Sayfa 156/743 İlkİlk ... 56106146154155156157158166206256656 ... SonSon
Arama sonucu : 5940 madde; 1,241 - 1,248 arası.

Konu: Yatırım Fonları XI

1.  Alıntı Originally Posted by kastirsef Yazıyı Oku
    Bunu resmi olarak yazdıysan, o banka benden o stopajı asla ama asla alamaz. İsterseniz yarın bir Avukata sorun. Bunu asla sizden ömür boyu alamaz. Ben sordum ve bu yüzden emin konuşuyorum. Siz de sorun lütfen.

Bir örnek. TEB in TUA altın fonunda izahnamede yazıyor. Birebir kopyaladım yazıyı.

Yarın kendi banka Müşteri Temsilcinize de sorun. Altın ve Gümüş TEFAS fonlarını yılbaşına kadar almak sıfır stopaj istisnasını kazımak, ve diğer döviz tabanlı Serbest Eurobond Hisse fonlarından kaçmak en doğru strateji bence.

23.12.2020 tarihli ve 31343 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belirli türdeki yatırım fonlarına ilişkin stopaj oranlarında geçici indirim sağlanmıştır. Buna göre, 23.12.2020 ile 31.03.2021 tarihleri arasında
    gerçek kişi müşterilerimiz tarafından satın alınacak yatırım fonlarının (Değişken, Karma, Eurobond, Dış Borçlanma, Yabancı, Serbest Fonlar ile unvanında döviz yazan yatırım fonları hariç olmak üzere) herhangi bir tarihte elden
    çıkartılması sırasında elde edilecek gelirlere %0 stopaj uygulanacaktır. Tüzel kişi müşterilerimizin elde ettiği gelirlerde hâlihazırda stopaj oranı %0 olduğundan düzenlemenin bir etkisi bu müşterilerimiz için olmayacaktır. 22.12.2020 ve
    öncesinde satın alınmış olan fon payları 23.12.2020 tarihinden sonra herhangi bir tarihte satıldığında %0 lık stopaj oranı geçerli değildir.

https://www.teb.com.tr/UPLOAD/PDF/al...altin-fonu.pdf
    Geçmişe yönelik olarak vergilendirme kararı çıkacağını sanmıyorum .

Ama belirli dönemlerde vergiler geriye dönük olarak çıkartılmış ve anayasa mahekemesi de bunu uygun bulmuş.
    Yani olmaz diye bir şey söylenemez.
    http://www.vergisorunlari.com.tr/yaz...urutuluyor/211
    https://dergipark.org.tr/en/download...e-file/1024819

2. İçinde hisse bulunan fonların portföy dağılım raporlarını her ay incelememiz lazım aslında.
    Ben yapmıyorum açıkçası, hata ediyorum.
    Dandik hisselerin fonlara yedirilip yedirilmediğini ancak böyle anlarız.
    Bunun yatırımcı tarafından denetlendiğini gören fon yöneticisi de ayağını denk alır belki.

3.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    Geçmişe yönelik olarak vergilendirme kararı çıkacağını sanmıyorum .

Ama belirli dönemlerde vergiler geriye dönük olarak çıkartılmış ve anayasa mahekemesi de bunu uygun bulmuş.
    Yani olmaz diye bir şey söylenemez.
    http://www.vergisorunlari.com.tr/yaz...urutuluyor/211
    https://dergipark.org.tr/en/download...e-file/1024819

Bunlar gelir vergisi örnekleri. Gelir vergisinde haksız kazanç olabilecek durumlarda geriye dönük kişi bazında veya meslek bazında uygulamalar olabilir. Bu dünyanın her yerinde olabiliyor.

Stopajda bir tane geriye dönük ek vergi örneği yok tarihimizde. Bu zaten mantıksız. Bu sebeple ben ihtimali çok düşük bulduğum için Altın Gümüş fonlarına yılbaşından önce sağlam daldım. Bankadan da kontrol ettirdim sıfır stopajımı garantilettirdim. Hatta bankadan yazılı olarak ömür boyu sıfır stopaj alınacağını dair yazı da istedim. Bundan sonra eğer geriye dönük olur da devlet benden stopaj alsa bile, ben onu bankadan söke söke tazmin ederim. Sorun olmaz. Elimde yazılı beyan var.

4.  Alıntı Originally Posted by friendly_1980 Yazıyı Oku
    o kadar düşük oranla her gün nasıl -0.50 zarar yazıyor peki? -10 düşünce tek başına o zararı yazar tamam da, portföyde sadece bu hisse yokki geri kalan %95 hiç mi kar etmiyor? cuma endeks nerdeyse +80 yapmış yarınki fiyat en azından sıfırda kalması lazım, bakalım.
    Aynen günlerdir ben de bunu bas bas bağırıyorum; DAPGM taban olduğu haliyle bile, ekim sonu hisse dağılımına göre nötr civarı kalması lazımdı o 2 gün için.
    Gitti ardarda iki gün -0,70 ler getirdi.

Mail attım bu konuyla ilgili, bir dönüş yok. Gidip ekimden beri 20 milyonun üstüne daha da ekleme yaptıysa bile -ki saçmalığın dik alası olur artık- o zaman bile zor o kadar eksi gitmesi.

Yarın yine eksi görürsek şaşırmayacağım artık, hem de Cuma günü seans başı 3-5 dakikalığına DAPGM tabanı da bozdu. Sonra tekrar tabana kilitledi tabi. Kurtulmak adına bir işlem yapıldı mı acaba..

EDIT : En son dağılıma göre cuma günkü hisselerin etkisi +0,17 olmalı. Dapgm vs ne varsa dahil.

5.  Alıntı Originally Posted by kastirsef Yazıyı Oku
    Bunlar gelir vergisi örnekleri. Gelir vergisinde haksız kazanç olabilecek durumlarda geriye dönük kişi bazında veya meslek bazında uygulamalar olabilir. Bu dünyanın her yerinde olabiliyor.

Stopajda bir tane geriye dönük ek vergi örneği yok tarihimizde. Bu zaten mantıksız. Bu sebeple ben ihtimali çok düşük bulduğum için Altın Gümüş fonlarına yılbaşından önce sağlam daldım. Bankadan da kontrol ettirdim sıfır stopajımı garantilettirdim. Hatta bankadan yazılı olarak ömür boyu sıfır stopaj alınacağını dair yazı da istedim. Bundan sonra eğer geriye dönük olur da devlet benden stopaj alsa bile, ben onu bankadan söke söke tazmin ederim. Sorun olmaz. Elimde yazılı beyan var.
    Bizim stopaj dediğimiz şey de aslında gelir vergisi.
    Yani gelir vergisini kaynakta kesiyorlar.Biz de ona stopaj diyoruz. Geçmişte kriz denmiş geriye yürümüş, deprem denmiş geriye yürümüş.Olmuş yani.

Ama şu an için sizin aldığınız altın ve gümüş fonlarında stopaj olmadığında tereddüt yok. Yıl sonuna kadar alınacaklarda da yok.
    Belki de daha da uzatacaklar stopaj muafiyetini.

Ama olmaz diye birşey de yok, bir gelir vergisi şekli olan stopajda, özellikle dövizle ve yabancı hisselerle ilgili olanlara bir süpriz yapılabilir.

Aslında çoğu kişinin bilmediği bir şey var.
    Hisse al-sat kazançları da stopaja tabi.
    Ama istisna getiren bir madde ile uzun süredir hisse gelirlerinden vergi alınmıyor.

6. Zaten yüzde 30 a çıkarma yetkisi vardı elinde. Ama kullanmadı şu ana kadar. 40 a çıkarıp korku salarak dövize dayalı fonlardan uzak tutmaya çalışıyorlar yatırımcıları.

7.  Alıntı Originally Posted by SNOOPY Yazıyı Oku
    Zaten yüzde 30 a çıkarma yetkisi vardı elinde. Ama kullanmadı şu ana kadar. 40 a çıkarıp korku salarak dövize dayalı fonlardan uzak tutmaya çalışıyorlar yatırımcıları.

Sadece TEFAS Serbest Döviz Dolar ve Euro fonlarına yüksek stopaj geliyor. bunlarda stopajı %40 a çıkarabilirler. Diğerlerine dokunmayacaklar. Bugün yine TEFAS verilerine baktım. Sağolsun bankacılar tüm müşterileri buraya yığmışlar. Buraya çok yüksek vergi gelecek.

İşlem hacminde bunlar ONS DAS PAL OJB KDL GPL hepsi 1 er Milyar Doları geçmiş. Burayı yüksek stopajla tırpanlarlar kaçınılmaz olarak.

Bunlardan kaçının derim. Buraya yeni giriş yapmayın. Varsa da satın vergisiz stopajsız kanallara geçiş yapın.
    Son düzenleme : kastirsef; 27-11-2023 saat: 08:50.

8. valla kusura bakmayın bir kanun teklifi yüzünden yabancı fonlarımı satmam. kanunlaşınca elbet bir yürürlüğe giriş tarihi vereceklerdir şu tarihten sonra başlayacaktır diye. şu an yabancı fonlardan çıkmanın en büyük eksisi böyle bir kanun çıkarsa milletin fiziki dövize ve altına saldırması ve bir ralliyi kaçırma ihtimali olacaktır. vay fona %40 vergi geldi diye tüm millet liraya dönecek değil, aksine böyle polisiye zorba yöntemlerin sonucu liranın iyice erimesi ülkenin sürekli güç kaybetmesi oluyor sadece. türkiyede halkın alt tabakasının her fırsatta kendi için dünyada olabilecek en kötü tercihleri yapmasının sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz. en güzel örnek önümüzde, bu kanun çıkarsa sonuçlarının kötü olacağını sıradan vatandaş olarak ben biliyorum koca 70 yaşında siyasetçiler bilemiyor. akil olması gereken 40 yıllık sözde ekonomi uzmanları, bloombergciler falan onlardan da beter olduğuna göre bu şartlarda kendi aklına hissiyatına güvenmek her zamanki gibi en iyi yol.
    Son düzenleme : friendly_1980; 27-11-2023 saat: 11:33.

Sayfa 156/743 İlkİlk ... 56106146154155156157158166206256656 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •