Artan

13,86 10 18:10
16,73 9.99 18:10
48,46 9.99 18:10
47,80 9.99 18:10
9,49 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

74,25 -10 18:10
1,80 -10 18:10
247,50 -10 18:10
261,00 -10 18:10
355,50 -10 18:10
Azalan Hisseler

Ýþlem

12.483.671.562,50 18:10
7.660.126.892,25 18:10
7.224.558.633,72 18:10
6.414.277.037,00 18:10
6.015.548.689,20 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 5531 madde; 1 - 8 arasý.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alýntý Originally Posted by alltimeinvest Yazýyý Oku
    Þirket ilk 3 çeyrek boyunda hem borç miktarý hem de kredi faizleri yükseldiði için finansal giderler zirve yapýyor. Ancak 4.Ç de kredi faizleri 2022 yýlbaþýndan daha da aþaðýya gelmiþ durumda. Buradan karlýlýga ciddi bir katký bekliyorum.

Ayrýca elektronik esya harcamasý ADETSEL artýþ 3. ceyrege göre % 51. teknosa indes arena vs için oldukca iyi bir ceyrek geçti.

4Ç de 200-240M efk bekliyorum, finansal giderlere 100-150M gitse dahi ceyreklik 80-100M net kar masada bence usd de sabit oldugundan vergi pek cýkmayacak. ilk 9 ayda 65M kar elde ettigi için oldukca olumlu olabilir. Bunu yaklasýk 15-20 gün sonra görecegiz.

https://ibb.co/jwrztpF

Hocam ben de 4. çeyrek sonuçlarýnýn 3. çeyreðe göre daha iyi geleceðini düþünüyorum.

Böyle düþünmemin belli baþlý gerekçeleri aþaðýdaki gibidir

1- Son çeyrek cirosu , 3. çeyreðe göre en az 700-800 milyon lira daha fazla olacak. Dolayýsýyla buradan gelecek yaklaþýk 35-40 milyon brüt karýn çoðu net kara yansýr.

2- Brighstar için ödenen çeyreklik 10-11 milyon danýþmanlýk ücreti son çeyrekte olmayacak. Dolayýsýyla genel yönetim ve pazarlama gideri bu miktarda daha düþük olacak.

3- Son çeyrekte kredi faizleri , 3. çeyreðe göre 1-2 puan düþmüþ olabilir , bu da faiz giderinde belki 5-10 milyonluk bir düþüþe sebep olabilir.

4- Brighstar - Arena birleþmesinden oluþacak olan sinerji ve maliyet düþüþü daha fazla hissedilebilir.

5- Son çeyrekte Paynet ve arena enerji iþleri konsolide satýþlarda daha bir aðýrlýk kazanmýþ olabilir. Bu iþler diðer iþlerden daha karlý olduðu için karlýlýk daha yükselmiþ olabilir.

Tüm bu gerekçeler ile son çeyrekte kötü bir net kar gelmeyebileceðini düþünüyorum. Geçen burada tahminlerde bulundum. Son çeyrek net kar beklentim 35 milyon civarýnda. Yýllýk olarak da 100 milyon lira. Ama bunun %20 aþaðýsý yada yukarýsý da gelebilir dedim. Çünkü orada biraz da muhasebesel kalem oynatmalar devreye girebilir.

2.  Alýntý Originally Posted by Emirhan06 Yazýyý Oku
    Hocam ben de 4. çeyrek sonuçlarýnýn 3. çeyreðe göre daha iyi geleceðini düþünüyorum.

Böyle düþünmemin belli baþlý gerekçeleri aþaðýdaki gibidir

1- Son çeyrek cirosu , 3. çeyreðe göre en az 700-800 milyon lira daha fazla olacak. Dolayýsýyla buradan gelecek yaklaþýk 35-40 milyon brüt karýn çoðu net kara yansýr.

2- Brighstar için ödenen çeyreklik 10-11 milyon danýþmanlýk ücreti son çeyrekte olmayacak. Dolayýsýyla genel yönetim ve pazarlama gideri bu miktarda daha düþük olacak.

3- Son çeyrekte kredi faizleri , 3. çeyreðe göre 1-2 puan düþmüþ olabilir , bu da faiz giderinde belki 5-10 milyonluk bir düþüþe sebep olabilir.

4- Brighstar - Arena birleþmesinden oluþacak olan sinerji ve maliyet düþüþü daha fazla hissedilebilir.

5- Son çeyrekte Paynet ve arena enerji iþleri konsolide satýþlarda daha bir aðýrlýk kazanmýþ olabilir. Bu iþler diðer iþlerden daha karlý olduðu için karlýlýk daha yükselmiþ olabilir.

Tüm bu gerekçeler ile son çeyrekte kötü bir net kar gelmeyebileceðini düþünüyorum. Geçen burada tahminlerde bulundum. Son çeyrek net kar beklentim 35 milyon civarýnda. Yýllýk olarak da 100 milyon lira. Ama bunun %20 aþaðýsý yada yukarýsý da gelebilir dedim. Çünkü orada biraz da muhasebesel kalem oynatmalar devreye girebilir.
    Emirhan bey tebrik ediyorum.Müthiþ bir bilgi ile bize çok katkýlar saðlýyorsunuz.Ben bilançoyu beðendim.Borçlar konusunda bir geliþme olursa çok güzel karlar gelecek inþaallah.

3. Emirhan bey merhaba müsait olduðunuzda bilanço analizi yapabilirseniz çok memnun olurum. Selam ve saygýlarýmla

4.  Alýntý Originally Posted by lipsoz Yazýyý Oku
    Emirhan bey merhaba müsait olduðunuzda bilanço analizi yapabilirseniz çok memnun olurum. Selam ve saygýlarýmla

Hocam þu durumda çok fazla para ve borsa konuþulacak gibi deðil ama genel anlamda bilanço kötü deðil.

Zaten ilk 3 çeyrek de net kar hariç kötü gelmemiþti. Son çeyreðin daha iyi geleceði de belliydi. Ama net kar yüksek faiz nedeniyle her ne kadar beklentimden iyi geldiyse de sonuçta geçen yýl bu yýl karþýlaþtýrmasý yapýldýðýnda en fazla enflasyon kadar artmýþ göründüðünden çok fazla dikkat çekecek bir net kar deðil.

1 ay kadar önce 342. sayfada aþaðýdaki tahminlerde bulunmuþtum.

Ciro 17,1 milyar TL

Brüt kar 890 milyon TL

EFK 580 milyon TL

net kar 100 milyon TL

Brüt kar hariç diðerleri çok yakýn geldi. Brüt kar ise tahminlerimden daha iyi geldi. Çünkü brüt kar marjý son çeyrek %6.6 olmuþ. Yýl geneli %5,1 idi. Yani yýlýn son çeyreðinde brüt kar marjýnýn çok iyi olmasý nedeniyle brüt kar beklentinin üstünde geldi.

Brüt kar marjýnýn yükselmesi EFK marjýný da yukarý çekmiþ. Sene baþýnda %2,5-3 arasý gezen EFK marjý son çeyrek %4,1 olmuþ.

Yani kar marjlarýnda bir yükseliþ var bu çok olumlu. Bunda Paynetin artan cirosu ve güneþ enerjisi iþinin payý büyük.

Paynet 550 milyonun üstünde ciro yapmýþ. Bu da senelik %150 civarý bir büyüme demek.

Banka kredilerinde 300-400 milyon civarý bir azalma var . Stoklardaki mal paraya çevrilip kredi ana para ödemesi yapýlmýþ. Bunun yaný sýra finansal giderler son çeyrek 200 milyon lira ile rekor kýrmýþ. Bu kadar büyük faiz ödemesi olmasýna raðmen 45 milyonluk 4. çeyrek net karý sanýrým bugüne kadar ki en yüksek çeyreklik net kar .

Fazla uzatmak istemiyorum dediðim gibi bunlarý konuþmak bile çok doðru deðil þu zamanda.

Zaten söyleceklerimizi çok kere söyledik. Yeni bir þey yok. 600 milyonluk EFK'nýn 500 milyonu faize verildiði sürece beklenen patlamayý yapmak zor net karda.

O yüzden hep söyledik tekrar söyleyelim , 1.8 milyar liralýk banka borcunun en az yarýya düþmesi lazým ki net kar patlasýn. Bunun da tek çaresi Payneti satmak. Ama 1 sene oldu satamadýlar. Bu borca bir çare bulunmasý lazým yoksa þirket kazandýðýný faize vermeye devam eder.

Bilanço genel hatlarý ile güzel , satýþlar ve karlýlýk artýyor çok güzel ama banka borcuna çare bulunmadan net karý 2-3 katýna çýkarmak çok mümkün deðil.

Paynet satýlmadan da bu borcun istenen seviyeye düþmesi uzun zaman alýr. O yüzden bir an önce Paynetin satýlmasý þart. Tahvil çýkaracaklar ama o da pansuman bir tedbir olur. Kýsa vadede belki iþe yarar ama orta ve uzun vadede mutlaka taze para giriþi lazým þirkete . En az 1 milyar TL taze para lazým.

Bir de sizden ricam þirkete mail atýn hisse geri alým için. Daha önce de attýk iþe yaramýyor ama yine atalým. Çünkü þartlar deðiþti. Þu anda hisse geri alýmýn vergisel avantajý da var ve hemen hemen her þirket yapýyor. Bu yönetim KY'yi gram düþünmüyor bunu da biliyorum ama yine de tepkinizi ortaya koyun mail atýn bu konuda.

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •