Sayfa 258/298 İlkİlk ... 158208248256257258259260268 ... SonSon
Arama sonucu : 2384 madde; 2,057 - 2,064 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Yurtdışı piyasalarında dikkatimi çeken 2 detay var. İlki ABD tahvillerinin (2Y 10Y 30Y) getirilerindeki anormal düşüş, ikincisi ise Japonya borsasındaki kallavi düşüş. Japonya borsası carry trade ile ilintili bir borsadır, aynen Nasdaq ve Kriptolar gibi. 10 yıllık ABD tahvilinin yıllık getirisi bir kaç ay önce %4.90 a kadar çıkmıştı ama şimdi %4.10 larda. Bunun tercümesi tahvillerin fiyatında güçlü bir artış yaşandığıdır yani tahvillere alım gelmiş. Peki alım neden geldi? Bunun en büyük nedeni ekonomik büyümenin aşağı yönde revize edilmiş olması.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Gümrük tarifelerindeki kallavi artışın ABD enflasyonunu körükleyeceği konuşuluyor ama piyasa buna inanmıyor. Eğer inansaydı UST10Y yıllık getirisi %4.1 e düşmek yerine %5 in üzerine fırlardı.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Trump'ın 3 ayrı hedefi var: ABD tahvillerinin getirisini mümkün olduğunca düşürmek, doları diper para birimlerine karşı zayıflatmak ve enerji fiyatlarını düşürmek. ABD Hazinesinin yakın zamanda vadesi gelecek kamu borcu çok yüksek (önümüzdeki 2 yılda 11 trilyon dolar, toplam kamu borcunun %30 u), bu borçlar tabii ödenip kapatılmayacak sadece çevrilecek. 10 yıl sonra 2035 yılında ABD yıllık bütçesinin %30 u kamu borçlarının faiz ödemelerine gidecek ki muazzam bir oran bu. Faizlerdeki 1 puanlık bir düşüş bile trilyon dolarlarca tasarruf anlamına geliyor. Eğer faiz düşmez de çıkarsa ABD maliyesi iflas bayrağını çeker.

4. Bana gıcık olanlar Halkbanktaki kötü tecrübemi ve yazdığım kallavi zararı zırt pırt gündeme getirmeyi çok sever, hem de bu konu ile alakalı defalarca açıklama yapmama rağmen. Borsada zaman zaman yüklü kayıplar yaşanır, oyunun gereğidir bu.

5. Açtığınız her 10 pozisyondan 6 sı doğru çıksa ihya olursunuz, 10 pozisyondan 4 tanesi limon çıkabilir yani zarar ile sonuçlanabilir bunun bir mahsuru yok. Yeter ki limon çıkanlarda yazılan zarar makul ve sınırlı olsun.

6. 2 Nisan Çarşamba sürpriz yaşanabilir. Trump gümrük tarifelerinde değişikliğe gidebilir veya geri adım atabilir. Aslında böyle olması gerekiyor çünkü aksi takdirde dünyada ticaret savaşları başlayacak, karşı tarifeler açıklanacak ve bundan da herkes zararlı çıkacak. Böyle bir senaryoyu hiç kimse istemez. Taviz vermesi gerekiyor Trumpın.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    2 Nisan Çarşamba sürpriz yaşanabilir. Trump gümrük tarifelerinde değişikliğe gidebilir veya geri adım atabilir. Aslında böyle olması gerekiyor çünkü aksi takdirde dünyada ticaret savaşları başlayacak, karşı tarifeler açıklanacak ve bundan da herkes zararlı çıkacak. Böyle bir senaryoyu hiç kimse istemez. Taviz vermesi gerekiyor Trumpın.
    Trump, ABD hükümet bütçesinin ve ABD dış ticaretinin daha az açık vermesi için çareler aramakta.
    Bizlere tesir edebilecek başka hangi tedbirleri ortaya atabilir?

8. ABD tasarruf oranının çok düşük olduğu bir ülke. Çin, Singapur, Malezya ve Almanya örnekleriyle karşılaştırabilirsiniz.
    Düşük tasarruf oranından endişe duymamasının sebebi hisse senedi ve gayrimenkul başta olmak üzere varlık fiyatlarının devamlı ve yüksek oranda artması. Bu sayede gelecek korkusu yaşamadan bu günden bol harcama yapıyor ve en ideal hedef pazar konumuna geliyor.

Öte yandan ABD'nin korkunç bir borç stoğu ve bu borcun ABD ordusu ile dinamik iş dünyası sayesinde sorun olmayacağına inanan bir kesim var ancak Trump olaya borcun anaparası yönünden değil faiz ödemeleri penceresinden bakıyor zira 2025'de ABD dışına ödenecek faizler 250 milyar$'ı aşacak. Teknoloji ve diğer iş kollarında da rekabet artıyor, ABD bu alanlarda çok yüksek maliyetlerle kazanımlar elde edebilirken Çin daha az sermaye harcayarak onu yakalıyor. Güçlü gözüken ABD aslında bir o kadar da kırılgan, bunu devasa bütçe ve ticaret açığından görebiliyorsunuz. Trump şimdi bu sorunlara neşter vurabileceğini sanıyor ama daha başlangıç noktası bile yanlış. Kolay olduğu için gümrük duvarları ve kamu tasarruflarıyla işe başlıyor ve bunu zaten daralan bir global ekonomi ortamında yapıyor. Gümrük kısıtlamaları öncesinde çoktan daralma başlamıştı. 10y. tahvil faizlerindeki düşüş kalıcı mı bilemiyoruz? Acele etmemek lazım ayrıca ABD ekonomistleri sadece enflasyon değil deflasyona karşı da çok duyarlılar. En büyük korkuları ısınmış bir ekonominin neden olduğu enflasyon değil. Tüketim ve yatırımlarda, ağır ilerlese de, inatçı bir iştahsızlığın neden olacağı depresyon. Bu tip bir durumdan çıkışın 10 yıl sürebileceğini biliyorlar.

ABD başta olmak üzere, dünyada her geçen gün savaş ekonomisinin ağırlığının arttığını görebiliriz. Yapılan kısıntılar ve ekonomik daralmalar karşısında başvurulan klasik yol bu. Türkiye'ye etkileri ise zaten birkaç yıldır sınırlarımızda canlı gördüğümüz gelişmeler. Rejim değişiklikleri, petrol ithalatına ilişkin gelişmeler, el konan veya tahrip edilen yurtdışı yatırımlar vs.

Sayfa 258/298 İlkİlk ... 158208248256257258259260268 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •