
Originally Posted by
Emekli62
15 şubattaki yazışmamızdan.
Sevgili aboriste,
Dışardan borsaya para girmediği sürece bizim borsada bilançonun çok bir önemi yok. Paranın girdiği senetler haketmedigi halde saadet zinciri kurulmuş bir çok yeni halka arzlar, millete 3-5 lot verildiği ve bunlarda satılmadığı için istedikleri gibi fiyatlarını yukarı çekiyorlar. 2024 de ben talep daralması ve bir çok şirketin bilancosunun olumsuz etkilenmesini bekliyorum. Bu nedenle ihracat ve perakende, gıda, yani insanoglunun vazgecemeyecegi ürünleri satan firmalar biraz daha iyi performans gösterebilir. Mgrosu bilancoya kadar yükseltip açıklanınca yükselirken verebilirler. Mesele para kazanmak kimse bilanço ile ilgilenmiyor bizim borsada.O yüzden olay sadece Teknosa ile sınırlı değil. Bana göre Doas Teknosadan 10 kat daha ucuz ama kimse ona bakmıyor. Bizim bilimsel bilanço incelemelerimizden çok para nere gidiyorsa o senet yükseliyor. Özetle teknosanin 9 aylık bilançosu pek parlak değil, ben çok fazla beğenmedim, son çeyrek ne gelir bilemem. Ondan çok daha iyileri var. Uzun vadeli yatırımcı isen müthiş bir temettü potansiyeline sahip doas biriktir. Ucuz kalan ve borçları azalan odas,kozaa, şişe,sahol,aghol,aefes,Enka,halkb, bunlar asla zarar ettirmez tüm mesele balinaların ya da yabancıların da bu kağıtlara girmesi, belli kağıtlar dışında da borsaya ciddi yabancı girişi yok ama borsaya gaz vermeye devam ediyorlar da nereye kadar. Dikkatli ol, paranı koru. 12500 endeks diyorlar, endex önemli değil aldığın kağıt önemli. %30 yükseliş bekleyeceğime %48 faiz garanti. Seçimlerden sonra borsa mehter marşına döner. Sen önceden tedbirini al. Ya kapat ekranını unut gitsin ya da bilanço ya yakın herşeyi sat parayı faize yatır. Sonrasına bakarız,borsada fırsatlar bitmez. Fazla hırslı olmak iyi değildir. Adamı kör eder. Sabrın meyvesi ise tatlıdır. Ben %80 nakde döndüm. Elimde biraz mgros, doas,kozaa,odas kaldı. Onları da her yükselişte ufak ufak sallıyorum. Durumu düzeltmek için önümüzdeki 2-3 sene zor geçecek. Yapmak zorundalar. Aksi halde kimse altından kalkamaz zaten borsa çöp olur.
1. TCMB şahin duruşuyla faizleri 500 baz puan artırarak % 50 ye çekti.
2. Normalde faizler yükselirken borsanın düşmesi gerek ama bu sağlıklı ekonomilerde olur.
3. Bizim borsamız şimdilik olumlu karşıladı. Bu bir nevi uygulanan tedbirlerden seçim uğruna herhangi bir taviz verilmeyeceğinin ve M.Şimşek ekibinin görevde kalacağının bir göstergesi idi.
4.Enflasyonist baskı devam ederse faizleri 60 a kadar çıkarırım demek.
5.Sizce yabancı garantili getiri varken tahvil bonoya mı gelir borsaya mı ?
6.Faizler yukarı giderken borsa yükselemez.
7.Borsanın yükselebilmesi için enflasyonun düştüğünün ve faiz indirimlerinin başlayacağının sinyallerinin alınması gerek.
8.Zaten böyle bir ortam oluşursa not artırımı da geleceğinden ve faizden dönen paralarda borsaya girmeye başlayacağından borsanın yükselişinden bahsedilebilir.
9.Ülke kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyelere gelmesi için daha çok yolumuz var.
10.Kısa vadeli parasal önlemlerle sadece (faizleri artırarak) döviz girişi sağlamak yabancıları zengin etmekten başka bir işe yaramaz.
11. Türkiye'nin net döviz girişi yaratabilmesi için ihracat gelirlerinin (Turizm ve Hizmet dahil) ve doğrudan (yatırım için) sermaye girişlerine ihtiyacı vardır. Bunun için yükte hafif pahada ağır yani katma değeri yüksek ürünler üretip satmamız gerekir, ancak bu da rekabetçi kurla mümkündür. Yabancı sermayenin girişi içinde güven ve adalet unsuru çok önemlidir. Sıkılaşan ekonomide bu nasıl mümkün olacaktır ?
12.Türk toplumu müsrif bir toplumdur. Yarınını düşünmez, orta ve uzun vadeli planlarla işi olmaz, statüyü bilgi ile değil cebindeki üç kuruşu ile almaya bakar. Tam bir lüx tüketim düşkünü gösteriş toplumudur.
13.Doğruyu söylemek gerekirse (benim siyasetle işim olmaz) Tayyip bey'in faiz düşürme politikası son derece doğru bir karardı ancak mevcut kapitalist sistemde senin paran rezerv para değilse sen cari açık verirsin el oğlu çalıştırır matbaayı (basar doları ve euro yu) adınada dünya ticaretini rahatlatmak derler onlar istediği kadar borçlansın ekonomileri çok fazla etkilenmez. (Bir çok avrupa ülkesinin Almanya dışında 10 kere batması lazım ama euro sisteminde olduklarına dua etsinler) Çin ve Rusya işte bu tekeli kırmaya çalıştıkları için hedefteler. Senin kasan ağzına kadar döviz dolu olsa ne yazar kontrolü başkasında olduktan sonra. Adamlar faizi düşürür, para basar hooop senin rezevler %30 değer kaybetmiş. Bretton Woods sisteminde dolar altına endeksliydi (Bir karşılığı vardı). 1971 de bundan vazgeçildi. Matbaa çalıştıkca dolar değer kaybetti, karşılıksız basılan paralarla dünyaya borçlanan ABD ekonomisini müthiş büyüttü. (İşin içinde biraz da silah zoru var tabi). Sisteme karşı gelen ve bu düzene başkaldıran ülkelerin başına gelenler ortada.
14.Toparlarsak...Mevcut sistem içinde maalesef bir 3-5 sene acı çekmeden refaha çıkamayız ancak her 4 senede yapılan seçimler nedeniyle (daha fazla oy alabilmek uğruna)verilen tavizler bu reçeteleri hep sekteye uğratmaktadır. AKP iktidarının başkanlık sistemine dönmesi biraz da bundandır ancak düşündüklerini uygulayamadılar. (Çok hatalar yapıldı)
15.Mevcut sistem içerisinde yapmamız gereken tek şey bir kaç dönem hariç Osmanlıdan beri cari açık veren bu ekonomiyi fazla veren bir ekonomiye dönüştürmektir.(Yüksek faizde bu mümkün mü ?) Bunun için gerçekten toplumsal seferberlik ilan edip gerektiğinde çok acı çekerek, fakirleşerek (biz de kimse buna razı gelmez) 10-15 senelik (iktidara kim gelirse gelsin, kim başkan olursa olsun) uygulanacak üretim seferberliğini içeren bir plan ve programdır. Gerekirse hepimiz bedel ödeyelim ama bu bedeli sadece belli kesimler öderse bu iş yine olmaz.
Hadi bakalım biz şimdi günü ve kendimizi kurtamak adına borsa oynamaya devam...
Migrosun bilançosu fena değil verilen düşük temettü ve enflasyon muhasebesi kafaları karıştırdı. %50 faiz de (Faizlerin yükselmesi) işin cabası..2024 ve 25 te reel anlamda ciro artış hızı yavaşlayacak hatta sekteye uğrayabilecektir. Yani ufak ufak acı çekmeye başlayacağız gibi görünüyor. Sonu iyi olsun.
Yer İmleri