseleri olan şirketleri borsaya açmamalı.. Açılmış olanların da imtiyazlarının kaldırılmasını sağlamalı.. Direnen şirketleri de borsada zirveyi görmüş olduğu fiyattan şirket sahiplerine yatırımcıya bedelini ödetip kottan çıkarmalıdır..
    -Bir yıl öncesine ait bilançolarında borç içinde olan şirketlerin, halka arz edilirken sözüm ona gayrimenkullerini absürt bir şekilde değerlendirerek şirketi değerli halde gösterme cambazlıklarına göz yummamalı.

Daha çok şey sıralayabilirim..
    Yazdıklarım Eregli ve İsdemir ile alakalı şeyler değil tabi..

Bol kazanç dileklerimle...

3. Yıllar önce çukurova elektrik sabancıların kontrolünde idi..
    Uzanlar gazetelere boy boy ilanlar vererek, borsadaki yatırımcılara ellerindeki hisseleri kiralamak istediklerini belirttiler ve kiraladıkları hisselerle olağan genel kurulda yönetimi ele geçirdiler.. Sabancılar pes edip ayrıldılar... Sonraki yıllarda sonuç herkesçe malum tabi...

GÖLTAŞ çimentodaki imtiyazlı hisseler ise bir başka macera idi..
    Yabancılar borsadan GÖLTAŞ hissesi toplayıp durdular.. Ama ne yazık ki yönetime bir tane adam dahi yerleştiremediler.. Çünkü yönetim kurulu imtiyazlı hisse sahipleri tarafından seçiliyordu.. Yıllar sonra yabancılar ellerindeki hisseleri yok pahasına verip hisseden çıktılar..

4.  Alıntı Originally Posted by mterkan Yazıyı Oku
    Yıllar önce çukurova elektrik sabancıların kontrolünde idi..
    Uzanlar gazetelere boy boy ilanlar vererek, borsadaki yatırımcılara ellerindeki hisseleri kiralamak istediklerini belirttiler ve kiraladıkları hisselerle olağan genel kurulda yönetimi ele geçirdiler.. Sabancılar pes edip ayrıldılar... Sonraki yıllarda sonuç herkesçe malum tabi...

GÖLTAŞ çimentodaki imtiyazlı hisseler ise bir başka macera idi..
    Yabancılar borsadan GÖLTAŞ hissesi toplayıp durdular.. Ama ne yazık ki yönetime bir tane adam dahi yerleştiremediler.. Çünkü yönetim kurulu imtiyazlı hisse sahipleri tarafından seçiliyordu.. Yıllar sonra yabancılar ellerindeki hisseleri yok pahasına verip hisseden çıktılar..
    Sayın Mterkan
    daha çok yazın lütfen, biz de faydalanalım tecrübelerinizden...

Şu an Ereğli ve Isdemir'in gidişatı ve gelecek projeksiyonu hakkında düşünceleriniz nedir mesela?

Biraz alakasız belki ama, hisse gitmiyor gitmiyor diye aylardır sürünen vestel, 2 ayda %100 yapmış... İstedikleri zaman götürüyorlar... 2 ayda ne değişti bilmiyorum araştıramadım.

5.  Alıntı Originally Posted by mterkan Yazıyı Oku
    Bu kural ve kanunlarla BİST e ne var ne yok dalmak, büyük kumar... Ölçülü olmak gerekir. Kaybedeceğinizi peşinen kabul edip, kaybolduğunda yerine koyabileceğiniz ihtiyatlarınız olmalı..
    SPK borsaya açılış konusunda sert tedbirler almalı.
    -Öncelikle imtiyazlı hisseleri olan şirketleri borsaya açmamalı.. Açılmış olanların da imtiyazlarının kaldırılmasını sağlamalı.. Direnen şirketleri de borsada zirveyi görmüş olduğu fiyattan şirket sahiplerine yatırımcıya bedelini ödetip kottan çıkarmalıdır..
    -Bir yıl öncesine ait bilançolarında borç içinde olan şirketlerin, halka arz edilirken sözüm ona gayrimenkullerini absürt bir şekilde değerlendirerek şirketi değerli halde gösterme cambazlıklarına göz yummamalı.

Daha çok şey sıralayabilirim..
    Yazdıklarım Eregli ve İsdemir ile alakalı şeyler değil tabi..

Bol kazanç dileklerimle...
    Sayın mterkan, düşünceleriniz için teşekkürler. Deneyimli insanların düşünceleri benim gibi acemiler için çok değerli.

İmtiyazlı hisse konusu benim de kafamı karıştırıyordu. Elimde bulunan Alkim, egser ve indes gibi hisseler imtiyazlı görünüyor ve elden çıkarma konusunda kararsızım. Ancak sonradan baktığımda ereğli ve isdemirde de imtiyaz var.

Ben mi yanlış bakıyorum acaba? Ya da önemli olan imtiyazın içeriği midir? Bunun ayrıntısına nereden bakmak gerekir her hisse için? Şimdiden teşekkürler.

6. Tek hisse ile temettü emekliliği gerçekten çok büyük bir risk
    Tüm kaderini tek bir şirletin kaderine bağlamak risk eşiği yüksek insanların işi
    Unutmamak gerekiyor burası olmaz denilenlerin olduğu bir ülke
    O yüzden birbirinden bağımsız sektörlerin kurumsal şirketlerine risk dağılımı yapılmalı
    Aslında Ereğli temettücüleri risk eşiği düşük insanlardan oluşuyor
    Ama demek ki bazı şeylerin asla olmayacağını düşünüyor olsalar gerek
    Yanlış düşünüyorlar
    Son 10 sene de yaşadıklarımız ortada
    Henüz muasır medeniyet seviyesine çıkabilmiş bir ülke olmamamızın getirdiği riskler bir tarafta
    Doğal afetler ve üretim yapmanın beraberinde getirdiği olağan kazalar ve onlarca farklı senaryoları diğer tarafta
    Özetle tek şirkete bel bağlamak demek yağmurdan kaçarken doluya tutulma riskine her an açık olmak demek
    Bilhassa genç yaşta temettü yolculuğuna çıkan kardeşlerimizin bunlara kulak vermesini ve buna göre strateji kurmasını şisdetle tavsiye ederim
    Az insan çok huzur

7.  Alıntı Originally Posted by Para Baronu Yazıyı Oku
    Sayın mterkan, düşünceleriniz için teşekkürler. Deneyimli insanların düşünceleri benim gibi acemiler için çok değerli.

İmtiyazlı hisse konusu benim de kafamı karıştırıyordu. Elimde bulunan Alkim, egser ve indes gibi hisseler imtiyazlı görünüyor ve elden çıkarma konusunda kararsızım. Ancak sonradan baktığımda ereğli ve isdemirde de imtiyaz var.

Ben mi yanlış bakıyorum acaba? Ya da önemli olan imtiyazın içeriği midir? Bunun ayrıntısına nereden bakmak gerekir her hisse için? Şimdiden teşekkürler.
    Sayın Para Baronu,
    Şirketlerin ana sözleşmelerinde (genellikle 6 ıncı ya da 7inci madde olur bu) şirketin sermayesi ile ilgili her türlü bilgi bulunur. Sermayenin ne kadar olduğu, hisselerin tertibi belirtilir..

Örnegin; İsdemir de 2.900.000.000 TL tutarındaki sremayenin 20 TL lık kısmı A tertibi hisse geriye kalan 2.899.999.980 TL lık kısmı B tertibi hisse senedidir. A tertibi hisseler Özelleştirme İdaresine ait olup, 9 kişilik yönetim kurulunun 1 üyesinin Özelleştirme İdaresi tarafından atanan kişi olmasını mecburi kılmaktadır. Bunun dışında gerek kar dağıtımında ve gerekse başka konularda herhangi bir imtiyaz yok.

Ereğlide de buna benzer bir durum var..
    3.500.000.000 TL lık şirket sermayesinin sadece 1 kuruşluk kısmı A tertibi geriye kalan 3.499.999.999,99 TL lık kısmı B tertibi hisse senedidir. Burda da 1 kuruşluk hisse nedeniyle 9 kişilik yönetim kurulunun 1 üyesi Özelleştirme İdaresi tarafından atanmaktadır. Burda da gerek kar dağıtımı ve gerekse başka konularda herhangi bir imtiyaz yok.

Kısaca gerek eregli ve gerekse İsdemirde imtiyazlı hisse var denilemez.

Ege seramikte ise evet dediğiniz gibi imtiyazlı hisse var, 75.000.000 TL lık sermayenin 12 TL lık bölümü A tertip, 18 TL lık bölümü B tertip, 74.999.970 TL lık bölümü ise C tertip hisse senedidir. Şirketin 6 kişilik yönetim kurulunun 2 üyesi A tertibi, 1 üyesi B tertibi diğer 3 üyesi ise C tertibi hisseler tarafından seçilir. Ayrıca burada kar dağıtımında imtiyaz da mevcuttur. Örneğin şirket 2021 de tüm ortaklarına toplamda 196.799.543 TL kar payı dağıtmış, A ve B tertip hisse sahiplerine imtiyazdan dolayı 27.316.949 TL ödemiş, C tertip hisse sahiplerine 169.482.594 TL ödemiştir. Tabi bu 169.482.594 TL nin yaklaşık 1/3 ü küçük yatırımcıya, 2/3 ü ise Polat holding, İbrahim Polat, Adnan Polat ve Murat Polata ödenmiştir..
    Bu hisseyi çok yakından bilirim.. Bütün birikimimi EGSER den elde ettim diyebilirim.
    Buradaki imtiyaz anlaşılabilir ölçülerdedir benim değerlendirmelerime göre..

8. Belki burası yeri değildir ama şunu daima araştırmak gerekir.. Şirketin ana sözleşmesi bilinmesi gereken en önemli dökümandır.
    Örneğin Koç holding, Ykb temettü dağıtımında son derece cimri iken, neden Ford ve Türk traktörde temettü nerdeyse karın tamamına yakın dağıtılıyor?..
    Ya da Sabancı holding, Akbank temettü dağıtımında son derece cimri iken, neden Brisa da temettü ön plana çıkabiliyor?...
    Sebep çok basit, çünkü gerek Ford ve gerekse Türk traktörde yabancılarla ortaklık var eşit oranlarda, aynı şekilde Brisada da... ortaklar birbirinden habersiz borsada 1 ladet hisse bile satamıyorlar..

Sayfa 265/582 İlkİlk ... 165215255263264265266267275315365 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •