Özetle;
90 yıllık birikimi olan, uluslararası ölçekte, kendi sektöründe üst sıralarda, köklü sayılabilecek bir iç denetim mekanizması, değişen konjonktüre göre strateji oluşturma birimleri, kendi alanında liyakatli çalışan ve yöneticilerden müteşekkil bir şirketler topluluğunun ileri sürülen mazeretlere meze(!) edilmemesi gerektiğini,
Net kâr’ının ciroya oranının %4,5 lar mertebesine denk geldiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu,
Burada yönetimsel başka sorunların olabileceğini ileri sürüyorum; mesala, faaliyet giderleri ve pazarlama satış dağıtım giderlerinin toplam cironun yaklaşık %25 gibi astronomik bir oran olmaması gerektiğini,
söylüyor ve faaliyet sonuçlarını haklı gösterebilecek bir neden görmediğimi ve bunu kabul etmediğimi; “zira şartlar aleyhte gelişmiş ise, ona göre aksiyon alınması kaçınılmaz olur, eleman eksiltme, faaliyeti geçici durdurma dahil bir takım tedbirler alırsın..”
söylüyorum.
Polemik yaratmak da istemiyorum, peşinen söylemiş olayım.
Al-sat tut değildir.
Not: Lojistik giderlerinden olabildiğince az etkilenmek adına bu kadar ülkede yatırımı var, ben katılmıyorum lojistik giderlerinin yüksekliğine..
Faizlerin yükselmesi yanlış hatırlamıyorsam 54 ay sürdü evet faizlerin düşüş trendine geçtiğimiz doğrudur. Ama ne kadar zamanda tekrar aynı yerine geleceği belli değildir belki yükseldiği süreç kadar olmasa da, belli bir sürece yayılacağı ihtimali de vardır. Faizlerin düşüşündende ABD nin piyasalara borç para verip, yine nemalandrmadan faizi düşürmeyi hazmedeceği ihtimali de vardır..
Gerçekleri ihtimaller ile ilişkilendiriyorsak eğer 2025 de ihtimaller dahilinde olup kesin değildir..
ytd
Beski Hc burada kimse polimik yapmıyor ki ben bildiklerimi geçmişten yazıyorum, değişmeler elbette olacaktır. Şirket eski şirkette değil, bana göre borsadaki en iyi şirketlerden hatta ülkedeki en iyi şirketlerden yatırımları ile yaptığı faaliyetleri ile fabrikaları ile!
Ama anlamadığımız gereken sektörlerdeki talepsizlik ve yukarıda sayılan sebepler eşliğinde oluşan piyasa durgunluğu sebepli oluşan stok fazlalığı veya bunun erime süreci, haliyle stok fazlalığı sebepli oluşan rekabet ortamı, ve yine akabinde oluşan kar marjlarındaki daralma!
Sektörlerde canlanma olur satış tonajları artar deli gibi ürünler satılmaya başlar talep patlaması olur, arz yetmez marjlar genişler! O zaman da ne lojistik maliyeti ne de başka şeyler sorun olmaz.
Zamanında maliyetleri düşürmek için kuru yük taşıma endeksi ucuzluğundan faydalanıp taşınabilir mallar taşınmıştır.
Marjlar bir ömür aynı kalmaz elbette ama ilk ürün gammı yani hammadde üreten katma değerli ürün kadar soda külü kadar marj olmayacağını camlarda bilmek lazım….
Bilmem anlatabiliyor muyum! Ben belki anlatabilesemde o zaman siz araştırın geçmişteki kar marjlarını ben anlayabileyeyim!
Ama pandemi dönemindeki pik yapılmış emtia fiyatlarını baz almayınız lütfen! Çok Öncesi ve sonrasının ortalamısıdır genel olarak.. ytd
Burada uzun süredir yazanlardan biriyim ve son süreçde hazmediyor diye diye birçok yazı paylaştım her aylık sektörden ve gerek kastrat Hc nın paylaşımlarına atıfta bulundum.
Hazmediyor dediğimde belki bana kızanlar olmuştur bilemem ama sonuçlar sektördeki paylaşımlar eşliğinde geldi! Kastrat Hc nın dediği gibi paylaşımları ne beğenen oldu ne de teşekkür eden!
İnsan inandığı şeyi mantığında kabul etmediği sürece at gözlüğü ile bakar!
Ha bundan sonra düzelir, toparlar ve hatta iyileşir orasını bilemem. Ben paylaşır geçerim. Ytd
Beski Hc ancm trkcm soda ulaşılabilirmisğnşz geçmiş verilerine ama pandemi öncesi olsun lütfen. Kar marjları adlı çalışmanızı araştırıp paylalabilirseniz sevinirim. Özellikle trckm ancm 2016-2018 yılları arasında marjları pandemi hariç pil yaptığı dönemler olarak hatırlıyorum, soda külü her daim yüksekti onunla kar marj aralığı yanlışım yoksa en yüksek yüzde 48 civarıydı tabi o da hammadde ilk ürün gammı olması sebepli! Ortalaması 20-30 dur diye düşünüyorum sodanın
Ancm kullandığı ucuz fiyattan sağlanmış Ankara kazan soda külü sebepli marjlarda ikinci sıradaydı bir dönem halem öylemi bilemem yine sektörle alakalı, akabinde mimari camlar geliyordu marjlarda..
birazda yeni yatırımcılar araştırsın biz okuyak politik olmadan tabi.. ytd
Kelimeler klavyesel hatalı. Politik değil, polimik olmadan. Ytd
Yer İmleri