ama tatlıya kalamam lütfen ısrar etmeyin![]()
bu arada twitter'da
100 bininci blogumu falan koymak uzereyim
parmaklar nasir oldu
Bist neye göre ucuz veya neye göre pahalı. Bunu hiç bir ekonomist tam olarak açıklayamaz. Bu sadece ekonomi işi değil aynı zamanda sosyoloji ve psikoloji biliminide ilgilendirir. Bistte işlem yapan insandır ve insan davranışları irrasyoneldir önceden kestirilemez. Şu an Türkiyede konjonktür ekonomik ve sosyolojik anlamda insanların daha çok para kazanma hırsı olduğu yönünde ve buna en yakın yatırım aracı olarak Bist görülmektedir. Mevcut reel faiz getirileri enflasyonun altında seyretmekte ve Dünyada hiç bir Ülke reel pozitif faiz uygulamamaktadır. Böyle bir ortamda ilk etapta risk almak istemeyen büyük fonlar için ABD doları güvenli liman olarak görülebilir ama bu uzun süre sürdürülebilir değil. Elbetteki bu durumdan hem ABD hemde diğer gelişmiş Ülkeler rahatsız olacak ve bunun önlenmesi noktasında politikalar geliştireceklerdir. Aksi halde Dünya genelinde resesyon dahada derinleşecektir. Çünkü güçlü dolar hem emtia hemde petrol fiyatlarını olumsuz etkilemektedir.FED enflasyonu düşürmek için sürwkli faizleri artırmakta ama başarılı olamıyor. Bunun sebebi yüksek faizler ve güçlü dolar yatırımları olumsuz etkiliyor ve sonuç olarak arzın azalmasına sebebiyet veriyor. 10 yıllık ABD tahvilleri rekor kırıyor böyle bir durumda kim yatırım yapar. ABD bunun sonucunda ithal ürünler ağırlıklı bir ekonomi olma yolunda hızla ilerliyor. ABD Dünyanın en borçlu ülkesidir ama nereye kadar. USD rezerv para olma hüviyetini yitirmeye başladığında işte o zaman ABD için çanlar çalmaya başlayacaktır. Velhasıl kelam Dünya genelinde olan şu anki resesyon Ülke büyümelerini olumsuz etkiliyor. Ama gelişmekte olan Türkiye ve benzeri Ülkeler güçlü dolardan ihracat yoluyla nasipleniyor. Aynı zamanda ithal girdiler sebebiylede enflasyonla baş etmek zorunda kalıyor. Benim şahsi görüşüm mevcut ortodoks ekonomi politikalardan vazgeçilmediği ve seçim yatırımına girilmediği takdirde Bist önümüzdek yaz 500 USD değerini görebilir. Gösterge faizleri yılı %40 seviyesinde kapatabilir. Ancak faizler önümüzdeki yıl tahmini enflasyona göre belirleneceği için Mart 2024 ile tekrar düşüşe geçecektir.
ABD kendi sonunu kendi hazırlıyor. Faizleri gereğinden fazla artırarak güçlü doların oluşmasını kendi istedi. Daha önce 100 USD olarak ithal ettiği ürünü şu an güçlü dolar sayesinde belki 80 U0SD ithal edebiliyor ama bu durumda ABD li yatırımcı sanayiye yatırım yapmak yerine ya ithalatçı oluyor yada faize yöneliyor. Sonuç olarak üretim ekonomisinden ithalata dayalı ekonomiye doğru hızla ilerliyor. Şu an ekonomilerini ayakta tutan savunma sanayi ve brent petroldür. Enerjide alternatifler geliştikçe özellikle elektrik enerjisi bu gücüde hem ABD nin hemde Rusyanın kaybolacaktır. Petrole olan ihtiyaç yıldan yıla azalmakta. Finansın sahipleri ( 200 Aile) çok uzun değil yakın gelecekte kartları tekrar dağıtacak gibi gözüküyor. Ama bu süreç biraz sancılı olacaktır , değişim sancısı. Acayip komplo teorisi ürettim galiba ama bu yazdıklarımı yabana atmayın.
Almanyada 2022 yılı enflasyon rakamı için Alman devleti %6 civarı olarak açıklama yaptı. Külliyen yalan , şirketimize Alman menşeili bir makine üreticisinden makine teklifi istedik ve aynı yıl içerinde üç ayrı teklif sonucunda ilk teklif ile son teklif arasında tam % 33 Euro bazında fiyat farkı vardı. Bu farkı sorduğumuzda Almanyadaki enflasyonu öne sürmüşlerdi ve Türkiye temsilcilikleriki orada yaşayan mümessiller bunu doğrulamıştı. Demekki Tüik her Ülkede aynı.
Yer İmleri