rpd, ipb ve ec2 fonlarımı alım emri girdim bugün. sabit dursun, keşke alsaydım keşke satsaydım gerginliğinden bıktım usandım. hakikaten hayat böyle geçmiyor yani. tek çare portföyün bir kısmını başarılı fonlarda uzun vadeye sabitlemek.
rpd, ipb ve ec2 fonlarımı alım emri girdim bugün. sabit dursun, keşke alsaydım keşke satsaydım gerginliğinden bıktım usandım. hakikaten hayat böyle geçmiyor yani. tek çare portföyün bir kısmını başarılı fonlarda uzun vadeye sabitlemek.
Sorun, başarılı fonlar istikrarlı kalmıyor. Yani bir BMW veya Mercedes gibi artık onla özdeşleşen bir kalite veya getiri çizgisi kazanamıyorlar (bu şekilde duran tek fon IPB gibi ama bir zamanlar TCD de böyleydi). Aktif Portföyün ve Albaraka'nın katılım hisse fonları pandemi sırasında çılgın atmışlardı (hatta Aktif portföyün adı başka bir şeydi M ile başlıyordu da Batılı ve modern görünmek adına adlarını değiştirdiler), sonra HSBC ve QNB hisse fonları coştu (hatta buradan bir arkadaş yirmi yıl sonra da bu fonlar çok iyi olacak siz ne dersiniz yazmıştı) oradan oraya vs derken şimdi teknoloji hisseleri coşuyor. biraz da hep konuşuyoruz başarılı fon yöneticisi az; bir yerden ayrıldılar mı o fon çöküp kalıyor (TCD'yi hatırlıyor musunuz nasıl sıradanlaşıvermişti, şimdi hiç hakkında konuşuyor muyuz? Eskiden herkes TCD derdi).
O dönemleri çok iyi yakalamak ve sıradanlaşmaya başladığını hissettiğiniz an elden çıkarmak gerek ama tabi bu ayrı bir uzmanlık alanı.
ya sonuçta zirvede değiliz. lira bazlı %15 kayıp var. dolar bazlı yazınki 310 dolardan 250'ye geldi %20 kayıp var. aslında bunlar biste girmek için kesinlikle yeterli değil ama enflasyona baksana. hükümet ve hafize bacı istediği kadar yalan söylesin çarşı pazar zehir. bu seviye değişken fonlarlarla uzun vade bir başlangıç yapmaya gayet uygun. yine de kısa vadeli hisse yoğun fon alım için uygun değil. onun için hükümetin yakında yine can sıkıntısından depresyona girip bir bahaneyle amerikaya avrupaya bi meydan okumasını beklemek lazım. o zaman dipten toplıycaksın, sonra yine neşelenme devreleri gelip amerikaya özür dilemeye gittiklerinde de karı cebine indireceksin.
benim tecrübeme göre üç ayda bir fonları yenilemekte fayda var. daha kısa vadeli hareket de daha fazla beklemek de insanı yanılgıya düşürüyor. ya ben de zaten başarılı fonlarda uzun vadeli sabit kalacağım derken misal gelecekte işler değişir ec2'yi satar yerine başarılı bist ağırlıklı başka bir değişken fon koyarım(mutlaka uzun vadeli başarısını da göz önüne alarak) ama asla ful nakde geçmem anlamında dedim. yoksa belli bir fonda tutucu olmamak konusunda çok haklısınız. tcd güzel örnek.
Uzun zamandır Tefaş en çok satılan ilk beş fonu takip ederim, bu kadar çok serbest fon ve para piyasası fonu alımı ilk defa görüyorum.
hda abritaj fonu aldım haftasonu cumartesi pazar getirisi oluyor mu nu fonların
Yer İmleri