
Originally Posted by
Maslak1
eğer ki firmanın satışlarının aylara dağılımı, aşırı derecede orantısız değilse (yani, örneğin; satışının %70ini Q4te yada Q1de yapmak gibi), şirketlerin enflasyona göre düzeltilmiş cirosu %25 civarı artacak.. selecte %26 artmış.. sayılar10 ortak da deva için hesaplamıştı ve %25in biraz üstü bir oranda artmıştı.. 2023 için endekslemenin getirdiği olağan matematiksel sonuç budur..
öte yandan; SMMnin şirketteki tarihçesi ise, satışlardan daha eskidir.. örneğin, 1 aylık stok tutan şirketin smm enflasyon endekslemesi satıştan 1 ay daha fazla enflasyon içerdiği için, matematiksel sonuç olarak, endeksedeğeri, mesela, 1.26-.27 civarı olabilir. selecte bu civar olmuş.. devada ise, bir miktar daha yüksek olur.. çünkü stok gün sayımız daha yüksektir. buna göre; devanın brüt kar marjındaki düşüş, selecten daha fazla olur .. ancak, her 2 şirket için de geçerli olan bir şey var: BKda kaybedilen marj, parasal kar satırına kar olarak postalanır. yani, bu 2 satırda olan değişim sadece kar-zarar tablsunda başka satıra tasnif edilme konusudur.. oransal olarak BK%si düşer ama kaybedilen marjın mutlak değer kaşılığı parasal kar satırına gider.. mekanizma böyle.
yorumu da şudur: bir firma bir malı bugün alıp, 5 ay sonra satıruyosa, malı stokta 5 ay tutmaktan dolayı kazandığı ekstra marj faaliyetle ilgili değildir, finansal niteliktedir. o halde; karın, o porsiyonu finansal gelir (parasal gelir) satırına yazılmalıdır..
devanın yüksek stok tutması enflasyon muhasebesinde bir kayıp çıkarmaz.. tam tersine, sene sonu elinde olan stok değerlenip, parasal kara aktarılacak.. buna karşılık da geçen seneden bu seneye taşıdığı açılış stoklarındaki ucuzuktan kaynaklanan fayda da 2022de bırakılacak.. mekanizma böyle.. zaten, "şirketler açısından enflasyon hedge edilebilir bir risk midir?" şeklinde bir sorgulama yapsak, karşımıza çıkan araçlardan biri de paramızı enflasyona karşı kendini koruyan bir varlık olan, "stok"a yatırmak da çıkar.. piyasada, esnafın yaptığı da budur.. enflasyon muhasebesi fazla stok tutanı cezalandırmaz.. tam tersine, değerleme karı yazdıdır..ama şunu yapar, kar rakamını içinde enflasyonist kısmı, finansal gelir kısmına postalar..
net kara etki bakımından, en kritik konu: şirketin özkaynak değeri ile duran varlık toplamını yanyana koyduğunuzda elde edeceğimzi net dengedir. bu karşılaştırmada; özkaynağı, duran varlığının açık ara önünde olmak, enflasyon muhasbesinde parasal zarar doğurur..
devanın finansallarında, selec gibi olağanüstü bir bozulma beklemiyorum. selec ince marjlı (thin margin) iş yapan bir şirkettir.. ince marjlı işlerde, döviz büfesi veya kuyumcu dükkanı gibi, risklere ileri derecede kapalı (hedged) işler hariç, korku ile yaklaşılması iyidir.. nitekim selcde %3-4 net kar marjı ile çalıştığını zannederken, aslında bir enflasyonist maliyeti varmış ve onun farkında değilmiş ve onu dikkate alan bir hesaplmada kar marjı dramatik bir düşüşe maruz kalmıştır.. ince marjlı işlerin, emniyeti zayıftır.. iş parametrelerinde bir kaç puanlık değişim, (hedge yoksa) şirketi kar notasından, zarar noktasına götürebilir.
deva ise,
1-%30-50 ne kar marjları ile çalışan bir şirket olmuştur..
1-özkaynak ve duran varlık dengesi enflasyon muhasebesi bakımından selec oranında dengesiz değildir
devada selec ayarında bir bozulma beklemiyorum.. net karda düşüş olabilir ama bu düşüş selec gibi dramatik olmaz..
Yer İmleri