Sayfa 146/531 İlkİlk ... 4696136144145146147148156196246 ... SonSon
Arama sonucu : 4242 madde; 1,161 - 1,168 arası.

Konu: CANTE - Çan2 Termik A.Ş.

--kapasite fazlalığına gidiş olabilir mi?...artan rüzgar, güneş ve seneye devreye girecek mersin-akkuyu 1. ünitesi ile...

--2022 yılında tüketim bir önceki senenin altında idi...2023 de daha altında olabilir mi?

1 ocak 12 kasım arası saat 23 itibarıyla:
    2022 tüketim: 282.233.120,55 MWh
    2023 tüketim: 280.884.016,40 MWh

3. Termik santrallerde kullanılan ithal kömüre daha fazla teşvik verme kararıyla yerli kömür üretiminde sona gelinmiş durumda. Zonguldaklı tümden göçe zorlanıyor. Bilinçli olarak şehrin içi boşaltılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) yapılan yeni düzenlemeyle maden ocaklarının kapısına “Kara Kilit†vuruluyor. Alınan karara göre belirlenen azami uzlaştırma fiyatlarının ithal doğal gaz ve ithal kömür santralleri için megavat saat başına 2500, yerli kömüre ise bunun yarısından daha az oranda, 1200 TL teşvik uygulanacak. Bu uygulama ile yerli taş kömürü bir yana itilerek kömür ithalatı özendirilmektedir. Alınan bu karar, daha çok yerli kömür üretimi yerine daha çok kömür ithalatını teşvik ediyor. Yerli maden işletmeleri yerine, yabancı maden işletmeleri korunmuş oluyor. İşsizliğin diz boyu olduğu Maden Havzasında yaşayan gençler, ata-dede topraklarını terke, başka illere göçe zorlanıyor.

Yerli kömür yerine ithal kömürü tercih etmek demek, cebimizdeki sınırlı kaynaklarımızı yabancı ülkelere aktarmak demektir.

https://www.halkinsesi.com.tr/ithal-...ik-gayri-milli
    Geride de yazmıştım; bu teşvikler sona erdiği an ithal kömürle üretim yapan termik santrallerinin bir çoğu kapısına kilit vuracak. Zaten IZENR yönetimi de bu riskin farkında ve GES işine girdi. AUF de gitti ellerinden, bundan sonra işler zor...Önümüzdeki dönem gelecek olan bilançolardan göreceğiz bunu...

Diğer konu, şu tabloyu defalarca buraya getirdim ve 2022 yılı ortalarında başlayan ağır ekonomik tahribatı bilale anlatır gibi anlattım. Hala ve hala, bu tarihleri baz alıp "kapasite fazlalığı" teranesine giriyorlar...Ha, açıklanan o son rakamlara da çok fazla inanmıyorum açıkçası...Mehmet Şimşek'e alan açma rakamları bana kalırsa da...Neyse...Girmeyelim oralara.
    Gerçek, siz ona inanmaktan vazgeçtiğinizde ortadan kaybolmayan şeydir...

şu an ithal kömürlü santrallere bir destek var mı??

5. Yaşanan bu tahribatın "temel" nedeni girdi fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı enerji maliyetlerinin artması idi. Bunu nereden anlıyoruz, hani o hemen her gün getirip buraya koyduğu PTF fiyatlarından. Bir kısım yandaşlar (ben buna ithalat çetesi diyorum) zengin olurken ekonomi bitme noktasına geldi maalesef...Yavaş yavaş bu yanlıştan dönülmeye başlandı ve bu iyi bir şey.
    Gerçek, siz ona inanmaktan vazgeçtiğinizde ortadan kaybolmayan şeydir...

3. çeyrekte İZDEMİR enerjinin brüt kar marjı yüzde 26...CANTE nin yüzde 25...kapılarına kilit vurmazlar...yüzdürürler...çünkü bu sene de ciddi bir yağış beklenmiyor...

--yerli kömür santrallerinden süreklilik yok, sık sık arızalanıyor....çünkü kömür kalitesiz...

ithal kömür fiyatları ocakta 400 dolardı...şimdi 123 dolar....ilk 6 ayın ortalaması 265 dolar iken 3. çeyrekte 135 dolara düşmüş... elektrik fiyatları 8 centin altına düşmedikçe ithal kömürlü termik santraller %25-30 brüt kar marjı ile çalışır... 8 centiin altına düşerse CANTE de ciddi bir kar elde edemez...ama 2015-2020 yılları arasındaki gibi 4-6 cente düşerse hepsi sallanır...

Sayfa 146/531 İlkİlk ... 4696136144145146147148156196246 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •