Ters köşe diye buna denir..,.,,.,.... Bizde kısmen yakalandık...!!!!
Çıktığı yere....., seviyelere geri geldi..,,.,..,...
Ters köşe diye buna denir..,.,,.,.... Bizde kısmen yakalandık...!!!!
Çıktığı yere....., seviyelere geri geldi..,,.,..,...
Paylaşımlarım kesinlikle YATIRIM TAVSİYESİ veya yönlendirme değildir.
Ben bunun pazarlama işini ihale ile almış bir parafesör var ona laf soktum ve dedim ki bu hissenin arşa çıkacağını bilsem almam zira millet alırsa fena yaparlar, bir iki tip bana saldırdı, adamın avukatlığını yaptılar, işte millet iş bilmezse parafesör ün suçu ne falan minvalinde, yanlış anlaşılmasın bu rakkamı görünce hah dedim, belki yarın yine tavan yaparlar bilmem tabii yakalanmasın millet..
Şirket doların çok sert arttığı yıllarda bile çok fazla stok taşımış ve bu yüksek stok taşıma maliyeti kredi ile finanse edildiği için inde finansal giderler kalemi ile bilanço geçmiş yıllarda mahvolmuş... Hiçbir aklı başında müteşebbis bir yıllık cirosundan fazla meblağı stok diye taşımaz. Mesela benzer işi yapan otokar 2-3 aylık cirosu kadar stok taşır. Katmercilerin stok rakamlarına aşağıda sunuyorum: (dip not: stok rakamı somut malzeme stoğu + yeni stok için verilmiş peşin stok avansı ödemesi toplamı olarak alınmıştır):
1 Ocak 2022 de stok artı peşin ödenmiş stok gideri toplam stoğu 1,523 milyon TL ama 2022 de yaptığı toplam ciro 838 milyon TL.
Hem de yıl boyu fatura keserken dolar uçtuğu halde stokları eski dolar kurundan hesaplandığı halde.
1 Ocak 2021 toplam stok kalemi 1047 milyon TL 2021 toplam yaptığı ciro 833 milyon TL . Yani doların 2 misli artarken kestiği faturalara rağmen gene stok yıllık cirosundan fazla.
1 Ocak 2020 de stok rakamı 642 milyon TL 2020 cirosu 400 milyon TL.
1 Ocak 2019 stok miktarı 518 milyon TL 2019 yılında yaptığı ciro 353 milyon TL.
2019 dan 2022 ye dolar 5 liradan 34 liraya gitti. Bu stokları eski dolar kuru ile tutup faturaları yeni dolar kuru ile kesmesine rağmen bile hep 1-2 yıllık satışı kadar stok tutmuş. Tek bir yıllık hadise olsa münferit büyük bir siparişe yönelik bir olay dersin ama her yıl düzenli bu olmuş. Hiçbir aklı başında müteşebbis bu kadar fazla kredi kullanıp bu kadar stoğa çalışmaz diye düşünüyorum ben. Bu stok meselesi iredelenmeli.
Ayrıca stoklar hakkında başka bir husus daha var. Muazzam bir stok olduğu iddia edildiği halde bu stoklar sigorta edilirken stokların değeri sigorta ekspertizinden geçtikten sonra iddia edilenin çok altından sigorta edilmiştir. Bu rakamaları da bilançodan aşağıda gösteriyorum.
Orta 23-22 Stok.jpg
2023 te 3 milyar 189 milyonluk stok için malzeme stoğu için 150 milyonluk sigorta yapılmış sadece.
Orta 22-21 Stok.jpg
2022 de 1 milyar 121 milyon lira olduğu söylenen malzeme stoğu için sigorta ekspertiz bedeli 54 milyon TL olmuş.
Orta 20-19 Stok.jpg
2020 de 573 milyon olduğu söylenen stok malzemesi için sigorta ekspertiz bedeli 30 milyon TL olmuş...
Bunun mantıklı bir açıklaması varmı bilmiyorum ama benim hiç hoşuma gitmedi. Büyük bir risk demektir. Ya sigorta eksperi burada bu kadar mal yok dedi gerçek değer üzerinden sigorta yapıldı ya da eğer gerçekten o kadar malzeme var ise bir yangın çıksa fabrikada malzemenin değerinin %5 i kadar bir değeri sigortadan tazmin edecek ve bilançoda oluşan devasa yara ile çok güzel görünen öz sermaye bir anda ekisye düşme riskiyle karşı karşıya kalacak.
Yıllık cirosundan fazla stok ile hem de bunu yüksek banka faizleriyle finanse ederek çalışmak inanılmaz bir durum iken bu stoğun bir de sigortalanmaması çok daha inanılmaz bir durum ? Burada net olarak izaha muhtaç çok çok ciddi soru işaretleri oluşturan bir durum var!!!!!!!! Sigorta ekspertizi nasıl malın bedelinin %5 i olabilir!!!! bu kadar düşük bedelden sigorta yapacaksan hiç zahmet etme niye yaptırdın ? veya ortada öyle bir stok yok da sigorta ekspertizi gelip incelem yapıp ne görüyorsa onun değeri üzerinden mi sigortaladı ????
Son 3 aylık faaliyet raporuna bakıyorum...
222 adet kamyon sattım diyor... tek tek modellerini belirtmiş... 222 adet kamyonu 368 milyon fatura keserek satmış ve bu işten 145 milyon kar etmiş... yani 222 adet değişik teknik özellikli kamyonların maliyeti 223 milyonmuş... firmanın bilançosu öyle diyor , tablolar aşağıda...
satış hasılat.jpg
Büyük satış adetleri.jpg
ben yanlış bilmiyorsam bu firma kamyonları araçları mercedes toyota vs üreticinde alıyor onları giydiriyor sonra satıyor... şimdi soru şu? bir kamyon gerçekten alınıp giydirilip bu tablodaki satış modeline 1 milyon TL maliyetle dönebilirmi?
Şirket 222 kamyon sattım 368 milyon tahsilat yaptım bunu 145 i de brut kar diyor... yani malzeme maliyeti artı işçilik 223 milyon diyor , yani kamyonun tanesini 1 milyona mal ettim diyor... 1 milyona kamyon varmı bu piyasada gerçekten ?
Şirket hayatımda ilk defa gördüğüm şekilde faaliyet raporunu gönderdi finansal raporu göndermedi... Tahtası bundan dolayı bugün işleme kapanmış... İlk defa böyle bir şey görüyorum... Mali işler direktörünün ve yatırımcı işler sorumlusunun ayrılmasının etkileri devam ediyor. Şu anda sadece faaliyet raporundan gördüğümüz, ilk çreyrekteki karlılık düşmüş, ikinci çeyrekte ilk çeyrekte yaptığının %50 fazlası ciro yaparken ilk çeyrek faaliyet karının sadece beşte biri kadar kar üretmiş... VAFOK kar oranı da düşmüş...
Ciro artıyor karlılık düşüyor...
Aklımda hala deli sorular , stok ne kadar artmış onu göremedik finansal raporu olmadığı için ama üretim rakamalarına bakarsak ilk yarıda 452 adet kamyonu kabaca 500 e mal edip 800 e satmış... Bu kamyonların 16 adet Hızır ve Khan gibi tanesi en az yarım milyon dolarlık araçlar... İlk aklıma gelen soru sen bir adet kamyonu nasıl 1,1 milyon TL ye mal ediyorsun ? 1 milyona sıfır otomobil zor bulunuyor piyasada.
İkinci çeyrekte karlılığı yüksek Hızır Ve Khan satışları artmış. İlk çeyrekte 5 adet 2. çeyrekte 16 adet ama karlılık ikinci çeyrekte çok ciddi düşmüş... Bu sene deli gibi bomba imha aracı diye bir şey yapıyor. İlk çeyrekte 60 adet ikinci çeyrekte 152 adete ulaşmış satış ama bu bomba imha aracı denen şey nedir kataloglarda websitesinde veya yazılı hiçbir kaynakta bir bilgi yok. Kime yapılıyor kime satılıyor bir bilgi yok... İnsan fabrikasının en fazla üretip sattığı ürünü kataloğuna ve daha iki ay önce yenilenen websitesine koymazmı... Bu sene bu araçtan 152 adet yaptığını iddia ediyor ama ben aracı göremedim bulamadım. https://katmerciler.com.tr/wp-content/uploads/2024/02/Savunma-ve-Guvenlik-Araclari-Genel-Katalog-Defence-Security-Industry-Vehicles-General-Catalogue-07-2023-Smalsize0409.pdf Bulan aşağıya mesaj atsın.. Muhtemelen ne olduğunu bulamadığım bu araç karlılığı düşürüyor olabilir?? bilemiyorum çünkü ne olduğunu kimse satıldığını bilemiyorum bildiğim devamlı bu üretiliyor ama hiçbir bilgi yok... İlk yarıda toplam 452 araç satılmış 152 adet bu bomba imha aracı. Bu bomba imha aracı nedir kime satılıyor karlılığı nedir ?
İkinci yarıda ihracatı daha da artmış ... dediğim gibi khan ve hızır vermiş ama karlılığı çok ciddi düşmüş... karlı ürünler khan ve hızıra rağmen karlılığı nasıl düşürdün bravo sana..
ayrıca başka bir husus da şirket sene başında 354 olan işçi sayısını 30 haziran itibariyle 297 kişiye düşürmüş...Bu önemli bir husus ; işçi sayısı bu kadar sert bir şekilde niye düşüyor ?Şirketin çalışanlarının %16sı 6 ayda şirketi terketmiş. NEden ? Elimizde bir sürü iş var diyorlar ama işçi sayısı devamlı azalıyor..?
Ben bu 6 aylık bilançoyu beğnemedim... soru işaretlerim artarak devam ediyor... ve finansal raporu gönderemeyip tahtası kapalı kalması tam bir skandal zaten... gidenlerin yeri dolmamış çok belli...
Finansal rapor geldi... DEnetçi firma ilk defa çalışıyor. Bir önceki denetçi firma ile yollar ayrılmıştı... Yeni denetçi firma bir sayfa girişte yazı yazmış bakınız aşağıda, diyor ki biz çok sınırlı denetim yapıyoruz aslında biz tam bir denetim yapmıyoruz şirket yetkililerinin söylemini kağıda geçiriyoruz, bizim yaptığımız sınırılı denetimdir bağımsız denetim değildir. Yani sizin anlayacağınız yarın bir şey çıkarsa aradan sıyrılmak adına önden girizgahını çok güzel yapmış.
Giriş
Katmerciler Araç Üstü Ekipman San. Tic. A.Ş. ("Grup") 30 Haziran 2024 tarihli ilişikteki finansal durum tablosunun ve aynı
tarihte sona eren altı aylık döneme ait kar veya zarar tablosunun, kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunun,
özkaynak değişim tablosunun ve nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özetinin ve diğer açıklayıcı
dipnotlarının sınırlı denetimini yürütmüş bulunuyoruz. Şirket yönetimi, söz konusu ara dönem özet finansal bilgilerin Kamu
Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ("KGK") tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standardı 34 "Ara
Dönem Finansal Raporlama" Standardına ("TMS 34") uygun olarak hazırlanmasından ve sunumundan sorumludur.
Sorumluluğumuz, yaptığımız sınırlı denetime dayanarak söz konusu ara dönem özet finansal bilgilere ilişkin bir sonuç
bildirmektir.
Sınırlı Denetimin Kapsamı
Yaptığımız sınırlı denetim Sınırlı Bağımsız Denetim Standardı ("SBDS") 2410 "Ara Dönem Finansal Bilgilerin, İşletmenin
Yıllık Finansal Tablolarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçi Tarafından Sınırlı Bağımsız Denetimi" ne uygun olarak
yürütülmüştür. Ara dönem finansal bilgilere ilişkin sınırlı denetim, başta finans ve muhasebe konularından sorumlu kişiler
olmak üzere ilgili kişilerin sorgulanması ve analitik prosedürler ile diğer sınırlı denetim prosedürlerinin uygulanmasından
oluşur. Ara dönem finansal bilgilerin sınırlı denetiminin kapsamı; Bağımsız Denetim Standartları'na uygun olarak yapılan
ve amacı finansal tablolar hakkında bir görüş bildirmek olan bağımsız denetimin kapsamına kıyasla önemli ölçüde dardır.
Sonuç olarak ara dönem finansal bilgilerin sınırlı denetimi, denetim şirketinin, bir bağımsız denetimde belirlenebilecek tüm
önemli hususlara vâkıf olabileceğine ilişkin bir güvence sağlamamaktadır. Bu sebeple, bir bağımsız denetim görüşü
bildirmemekteyiz.
4 senedir bekliyoruz..zamani gelmedimi.
0.059067 usd dibi mevcut.. malsız çulsuz uzak izlemede...
Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve grafikler ''Yatırım Danışmanlığı'' kapsamında değildir ve kesinlikle al-sat tavsiyesi içermez.
Yer İmleri